Ердоган: Турция се стреми към мирни преговори в Украйна, докато САЩ и западните страни провокират Москва

Ердоган: Турция се стреми към мирни преговори в Украйна, докато САЩ и западните страни провокират Москва

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Турция се стреми към мирен диалог между Русия и Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като обвини Съединените щати и други западни държави, че провокират Москва, предаде Ройтерс.

Държавната турска телевизия ТРТ и други медии цитираха думите на Ердоган, че "Западът, и особено САЩ, сякаш безкрайно атакува Русия". Той не уточни какво точно има предвид.

"Разбира се, Русия проявява голяма съпротива в лицето на всичко това", добави Ердоган пред репортери в самолета на връщане от Узбекистан.

Западните страни въоръжават Киев и му предоставят друга помощ, като същевременно наложиха строги санкции на Москва след нахлуването й в Украйна през февруари, напомня агенцията.

"Работим върху това как да създадем мирен коридор тук, както създадохме коридора за зърно. Смятаме, че най-добрият път за това е пътят от диалог към мир", каза Ердоган, като добави, че мнението на Украйна също е важно.

Турция, член на НАТО, беше домакин на разговори между делегации на Украйна и Русия по-рано тази година и се опитва да балансира критиките си към инвазията и противопоставянето на санкциите.

Анкара и ООН посредничиха за сключване на споразумение за възобновяването през последните четири месеца на украинския износ на зърно от черноморските пристанища. 

Турският президент каза още, че би било правилно решение страните да удължат срока на действие на сделката за износ на зърно през Черно море, която изтича на 19 ноември.

"Смятам, че би било погрешно да се постави срок там. Казахме им (на Русия и Украйна), че колкото по-дълго запазят тази сделка, толкова по-правилно ще бъде", е заявил Ердоган в петък пред репортери след посещението си в Узбекистан, където участва в Деветата среща на върха на Организацията на тюркските държави.

На 22 юли в Истанбул Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на войната в Украйна през февруари.

В момента страните преговарят за евентуално удължаване и разширяване на сделката след крайния срок 19 ноември, като Ердоган заяви, че Анкара е решена да прехвърля руско зърно и торове в по-слабо развитите страни.

Ердоган заяви, че "най-важното" нещо за Турция е да работи по сделката за зърнения коридор и да посредничи между Русия и Украйна за постигане на мир.

"Разбира се, целта на (руския президент Владимир) Путин е да постави акцент върху бедните африкански страни, особено Мали, Сомалия и Судан. Той ми направи предложение, че можем да им изпратим зърно безплатно. Веднага щом бъде предприета такава стъпка, ние можем да проявим същата чувствителност", отбеляза той.

По думите на Ердоган не би било справедливо да оставим Африка настрана, а да изпращаме зърно на Европа.

По отношение на отсъствието на Путин от предстоящата среща на върха на Г-20 в Индонезия, Ердоган заяви: "Да се прави оценка по този въпрос би било неуважително както към самия него, така и към екипа му".

Запитан за положението на Гърция след неотдавнашните разговори за отбрана между Турция и САЩ, Ердоган заяви: "Разбира се, в момента Гърция е сериозно разтревожена от тези последни стъпки".

По-рано тази седмица в турската столица Анкара се проведе срещата на Групата за отбрана на високо равнище между Турция и САЩ, на която бяха обсъдени регионални и глобални въпроси, свързани с отбраната и сигурността, напомня АА.

Относно продължаващите преговори с Вашингтон за продажбата на изтребители F-16 на Турция, Ердоган заяви, че разговорите продължават по план.

"Надеждата ми е, че следващият месец ще бъде пълен с добри новини и ще развием въпроса за F-16 в много по-положителна посока", добави той.

Същевременно Ердоган обвини Гърция и САЩ, че защитават терористите, включително членовете на ФЕТО - групировката, която Анкара обвинява за опита за преврат през 2016 г.

"Кой ги защитава сега? Предимно Гърция. Те бягат в Гърция, те бягат в Европа. Те винаги са бягали там. Живеят в Германия, Франция, Нидерландия, Дания, Англия, Америка", посочи турският лидер.

Ердоган обвини и Вашингтон, че подкрепят ФЕТО. Визирайки лидера на организацията Фетхуллах Гюлен, който живее в Пенсилвания, той каза:"Байдън крие този човек", предаде частната турска телевизия НТВ.

Оценявайки присъединяването на т.нар. Севернокипърска турска република (СКТР) към Организацията на тюркските държави като член-наблюдател, Ердоган каза, че е необходимо СКТР да бъде представена на света и да започне да се действа за признаването й като държава.  

 

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

 • И как се връзва

  12 Ное 2022 14:49ч.

  Това свободно съчинение с тезата на Ердоган, че дори анексията на Крим е незаконна и той трябва да бъде върнат на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавната турска телевизия ТРТ и други медии цитираха думите на Ердоган

  12 Ное 2022 15:35ч.

  ТРТ може и да е цитирал думите на Ердоган, но не и БТА. "сякаш" липсва в думите на Ердоган, а точния цитат е, че "САЩ атакуват Русия по всевъзможни начини". допълнението, че Ердоган не бил уточнил как точно САЩ атакува Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавната турска телевизия ТРТ и други медии цитираха думите на Ердоган

  12 Ное 2022 15:35ч.

  ТРТ може и да е цитирал думите на Ердоган, но не и БТА. "сякаш" липсва в думите на Ердоган, а точния цитат е, че "САЩ атакуват Русия по всевъзможни начини". допълнението, че Ердоган не бил уточнил как точно САЩ атакува Русия е явно на дебилен мисир от БТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  12 Ное 2022 16:00ч.

  Поредно изпълнение, изнесено по всички правила на източната хитрост. Чичко Ердоган чудесно знае и си дава сметка, че Русия е необходима на Запада - МЪРТВА, а самият Запад е ходещ мъртвец на системи! Той се надява в суматохата да прилапа победоносно разни придобивки, които да отклонят вниманието от огромните му вътрешни проблеми Реалистично си дава с/ка, че Турция има работлив, неразглезен и непретенциозен народ, съответно при драматичен трус има добри шансове да оцелее, дори да излъска помръкналия блясък на старата си имперска слава. Играе "олл ин" и балансира на ръба. Трудна и опасна игра, но си е негова, турска! А България е само третостепенен, безсловесен миманс в чужди игри!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител, ако Ердоган ти е чичо,

  13 Ное 2022 1:55ч.

  Значи още ни те е порасла брадата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  12 Ное 2022 16:07ч.

  ...Джордж Сорос: „Имаме нужда от Украйна като торпедо във войната с Русия. Съдбата на гражданите й изобщо не ни интересува.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХайМарс

  12 Ное 2022 17:44ч.

  На сорусътТи веднъж му кацна птичката на рамото с чужди пари и вместо да си следи за редовната смяна на памперса, на 90 и кусур години ще решава живота на младите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХайМарс

  12 Ное 2022 17:45ч.

  Соросът има нужда от торпедо,което да му чеши маясъла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХайМарс

  12 Ное 2022 17:41ч.

  Ердоган се стреми само да бъде преизбран- сърби го загът за руснаци,украинци и вся остальная сволочь

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Форматът СВО отдавна не е актуален - това е война на Доброто със самото войнство на сатана

  12 Ное 2022 20:48ч.

  Единствено Русия се бори със сатанизма и силите на злото, давайки кървави жертви в тая борба. Турция донякъде й помага, благодарение на адекватността на Ердоган, но Турция е жестоко зависима икономически от Запада - остава й някакъв що-годе луфт на възможно реагиране в политически план, но да не забравяме, че е обвързана атлантически с договор, а там пеят мощни задкулисни фактори, които стоят над отделните правителства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  12 Ное 2022 23:02ч.

  Мисля си, че Ердоган си е човек с източно мислене, което не разбират много дипломати, вкл. български и западноевропейски.Някои от тях робуват на старото и невярно мислене, че тези хора не разбират света около тях. Предлагам на нашите от Външно да изучат Източният свят в неговата цялост и в неговото многообразие- там не живеят само хора"застинали" в развитието си например от Средните векове. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ердо е играч от Първа лига,

  13 Ное 2022 2:02ч.

  Европейските кметски наместници не могат да му вържат връзките на обувките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи