Ердоган: Турция не може да се откаже от Русия и руския газ

Ердоган: Турция не може да се откаже от Русия и руския газ

Турция не може да се откаже от отношенията си с Русия, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на среща с млади хора, чийто видеозапис беше публикуван в акаунта му вTwitter. Той обясни, че Анкара има връзки както с Москва, така и с Киев. "С Русия имаме проекта за атомна електроцентрала "Аккую". Догодина ще го завършим и ще отворим централата. Това е много сериозен източник за нас", каза Ердоган.

Освен това Турция получава половината от необходимия ѝ газ от Русия, допълва той. "Това е стратегически въпрос за нас, стратегическа връзка. Не можем да ги изоставим, да ги сломим", подчерта президентът.

Ердоган заяви, че няма намерение да прекъсва отношенията си нито с руския лидер, нито с украинския президент. "Продължаваме да водим телефонна дипломация с Путин и Зеленски. Изпратих свой специален представител в Москва и Киев. Ние ще продължим политиката си, никой няма полза от нова световна война", каза той.

Турция не може да си позволи конфликт с Русия, пише списание National Interest. Според нея руските доставки осигуряват 45% от газа, 17% от петрола и 70% от пшеницата в страната, като туризмът също играе важна роля - през миналата година той е представлявал почти една пета от всички пътуващи до Турция.

Освен това Анкара заяви, че няма да подкрепи кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО. Ердоган повтори, че Турция ще действа решително по въпроса и ще каже "не" на партньорите си от алианса.

След началото на военната операция на Русия в Украйна западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва. Някои държави обявиха замразяване на руски активи, а много марки се изтеглиха от страната. Кремъл нарече тези ограничения икономическа война, каквато не е имало досега, и отвърна на удара, като забрани на чуждестранните инвеститори да изтеглят средства от руската финансова система и да конвертират плащанията за газ в рубли. За Запада санкциите вече предизвикаха икономически проблеми, тъй като увеличиха цените на горивата и храните.

Източник: ria.ru

 

 

 

 

Коментари

 • Омуртаг

  19 Май 2022 15:21ч.

  На това му се казва здрав Балкански ПРАГМАТИЗЪМ,а дано и ние така по някое врема а ма нада ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  19 Май 2022 15:35ч.

  на тва му се казва пазене на собственото дупе, когато искаха да го пречукат го спаси еднолично Путин, смятате ли, че ще се върже втори път на "колективният запад", да не е идиот, по същият начин се прецакаха с Лукашенко, палячовци....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славин

  19 Май 2022 15:39ч.

  Да, Омуртаг, на дали при такъв политически мухъл в София. Прайдове могат да правят и разни политически кълчотии, да лижат задните, а и предните части на силните на деня и това го могат. Спящият народ трябва да се събуди и ги помете, но пак на дали? Летаргията е дълбока, та трябва яко сътресение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гладът

  19 Май 2022 20:50ч.

  Скоро ще го събуди. Трудно се спи на празен корем

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  19 Май 2022 15:59ч.

  Трудна работа е да си русофил в днешно време. Любовта към Русия върви в комплект със същото към Турция. Както беше с хубавите книги по времето на соца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Май 2022 16:58ч.

  Санким вий не любите турците, особено като доставят байрактари на хохлите и правят разни други гадости. А ветото на турците кефи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  19 Май 2022 16:19ч.

  Нашто КироФакиро да се заплаква предварително резервно, ако гърците нещо то изиграят, да се надупи на турците, те са с по-големи дарби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МИР

  19 Май 2022 17:21ч.

  Ердоган е държавник !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джурналист

  19 Май 2022 17:35ч.

  Тоя не е завършил Харвард . Да си навре руската газ и нефт отзаде , ние пък ще си имаме батерии даже с хамериканска благословия . Пък може и газ да ни изпратят , е верно в пъти по-скъпичък но пък хамерикански .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи