Ердоган: САЩ и Обединеното кралство използват непропорционална сила в Йемен

Ердоган: САЩ и Обединеното кралство използват непропорционална сила в Йемен

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Съединените щати и Великобритания, че използват непропорционална сила при ударите срещу бунтовниците хуси в Йемен и се опитват да направят от Червено море "кървава баня", предава Daily Sabah.

Говорейки пред журналисти, след извършване на молитви в Истанбул, Ердоган засегна атаките срещу Йемен от САЩ и Обединеното кралство.

"Всички тези действия включват използването на непропорционална сила. Израел също използва непропорционална сила в Палестина."

„Получаваме информация от различни източници, че хусите са направили много успешна отбрана, дали са успешни отговори както срещу САЩ, така и срещу Обединеното кралство“, добави Ердоган.

САЩ и Обединеното кралство нанесоха удари по множество цели в Йемен късно в четвъртък в отговор на продължаващите удари с дронове и ракети от хутите, които са подкрепяни от Иран, по международните морски пътища в Червено море. Атаките на йеменската групировка започнаха през ноември в отговор на войната на Израел срещу Газа.

Относно делото за геноцид на Южна Африка срещу Израел в Международния съд Ердоган каза, че израелският премиер Бенямин Нетаняху няма къде да се скрие и, че няма защита за действията му.

„Бих видял израелския президент Херцог в много по-искрена атмосфера в този момент, но напоследък той също имитира Нетаняху, започвайки да прави много различни изявления“, заяви Ердоган.

Той отбеляза, че Израел представя аргументите си пред висшия съд на ООН, добавяйки: "Но документите, които представихме, са полезни за Хага."

Първият ден от процеса приключи в четвъртък, след като посланикът на Южна Африка в Амстердам Вусимузи Мадонсела прочете деветте временни мерки, които страната му поиска от Съда срещу Израел.

В първия ден от процеса южноафриканската страна представи обвиненията си срещу Израел пред Международния съд заедно с мотивите и доказателствата в тяхна подкрепа.

Юридическите представители на Южна Африка в процеса обвиниха Израел в "умишлени действия срещу жителите на Газа, доказващи намерение за геноцид".

Източници: "Труд", vesti.bg

 

 

 

Коментари

  • да спрем западната агресия

    12 Яну 2024 17:31ч.

    Надяваме се г-н Ердоган и държавата Турция да помагат (доколкото е по силите им) на народа на Йемен и в частност на хутите да се защитят от агресията. И това е един ясен знак към Турция да се държи по-близо до Русия и Иран, за да не й направят пак някой золум тия чиfути, уж под предтекст, че преследват хути.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • т. нар. академик Денков не осъди агресията на САЩ и Великобритания

    12 Яну 2024 18:33ч.

    За разлика от Ердоган, в отговор на въпрос, дали България е включена в агресивната операция на САЩ и Великобритания, каквото беше искането на Тагарев, т. нар. академик Денков отговори, че не участваме и пропусна да осъди агресията на САЩ и Великобритания срещу суверенната държава Йемен. Т. нар. академик Денков пропусна да каже истината, че ударите са по градовете в Йемен и вместо това каза, че ударите са нанесени в Червено море и срещу хутите, което е позорно. Не виждаме и знамето на Йемен по профилите на активистите на ПП-ДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    12 Яну 2024 19:24ч.

    Ако САЩ искат да заколят пуйката, трява ли да имаме нещо против?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !.!.!

    12 Яну 2024 19:58ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=lR8MqIUcfz8

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    12 Яну 2024 20:05ч.

    Ето това https://www.youtube.com/watch?v=x4OxjKpjVsU

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А дали искат?

    13 Яну 2024 0:02ч.

    Знаем, че обитателите на Бялата къща по традиция накрая винаги помилват пуйката. Що тогава да се чудим какъв да е тиганът, след рибата още не се е родила?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи