Ердоган: С Русия започваме работа за изграждане на газов хъб в Турция

Ердоган: С Русия започваме работа за изграждане на газов хъб в Турция

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Анкара и Москва ще работят съвместно за изграждането на хъб за природен газ в района на Тракия в Турция. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

За такъв разпределителен център, разбира се, Тракия се разглежда като най-важното място, уточни Ердоган днес, имайки предвид регион в Северозападна Турция, близо до гръцката граница.

„Инструктирахме заедно с Путин нашето министерство на енергетиката и природните ресурси и съответната институция от руска страна да работят съвместно“ отбеляза той в президентския самолет на връщане от визитата си в Казахстан.

В кулоарите на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия в казахстанската столица Астана вчера руският президент Владимир Путин заяви на турския си колега, че Турция е най-надеждният маршрут за доставка на газ до Европейския съюз и предложи там да се изгради център за доставки.

Путин изключи "политизирането" на въпроса и отбеляза, че изграждането на хъб в Турция ще позволи, наред с други неща, регулиране на цените и продажбата на газ на разумни цени.

Относно продължаващата руско-украинска война Ердоган добави, че посредничеството на Анкара между двете страни продължава.

Що се отнася до посредничеството на Турция, доверието, което Русия и някои други страни имат в Турция, остава същото, подчерта той и добави: "Продължаващото доверие в Турция ни радва".

Турция е в тесен контакт както с Русия, така и с Украйна от началото на войната. Ердоган многократно е подчертавал желанието си да събере Путин и украинския президент Володимир Зеленски на масата за преговори в Турция за прекратяване на конфликта.

 

Източници: news.bg, trt.net.tr

 

 

 

 

Коментари

  • Близо до България

    14 Окт 2022 14:00ч.

    За да не пътува много Бойко за откриването на хъба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    14 Окт 2022 14:05ч.

    Ее го де ще балканския хъб на мутрата - в анадола :) Браво на Русия и Турция, така се прави... Ще им влиза яко на Германия и ЕСССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Струва ми се, че кораб на страна от ОТАН повече няма да помирише черноморска вода

    14 Окт 2022 15:44ч.

    Монтрьой отива в историята

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    14 Окт 2022 14:10ч.

    Явно на Ь-доган-чо не му пука, че ПАСЕ-то обяви руснаците за терористи (щом избират да ги управляват терористи). И се чуди ПАСЕ-то защо руснаците не търсят масово убежище в Европа от терора в своята Родина. Тц, тц, тц...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    14 Окт 2022 14:11ч.

    А, бе аз ви казах, че повишават в "халиф", а вие не вярвате. За политическо късогледство се плаща. Това е за нашите политически цървули, които изпуснаха златната възможност да стана "хъб" на Европа и така да застанат като медиатори между Изтока и Запада. За целта обаче трябват топки. А, при толкова женски прашки начело на държавата няма как това да се случи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    14 Окт 2022 15:03ч.

    Не е по силите на България да отстоява двустранна спогодба с Русия, та дори и отношенията ни да са перфектни! В региона ни единствено Турция има такъв потенциал. Това са реалностите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    14 Окт 2022 16:06ч.

    Ако може да се вярва на руският източник, Хъба ще бъде ситуиран в Тракия! https://aif.ru/politics/world/gazovyy_hab_v_turcii_budet_sozdan_v_kratchayshie_sroki_erdogan

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    14 Окт 2022 15:08ч.

    След взривяването на Северните потоци ми стана ясно, защо султан Ердоган не пуска военни кораби на САЩ и ингилизите в Черно море! Просто той много добре им знае лошия нрав (те и него искаха да го убият преди няколко години) и е наясно, че могат да взривят "Турски поток", а това би умъртвило турската икономика!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бела чао

    14 Окт 2022 15:18ч.

    Бре,ти да видиш.И са членове на НАТО при това....еееех,дали да не си ни приберат обратно,че то така и така натам отивам,поне да е доброволно,да ни спестят униженията и мъките,че както е тръгнало с настоящия политически елит - то няма държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    14 Окт 2022 15:39ч.

    хора в елхово в прав текст казват-забравени и изоставени се чувствуваме тук...няма ни държава,нито власт..никой не го е еня за нас....да идва ердоган и въдворява ред и държавност..е до тук я докарахме братя българи..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    14 Окт 2022 15:47ч.

    Аз не съм българин, аз съм Румелиец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво означава газов хъб в Турция?

    14 Окт 2022 16:19ч.

    На турска борса ще се обявява продажба на газ. Просто газ, без да се казва произхода му. В един кюп ще е руски, азерски, турски и откъдето и да е газ. България и други държави ще купуват газ от този хъб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    14 Окт 2022 16:25ч.

    не само. пропускаш най-важното, а именно кой ще решава за цената. досега бяха САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър Грейт

    14 Окт 2022 16:48ч.

    Руската империя и Османската империя /възродена/ си правят имперските игри. България е между тях. Да няма пак сълзи и сополи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи