Ердоган призовал лидерите на Г-20 да изпълнят исканията на Русия за възобновяване на зърнената сделка

Ердоган призовал лидерите на Г-20 да изпълнят исканията на Русия за възобновяване на зърнената сделка

Снимка: ТАСС, архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призовава лидерите на Групата на двадесетте (Г-20) да се съобразят с исканията на Русия и да възобновят зърнената сделка. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на турски официални лица, предаде ТАСС.

Според агенцията Ердоган предприел тази стъпка на закрити срещи с други лидери на срещата на върха в Индия за възобновяване на зърнената сделка. Турция моли други страни да „улеснят застраховането на износа на руски храни и торове от лондонската компания Lloyd's“ и да включат отново Москва в системата SWIFT за извършване на международни плащания.

Както отбелязва агенцията, Турция съобщила на западните си колеги, че начинът за възобновяване на зърнената сделка е „отслабване на санкциите“ срещу Русия, които не позволяват на Москва да внася селскостопанска техника.

 

Изпълнението на сделката, която включва износ на украинско зърно от черноморските пристанища и нормализиране на износа на руска селскостопанска продукция и торове за световните пазари, беше прекратена на 17 юли поради неизпълнение на частта, отнасяща се до Русия, добавя ТАСС. Говорейки на 4 септември в Сочи на пресконференция след разговорите с турския президент, Владимир Путин заяви, че Москва е готова да се върне към зърнената сделка в момента, в който дадените ѝ по-рано обещания бъдат изпълнени.

Турция е убедена, че първоначалният вариант на зърнената сделка е най-ефективен в сегашните условия. По-рано ООН, с помощта на Турция, представи нови предложения на руската страна за възобновяването на споразуменията за зърното. Руското външно министерство отбеляза, че тези предложения не са нови и не могат да станат основа за напредък в нормализирането на селскостопанския износ на страната, посочва ТАСС.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Путьо

    09 Sep 2023 16:06ч.

    И на срещата на Г 20 в бункера. Вече и онлайн реч няма да има. Робски народ са руснаците - гледат как царя им затрива държавата, умират за маясъла му и мълчат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига с този бункер бе кретен

    09 Sep 2023 18:42ч.

    Гледай руска телевизия да видиш къде е и къде ходи Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    09 Sep 2023 16:16ч.

    В тарапаната Ердо утрои таксата за проливите. Няма жито-няма кинти.Тоя не знам в кое медресе е учил, но магистратурата му е от Капалъ чарши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Не е да изпълнят исканията на Русия, а да спазят договора”

    09 Sep 2023 17:29ч.

    Имаше договор със задължения на всяка от страните, които го подписаха. Запада, както винаги, не спазват договора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    09 Sep 2023 17:50ч.

    големият стратег издъни се от всякъде какво доверие може да има султанът с неговата имперска политика сега секнаха транзитните такси през босфора и почна да се молиш да се смекчат санкциите а защо върна 4 главорези в украина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    09 Sep 2023 20:49ч.

    Ердухан е голям тарикат. Лошото е обаче че вече никой за нищо му не вярва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи