Ердоган: Турция не е получила от САЩ нито изтребители, нито парите, платени за тях

Ердоган: Турция не е получила от САЩ нито изтребители, нито парите, платени за тях

САЩ не изпълняват задълженията си към Турция по отношение на доставката на изтребители, това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"Сега преговаряме за доставката на F-16, но ни се отказва. Бяха ни обещани самолети F-35, но те не удържаха на думата си, въпреки че платихме около 1,4 милиарда долара. Самолетите още ги няма, а парите не са върнати. Винаги държим на думата си и очакваме това от нашите партньори", цитира думите му Анадолската агенция.

Ердоган предложи провеждането на тристранна среща с Русия и Сирия относно ситуацията в Северна Сирия. Той също така предположи, че Турция може да вземе различни решения относно присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

На 20 януари вестник Hürriyet писа, че процесът на обсъждане на продажбата на изтребители F-16 от Вашингтон на Анкара продължава. Турция иска администрацията на американския президент Джо Байдън да използва влиянието си върху Конгреса, който трябва да одобри продажбата, отбелязват медиите. От друга страна, САЩ дават да се разбере, че одобрението на Анкара за членството на Финландия и Швеция в НАТО ще засили позицията на Конгреса за одобрение на продажбата.

По-рано, на 16 януари, Bloomberg съобщи, че Съединените щати се опитват да окажат натиск върху Турция във връзка с членството на Швеция и Финландия в НАТО. Така Вашингтон предупреди Анкара, че може да не получи партида американски изтребители F-16, ако не подкрепи кандидатурите на страните за членство в НАТО.

През декември 2022 г. турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви, че Швеция и Финландия все още не са изпълнили всички изисквания за членство в НАТО и че дотогава е невъзможно да се ратифицира присъединяването им към алианса.

Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към НАТО на 18 май миналата година. В края на юни членовете на блока официално поканиха страните да се присъединят към Северноатлантическия алианс и се съгласиха да подпишат протоколи за присъединяване.

 

Източник: "Известия"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • rover

    30 Яну 2023 8:45ч.

    ердо е от стара коза яре, не вервам да е твърде учуден от "пАртнерското" поведение на пАртнерите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Турция не е получила от САЩ нито изтребители, нито парите, платени за тях

    30 Яну 2023 8:51ч.

    и вие ли джанъм ги имате само на хартия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отдалеч

    30 Яну 2023 9:09ч.

    Както се казва, "join the club", или по нашенски "ее, събрахме се!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нивярвамнаочитеси

    30 Яну 2023 9:13ч.

    Добрутро, комшу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    30 Яну 2023 9:29ч.

    Пак казвам - от американците по-нагли боклуци са само англичаните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    30 Яну 2023 10:17ч.

    Ми та те са си едно и също... САЩ е бойният чук на английската корона, те са им злото куче. Само дето кучето остаря и се обеззъби, а старите коне ги убиват! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Taka си е

    30 Яну 2023 9:36ч.

    Една поговорка на Еврейте: "Учи се от грешките на другите за да не ги правиш и ти" България не му ли беше пример какво да очаква от краварите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заложници на куци коне

    30 Яну 2023 10:00ч.

    Който е заложил на США и продължава да им вярва, тепърва има да си скубе косите. Ердо отдавна ги е разбрал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • azzzzzz

    30 Яну 2023 10:03ч.

    саксонците само меч и ятаган ги лекува

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    30 Яну 2023 10:16ч.

    платили и не получили самолетите, но обсъждат покупка на нови, точно като нас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-35 няма изобщо да получат

    30 Яну 2023 10:37ч.

    защото се обзаведоха с противоракетни остановки С-400 от Русия, въпреки забраната от ЩАС. Много сложна е тяхната игра и играят на 10 дъски... https://www.bitchute.com/video/5yUSMrHRakg/ Независима държава... И за БРИКС са кандидат-членове, и в НАТО поставят вето... Всяка туркиня, където и да живее тя, има социално поръчение (поставено лично от R-доган) да роди по 5 деца! Ще си вземат парите / или самолети за тях преди ние да видим нещо за нашите 2.4 милиарда USD, които Баце хариза, като селски кмет...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Адвокат

    30 Яну 2023 23:07ч.

    Ами да раждат и наште? Ама само си врят .... по света...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Царят (САЩ) е гол. Кой ще го каже пръв?

    30 Яну 2023 10:43ч.

    Не са в състояние да произвеждат вече самолети. Скоро нама са са в състояние и да ремонтират. В някокъв момент ще трябва да започнат да прибират гарнизоните си от странство и може да се окаже, че няма с какво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не става без старата образователна система, използваща най-вече талантът на източните емигранти

    30 Яну 2023 10:51ч.

    Как да са в състояние, като инженерните кадри, както и инженерната мисъл, са се изпарили? И всичките пари отиват за глобално поддържане на медийна пушилка. Това едно на ръка... Изобщо няма пък да говорим за цените на суровините, на машините и най вече на работната сила. То е все едно да върнеш течението на една велика река отново към извора й. невъзможна работа, Тръмп вече нали опита и спря до лозунгите. Самите им финансисти, от позициите на тоталитарната си власт там, ще ги убият, ако дръзнат да възраждат промишлен капитал и реален сектор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от бързане

    30 Яну 2023 10:54ч.

    *талантА, извинете ме за техническата грешка в заглавието!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А какво ще стане с парите,

    30 Яну 2023 10:54ч.

    които побързахме да платим и ние? Или да пием по една студена вода? Турция е голяма и Ердо е хитър и си знаят интересите, не са като нас, все ще се оправят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега е момента

    30 Яну 2023 11:05ч.

    Радевото правителство да купи още 8 входа на блок 70.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • корупцията в "демократична " Украйна

    30 Яну 2023 11:18ч.

    Сензационно признание на зетя на Ердоган: защо производителят на безпилотници "Байрактар" бързо избяга от Украйна, въпреки обещанията за отваряне на производство там - https://cont.ws/@viktorcmirnov/2473686

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парите

    30 Яну 2023 11:20ч.

    ще си ги търсим на куково лято, щото сме загубеняци, та си избираме все крадци и продажници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПЛАМЕН ПЕЕВ

    30 Яну 2023 11:31ч.

    Смятай американците щом са преметнали държава като Турция,какво остава за нас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ердоган: Турция не е получила от САЩ нито изтребители, нито парите, платени за тях

    30 Яну 2023 12:28ч.

    Това трябва да ни подсети, че същото ще се случи и с нас защото американциите са лоши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Уго Чавес

    30 Яну 2023 13:15ч.

    '' На САЩ не са нужни съюзници а васали'' Перефразирам но това е смисъла.Прозрял го е преди деситилетия.Сега в България може и да ни управляват тъпи политици но не чак до там ,че да не схващат.Те българските политици са купени васали.Тази констатация я пиша много пъти и обикновенно пиша и какво да се прави.После поста ми изчезва.Затова сега без какво трябва да правим.То е ясно на поне 10% от нацията.Е трябва и по-навреме да го сторим.Защото ще се озовем в окопите.И тогава ще е късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за лидер от ранга на Ердоган

    30 Яну 2023 13:28ч.

    не е проблем да използва подлостта на щатите и да извлече нови успехи за страната си. Провалената сделка за ефки, на фона на решителната сделка за С-400, говори за следващата очаквана крачка на Анкара - пакетна сделка за руски бойни самолети 5-то поколение.Изчерпват се причините Турция да остава в нато и от кумова срама изпреварващо ще я изключат, за да могат зелките от брюкзел и фашинктон да запазят собствената си чест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    30 Яну 2023 13:35ч.

    Тия мошеници от Сащ са сключили договори за 100 години напред с всякакви балъци, включая и нас, прибрали са им парите и сега да чакат от умрял нещо да получат! Е, това е то новата доктрина на Сащ за разоръжаване и миротворчество! Тия ще излъжат и габровци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хохол

    30 Яну 2023 14:01ч.

    това да го четат внимателно евро-атлантическите апологети.това и,както и изказването на висш представител на Локхийд Мартин и после да ми разправят,какви тъпи кремълски конспирации били самолетите на хартия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-с Турция

    30 Яну 2023 14:51ч.

    Се играе друга игра.САЩ не са се примирили с неуспешният преврат.И ще опитат пак.До успешен преврат няма да въоръжават Турция.Китай и Русия ще правят всичко възможно преврат да не се случи.Турция все пак до преди столетие е била империя.И има богат исторически опит а очевидно и генитично имперско наследство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а аз се възмущавам, че

    30 Яну 2023 15:02ч.

    ни извиха (и продължават да извиват) ръцете да "дадем?!?" каквото имаме на въоръжение, въпреки, че военният ни министър беше категоричен че нямаме нищо за даване освен предпазни жилетки, и никой НЯМА ПРАВО ДА НАУЧИ или ДА РАЗГЛАСЯВА какво точно "даваме"! Нито медиите, нито амбасадата, нито хам. военно министерство, нито нашето МО, нито пък нашето НС има право да знае какво изнасяме! Заключват ни на горния етаж в къщата ни, и шетат в мазето - влизат - излизат, носят и изнасят, като че ли са си в къщи! В същото време, докато пенсионерите ни ровят в кофите за буклук в търсене на ХРАНА! - отделяме 100 милиона лв от бюджета ни за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г. (10 за рекламна медийна кампания, и 89 за сечене на монети), Атанас Пеканов крие анализа на БНБ и отказва да отговаря на въпроси в НС. КАКВО Е ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    30 Яну 2023 18:20ч.

    Възмущението не върши работа.Нужна е сопа.Защото по-късно може да се възмущаваш в окопа с автомат в ръка.Не вярвам украинците доброволно да го правят.Но ако си без работа,без алтернатива,трябва да се грижиш за семейство,получил си призовка?Да бягаш ,къде?Без пари и угроза от разстрел?Или войник докато оцелееш?С около 2 000$ месечно/толкова взима редови руски запасняк/,за украинците не знам.Убеден съм че всичко това беше планирано.Че това предстои го осъзнах 2000година.Сега го пиша защото прогнозата ми е лоша.Много лоша.Аз ще съм на Шипка.За пръв път от 30г.Но трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    31 Яну 2023 2:46ч.

    Тел ъс съмтинг, уи донт ноу...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха ха

    31 Яну 2023 8:50ч.

    Не думай бе Султане Ердогане , то комай 1,4 милиарда са били само малко капаро и ще трябват още няколко пъти по толкова . Пред путягин султанските номера може и да вървят но не и пред други .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи