Ердоган: Турция ще създаде международен газов хъб за руско синьо гориво

Ердоган: Турция ще създаде международен газов хъб за руско синьо гориво

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви в сряда, че в страната му ще бъде създаден международен газов хъб за доставка на руско синьо гориво за Европа, съобщава ТАСС.

"Европа сега е заета с въпроса как да си осигури топлина през идващата зима. Ние нямаме такъв проблем. Разбрахме се с Владимир Путин да създадем газов център у нас, чрез който, както той самият казва, природен газ може да бъде доставен в Европа, така че Европа ще поръчва газ от Турция“, заяви Ердоган в парламента на среща с парламентата група на управляващата Партия на справедливостта и развитието, оглавявана от него.

С идеята да се създаде в Турция най-големият газов хъб в Европа, където да се пренасочи загубеният обем на транзита през "Северен поток", руският президент представи миналата седмица на форума "Руска енергийна седмица". По думите му, става дума за възможността за изграждане на още една газопроводна система и създаване на хъб в Турция, през който да се доставя синьо гориво за трети страни, преди всичко европейски, ако имат интерес от това.

Въпросът за създаването на хъб беше обсъден на 13 октомври в Астана по време на разговорите между руския и турския президент. Според Ердоган се планира газовият хъб да бъде създаден в най-кратки срокове, като най-подходящото място за него е регионът Тракия в европейската част на Турция, съобщава още ТАСС.

 

 

 

Коментари

  • teridan

    19 Окт 2022 13:53ч.

    Ако бяхме построили Южен поток, по който България да е първата страна по трасето, хъба щеше да бъде тук. При сегашното положение с Украйна и Северен поток, тук можеше да остава милиард долара годишно. Проблема на България е, че винаги са я ръководили идиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ddd

    19 Окт 2022 13:58ч.

    Проблема на Европа е че има хора на власт които мразят Европейците и искат рязаните да ни дерат кожата за сега поне икономически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Проблема на България е, че винаги са я ръководили идиоти"

    19 Окт 2022 14:14ч.

    В десятката? Няма друго обяснение за членството на славянска православна България в ЕС и ОТАН, два съюз на Злото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    19 Окт 2022 14:39ч.

    НАТО дали може да им забрани?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сляпата вайша

    19 Окт 2022 14:48ч.

    Сега остава Ердоган да дефинира и новите граници на НовоТурция.. нали не си мислите, че Турция ще остане в текущите си граници.. При разпадаща се съседна държава, като нашата. Най-интересното предстои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    19 Окт 2022 18:17ч.

    Мисля, че единственото, което ни пази от Ердоган не е НАТО, ами това, че Ердоган няма избор и трябва да се сближи с Русия, за да има суверенитет и за да бъде газов хъб. А Русия е проляла кръв във война срещу Турция, за нашето освобождение и Ердоган го знае. За Ердоган руската газ и военна подкрепа е много по-ценна от нашите земи, в които има турско население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    19 Окт 2022 15:54ч.

    Светът се радели и Турция, като писах преди 7 месеца става посредник меду тези части на света. Украинците с простотията и наивността си дадоха тази роля на Турция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господ е българин, но политиците ни не са

    19 Окт 2022 17:00ч.

    България постоянно получава наготово исторически шансове за ускорено развитие, но тя като на ски слалом ловко ги заобикаля. И така 33 нещастни демократични години. Ето сега, България трябва да застане плътно до Ердоган в осъществяването на газовия мегапроект, тъй като той е стратегически път към мир, равноправие, справедливост и развитие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    19 Окт 2022 21:43ч.

    Ако не бяхме послушали американския сенатор Маккеин, да спрем строежа на Южен поток и на АЕЦ Белене, щахме да сме като слънце на Балканите. Сега сме като монашешко кандило!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи