Ердоган: Позицията на Турция за влизането на Швеция и Финландия в НАТО няма да се промени

Ердоган: Позицията на Турция за влизането на Швеция и Финландия в НАТО няма да се промени

Позицията на Турция относно влизането на Швеция и Финландия в Северноатлантическия алианс няма да се промени, освен ако исканията на Анкара не бъдат изпълнени. Това обяви в неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието. „Докато очакванията ни не бъдат изпълнени, ние няма да променим позицията си относно разширяването на НАТО“, подчерта той, съобщава ТАСС.

Ердоган заяви на форума, че в Европа цари паника заради конфликта в Украйна. „Докато страната ни успешно се справя с нелегалната миграция от Сирия от 11 години, ние наблюдаваме паника в Европа заради руско-украинската криза. Ние се молим светът да излезе от критичния период, през който преминава, веднага щом е възможно“, каза той на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

„Системата, създадена от Запада, за да гарантира собствената си сигурност и благополучие, се срива“, каза турският президент. Според него западните страни са започнали да се съгласяват с турската идея за реформа на Съвета за сигурност на ООН. „Предложението за реформиране на Съвета за сигурност на ООН, което предлагаме от много години, изглежда успешно. Има повече от пет (държави, които са членки на Съвета за сигурност) в света. Сега те самите започнаха да говорят, че трябва да се реформира Съветът за сигурност на ООН. Ще стигнат до това, за което говорим", каза турският президент.

 

 

Коментари

  • ДГД ОТАН

    05 Юни 2022 16:51ч.

    Пиндосите си избодоха очите, вместо да си изпишат вежди с това изнасилено мероприятие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крушката свети или не свети?

    05 Юни 2022 20:05ч.

    Днес чета, че иранският външен министър ще ходи при тов. Чавушоолу, а после тов. Ердоан ще ходи при тов. Хаменей в Иран да подписват документи за партньорство. „Системата, създадена от Запада, за да гарантира собствената си сигурност и благополучие, се срива“, каза турският президент. Не стана ясно дали Бащицата ще ходи при тов. Ердоан, и кога. Но то и самото обявяване беше достатъчно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи