Ердоган: Путин може да присъства на церемонията по зареждане на ядрено гориво в АЕЦ "Аккую"

Ердоган: Путин може да присъства на церемонията по зареждане на ядрено гориво в АЕЦ "Аккую"

Руският президент Владимир Путин може да вземе участие в церемонията по зареждане на ядрено гориво в турската атомна електроцентрала „Аккую“. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за турската телевизия А Хабер, съобщава кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

Проектът за атомна електроцентрала "Аккую" се реализира успешно. Съществува вероятност г-н Путин да дойде (в Мерсин, Южна Турция - б. а.) за церемонията на 27 април. Възможно е и да участваме в церемонията заедно в онлайн формат, каза Ердоган късно снощи.

В понеделник от Кремъл опровергаха информации в турски медии, че Путин планира посещение в Турция. В събота Кремъл заяви, че Путин и Ердоган са обсъдили по време на телефонен разговор успешното изпълнение на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, включително изграждането на атомната електроцентрала "Аккую".

Вчера президентът на Турция съобщи, че ядреното гориво ще бъде заредено в първия блок на АЕЦ "Аккую" на 27 април, след което съоръжението официално ще стане ядрен обект.

Проектът за изграждане на първата атомна електроцентрала в Турция - АЕЦ Аккую - се реализира от компанията "Аккую нуклеар", в която над 99 процента от акциите се притежават от руската компания Росатом, на базата на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през 2010 г. 

Церемонията по полагането на основите на атомната електроцентрала се състоя през април 2018 г.

Очаква се АЕЦ "Аккую" да произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10 процента от потреблението на електроенергия на страната. 

Строителството на първия блок на атомната електроцентрала е планирано да приключи тази година.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Путин не може да присъства.

    30 Март 2023 9:30ч.

    Трябва да го арестувате и предадете на международния съд, нато и европейската комисия, за да бъде наказан с цялата строгост на демократичния евроатлантически закон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    30 Март 2023 9:40ч.

    В чутурите на евроатлантическите лидери е невъзможно присъствието на мозък. Всички техни действия го доказват. Многократно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много тъпо е да си тъп

    30 Март 2023 13:13ч.

    Путин си позволи да измъкне от войната останалите без родители деца в сиропиталищата, за които западняшките педофили бяха се нагласили да си ги поделят. Измъкнаха им ги под носа, затова са толкова бясни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Турция гради. България разгражда

    30 Март 2023 9:45ч.

    Ще дойде време да внасяме ток от Турция. Аналогично, когато България беше Народна република, изнасяхме зеленчуци и плодове за СССР и половин Европа Европа, и живи агнета за Близкия изток, но дойде убавийо капитализъм и внасяме доматите от Турция, ябълките от Полша, житото и слънчогледа от ГМО Украйна, старо замразено агнешко месо от Нова Зеландия, масло от Германия и Франция, 20-годишно говеждо от Аржентина и Бразилия и т.н. по пътя към светналата измама на еврогейския атлантизъм...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали скачахте за корекоми и западни стоки?

    30 Март 2023 9:52ч.

    Сега ще търпите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    30 Март 2023 10:39ч.

    Стига с това скачане. Комунистите трябваше да се махнат! Тогавашната българска икономика изнемогваше скована от ограниченията на директивното управление. Други са причините за сегашното ни състояние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комунистите трябваше да се махнат,

    30 Март 2023 10:52ч.

    но не трябваше да идват тия, дето 33 години съсипват и клатят Родината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    30 Март 2023 11:21ч.

    Е, да де! Не можахме да ги махнем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • JUMP

    30 Март 2023 12:05ч.

    Колегата с подскоците, ако се вгледаш трезво в най-големите евроатлантически боклуци в момента, би трябвало да зазбележиш че те са или бивши членове на БКП, или техните отрочета. Изключенията само потвърждават правилото. Така че - да ! Подскоците се провалиха , но не в посоката която внушаваш, а точно обратната. "Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    30 Март 2023 12:28ч.

    А те скачаха и за банани .Само че на либералните демократи много скъпо им излезе сметката ,банани срещу загиващата държава . Искаха банани ,получиха джендър идеология гейпаради и содомията и зоофилята и унищожената икономика ,здравеопазване ,земеделие ,образование .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    30 Март 2023 12:46ч.

    ти пък какво разбираш от икономика бе? Социалистическата икономика беше планова и във пъти по добра от пазарната .Само че за плановата икономика се иска строга дисциплина и контрол срещу кражбите .И Китай и Северна Корея го доказаха това .Че от държавата няма по голям собственик който сегрижи за своите предприятия и заводи .Във Китай и Севрна Корея също има частен сектор ,малък и среден бизнес във частни ръце от там нагоре всичко на 100 % държавно със участия на смесени преприятия и фирми от други държави . Във Китай например когато един икономически сектор почва да изостава от другите отрасли на икономиката ,държавата веднага почва да налкива средства за подпомагане на изоставащия отрасъл . Във България плановата икономика загина щото всички крадяхме от работника до директора и министъра и никакви мерки срещу тези зловредни деяния . И други фактори допринесоха до краха на соца . И всичките те като се натрупат и ето ти краха на държавата . Във прочем намери сайта соц .бг и там ще видиш по години каква държава е била България . Може да ползваш и сайта изгубената България или БГспомен .ком .Тези сайтове независимо от твоите убеждения ,ще ти помогнат да разбереш че социализма не бешпе толкова лоша система но попаднала във ръцете на лоши и крадливи пи продажни хора .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комунистите трябвало да се махнат

    30 Март 2023 13:18ч.

    Ща не си кажеш истината? Или си бил от комунистическата върхушка, която беше баламосана да си мисли, че може просто да конвертира властта в собственост и ще я оставят на мира да управлява по капиталистически, или си имал натрупани по един малкото възможни тогава начини кешови наличности и си искал да ги легализираш. За това ви пречеха камунистите. Ама какви боклуци сте. За това ли осрахте цяла една държава и бъдещето на цял един народ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За това го направихме, няма какво да се лъжем.

    30 Март 2023 13:46ч.

    Трябваше да запазим, легализираме и умножим до максималност кешовите си наличности, натрупани по "някакъв" начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    30 Март 2023 18:17ч.

    Комунистите направиха много, защото доктрината им беше такава - техн. прогрес и начело с компартия = комунизъм и светло бъдеще. В България буксуването започна според мен след '78. Преди това имаше наистина по-прилични 10-15 години, през които обаче също се направиха много грешки в икономиката. Накрая се стигна до положение социализма да не може да произвежда работни места. Хората инстинктивно усещаха, че нещо не е наред, но наивният ни народ беше подхлъзнат да търси вина, вместо да се захванем с икономиката. Плюс един куп капани поставени от комунистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    30 Март 2023 10:29ч.

    Трябва да се подпомогне големият приятел на българите тов. Ердоган да бъде преизбран - той заслужава това, защото е пример в днешния неоколонизиран и сатанизиран глобален свят как трябва да се служи на родина, нация и държава, и как могат цивилизовано да се уреждат отношения между големи държави, най вече с Русия и Китай. Силно се надявам товарищи Путин и Си да сложат едно мощно рамо на бат Ердо за спечелване на изборите и продължаване на започнатата линия на сближаване между нормалните велики сили - в противовес на англоамериканския глобален империализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    30 Март 2023 10:41ч.

    Ко не го изберат, да го внесем да ни оправи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    30 Март 2023 16:47ч.

    Не става... другаря Си каза да се пази хубаво, а на турчулята не може да се вярва, макар, че ако дойде ще бъде добре за изборите в полза на Ерджолан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    30 Март 2023 21:33ч.

    Кой, ако не Путин трябва, не може, а именно трябва, да присъства в Акую, дагоева!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи