Ердоган продължава контактите с Путин и Зеленски и смята дипломацията за единствения изход от кризата

Ердоган продължава контактите с Путин и Зеленски и смята дипломацията за единствения изход от кризата

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че продължава контактите с президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски и смята дипломацията за единствения път за излизане от кризата, предаде турската частна телевизия НТВ.

Ердоган говори на съвместна пресконференция с нидерландския премиер Марк Рюте в Анкара, с когото по думите на турския лидер са обсъдили двустранните отношения и са обменили мнения за отношенията Турция-ЕС и по световни въпроси. 

"Обсъдихме детайлно темата Украйна-Русия. Дадохме подробни сведения относно действията, предприети от Турция", каза президентът Ердоган. "Осъзнаваме колко сложни са условията, но ще продължим и занапред искрените си инициативи, които виждат дипломацията като единствения изход", посочи той.

Турският лидер заяви, че очаква от Европейския съюз бързо да започне преговори за актуализиране на митническия съюз с Турция, "без да се поддава на напразни сметки".

По отношение на икономическите отношения с Нидерландия Ердоган посочи, че търговският стокообмен между двете страни е нараснал с 30 на сто до 11 милиарда долара, което е над определената преди години целева стойност.

Рюте на свой ред окачестви двете държави като "ключови икономически съюзници". Той посочи, че фокусът на разговорите днес не се е ограничил до двустранните отношения, тъй като двете държави работят заедно на многостранно равнище. И двете страни са членки на НАТО. Турция има много голямо политическо и икономическо значение за алианса, изтъкна Рюте.

Нидерландският премиер открои също ключовата, по думите му, роля на Турция по отношение на конфликта Русия-Украйна и благодари на президента Ердоган, че се е нагърбил с нея.

Турция прави повече от достатъчно за постигането на решение, заяви Рюте. "Разговорите тази вечер развиха допълнително нашите отношения", добави той.

Източник: БТА

 

Коментари

  • Турция покрай войната си вдигна акциите

    22 Март 2022 21:32ч.

    Синедрионът нещо ги беше нарочил и лирата тръгна да пада свободно, но сега... Само че и турците си прочистиха петата колона, то журналисти, генерали, професори, Таймс кряка, CNN вряка, ама агата не се трогва много от такива изпълнения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се учим от Турция,

    23 Март 2022 9:07ч.

    нейните управляващи винаги се ръководят предимно от националните интереси на държавата си, а не като нашите дупедавци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи