Ердоган: Турция няма да подкрепи влизането на Швеция в НАТО

Ердоган: Турция няма да подкрепи влизането на Швеция в НАТО

Няма да кажем "да" на влизането на (Швеция) в НАТО, докато позволявате нашата свещена книга, Корана, да бъде изгаряна, разкъсвана и това да става с (одобрението на) вашите служители по сигурността", каза Ердоган, визирайки неотдавнашното изгаряне на Корана в столицата Стокхолм.

"Следим отблизо събитията, свързани с процеса на разширяване на НАТО. Мнението ни за Финландия е положително, но не и за Швеция", каза той, давайки знак за готовност да подкрепи кандидатурата на Финландия за членство в НАТО отделно от тази на Швеция.

Забележките му дойдоха, след като миналата седмица датско-шведският екстремист Расмус Палудан изгори копия на Корана в два отделни случая - първо пред турското посолство в Стокхолм, а след това и пред джамия в Дания. Палудан също така заяви, че ще изгаря свещената книга на мюсюлманите всеки петък, докато Швеция не бъде приета в алианса на НАТО.

Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО през май миналата година - решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г.

За приемането на нови членове в алианса е необходимо единодушното съгласие на всички членове на НАТО, включително и на Турция, която е член на алианса от повече от 70 години.

 

Изтоник: БГНЕС

Коментари

  • ами,

    02 Фев 2023 9:36ч.

    независимо, че не мога да го понасям тоя диктатор-ислямист Ердоган, евала за твърдата позиция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хотабич

    02 Фев 2023 12:14ч.

    Тюркийе играят една игра със Руската империя. Взаимно се подкрепят и си плетат имперските кошници. Интересно е какви са им плановете за България. Няма да бият тъпана за плановете си , можем само да предполагаме. Засега България мисля , изобщо не е интересна за великите сили, имат я за дребен пудел , подлайващ след силните държави. Даже по-лошо , имат България за държава-пародия и си правят майтап със нея. Например ще приемат Румъния в Шенген, а България ще духа супата. За еврозоната същите неща. Това говори , че просто великите сили си правят гаргара със България и гледат сеир. И може би са прави, защото българите доказаха , че не са достойни за самостоятелна държава, след като готова, изградена държава си я унищожиха сами със пасивното си отношение, явно толкова ги беше грижа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • манол казака

    02 Фев 2023 12:33ч.

    Финландците са много по-болни мозъци, а и граничат с Русия. Те не трябва да влизат никъде, полярни порове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи