Ердоган печели изборите в Турция

Ердоган печели изборите в Турция

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Реджеп Тайип Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция, след като при преброени над 99,2 на сто от бюлетините, разликата между него и опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу е повече от 2 милиона гласа или 4 процента. 

Според оповестените в турските медии резултати при отчетени 99.37 на сто от гласовете, настоящият държавен глава получава 52.09 процента, а опонентът му - 47.91 на сто. При тези данни обратът е невъзможен и към Ердоган вече бяха отправени първите поздравления.

Те бяха от унгарския премиер Виктор Орбан, който поздрави турския лидер за "безспорната изборна победа" в своя публикация в "Туитър", както и от емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани и премиера на Либия Абдул Хамид Дбейба.

"Скъпи ми братко Реджеп Тайип Ердоган, поздравления за победата ти", написа Тамим бин Хамад Ал Тани също в "Туитър".

64 млн. турци решаваха дали управляващият вече над 20 години Реджеп Ердоган да запази поста си или страната да бъде с нов президент. На първия тур на 14 май, когато вотът беше 2 в 1, управляващата Партия на справедливостта и развитието спечели мнозинство и в парламента.

Избирателните секции във всички 81 окръзи в страната бяха отворени в 8 ч. В страната и в чужбина бяха разкрити общо 191 884 секции.

Както и на първия тур, президентът Реджеп Ердоган гласува в квартал Юскюдар в азиатската част на Истанбул, където се намира резиденцията му. Пред секцията отново имаше множество хора, които чакаха с часове под дъжда президента. След като даде своя вот заедно със съпругата си Емине, 69-годишният Ердоган, заяви, че очаква резултатите да излязат бързо, тъй като се гласува само за двама кандидати.

"За първи път в историята на турската демокрация сме свидетели на втори тур на президентски вот. Същевременно няма други избори в историята, в които да са участвали толкова много избиратели", коментира Ердоган, след като упражни правото си на глас.

Турският президент раздаде играчки на всички присъстващи деца, а на възрастните - пари.

С възгласи "президентът на народа" пък беше посрещнат опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу в Анкара. Той пристигна в избирателната секция със съпругата си Селви и с кмета на столицата - Мансур Яваш.

"Срещу нас бяха изречени лъжи и организирани клеветнически кампании. Вярвам в здравия разум на хората. Демокрацията и свободата със сигурност ще тържествуват в тази страна и ще можем да се разхождаме по улиците в мир и да критикуваме политиците, колкото си искаме", каза Кълъчдароглу.

Опозиционните партии разположиха армия от 400 хиляди доброволци, за да следят за гласуването и броенето на бюлетините. След първия тур международни наблюдатели съобщиха, че двамата опоненти са се състезавали при неравни условия, тъй като Ердоган заема поста и в момента, но каквито и нередности да са установени, това е нямало да промени резултата от вота.

 

Източници: "24 часа"

 

 

Коментари

  • рукола Z

    28 Май 2023 21:21ч.

    Ай честито на Кравистан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И от нас честито - няма народ, който да не подкрепи лидера си, който го защитава от геноцид и обезличаване!

    28 Май 2023 21:43ч.

    Скоро ще се появи и нашият истински български лидер, който да защити българския народ от загрижени "съюзници". Такава грижа, че сме най-бързо умиращите, най-бедните, най-страдащите народи при РАЙСКАТА земя България, която имаме за да си живеем РАЙСКИ живот! Браво на Лидера и държавника Ердоган!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С парите от балъци като тебе

    28 Май 2023 23:36ч.

    Копейкин ще си направи още по голяма вилата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за _ С парите от балъци като тебе 28 Май 2023 20:36ч.

    28 Май 2023 23:58ч.

    Не ти ли е унизително, да си толкова елементарен! И да го демонстрираш по един и същи начин непрекъснато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С парите от балъци като тебе 28 Май 2023 20:36ч. Копейкин ще си направи още по голяма вилата.

    28 Май 2023 23:58ч.

    А с центовете от такива като теб Асеня ще вдигне втори палат на пъпа на София?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Май 2023 0:00ч.

    Нека си направи, нема само БОКО да се шири ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към уродливия маргинал

    29 Май 2023 0:16ч.

    Ти виждал ли си вилата г@з примитивен? Вземай шмайзера и на Донбасе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асенка

    29 Май 2023 1:15ч.

    И ще си хвана още един тъпкач ! Завиждайте, хетерасти !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много верно, истински башкън гиби

    29 Май 2023 5:55ч.

    Имат политтемел комшиите. Тебриклер, честито да им!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А дано

    28 Май 2023 21:28ч.

    И следващите избори в булгаристан, щото май няма как да стане по друг начин да покажем кохонес на политическата сцена с тия национални предатели. Р-доган се доказа с годините, че е истински държавник и политик от най-висока класа. А ний си имаме киро, асен, лена, ристю, слави, боко, тома, коцето к, корнелия, мая ма и прочее... Господи спаси България! Доста е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малей 28 Май 2023 20:38ч. Още един пропаднал мюсюлманин, гледащ турски сериали. Вие сте готови за турски вилает, бе.

    29 Май 2023 0:00ч.

    Да готови сме, ако Турция ни запази вярата и езика. Турците отхвърлиха Истанбулската конвенция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за _ Малей 28 Май 2023 20:38ч.

    29 Май 2023 0:01ч.

    Румене, ти ли си бе брадчед? Дето твърдеше, че фамилията ти намирисва на еврейска, няма лошо разбира се. Но за момента сме американски вилает, а утре и вилает няма да има, щото такива като теб ходят със събути гащи, било секси! Тпу!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    29 Май 2023 0:01ч.

    А някои са готови за смяна на пола и псевдоспиритуалистични ритуали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Май 2023 1:10ч.

    Няма нито един българин със сменен пол, но има милиони българи, чиито предци са се наслаждавали на турското присъствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На този ЗИП от 28 Май 2023 22:10ч.

    29 Май 2023 2:58ч.

    като дете са му разказвали за това което твърди. Неговите предци са били такива, каквито по-горе твърди, че са били. Не е ясно само, защо смята, че ако неговите предци "са се наслаждавали на турското присъствие", то това би трябвало да важи и за "милиони българи". През 15 и 16 век, в резултата на турските кланета и кръвния данък, българите са били под един милион и на изчезване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    28 Май 2023 21:46ч.

    Дано спечели, официално и окончателно! Турция има нужда от евразийски вектор на политиката си, това е добре както за нейното икономическо замогване, така и за мира в света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    28 Май 2023 22:53ч.

    Чудно как при 64 млн. гласували резултатите стават известни след 3 - 4 часа, а у нас гласуват 2 млн. и броят 3- 4 дни.))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • амеродиктатурата

    28 Май 2023 23:06ч.

    В меката на демокрацията США е още по-отявлена трагедия - там се чака цели две седмици, докато стъкмицитата край Потомак ги натаманят в полза на фашобайпънизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Май 2023 22:54ч.

    Вълнуващ е процеса на превръщането на Турция в тоталитарна държава. Оформя се " Тоталитарен свят" от държави, като Китай, Русия, Иран, Турция, Саудитска Арабия.Индия при Моди също с бързи крачки се отдалечава от демокрацията и това е доста интересно ... :)) Опозицията никога вече няма да спечели избори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гейсащ е сатана

    28 Май 2023 23:05ч.

    Грешни са ви разбиранията! Щом харесвате "демонокрацията" - заминавайте за гейсащ! Там задължително ще трябва да си смените пола, за да докажете, че сте евроатлантик и че обичате демонокрацията! сащ е сатана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойет

    28 Май 2023 23:09ч.

    Умните и красивите ще пукаят газ хахаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за _ ЗИП 28 Май 2023 19:54ч.

    29 Май 2023 0:21ч.

    Демокрацията е вид управление, което в момента е достигнало етапа на управление на финансовия мръсен капитал. Докато преди години основните разновидности на демокрацията са били след революция идва олигархията, после се въздига в аристокрация, после крал и пак революция, която сваля краля и наново, олигархия, аристокрация, крал. Само че на финансовите акули не им харесват тези въртящи се в гръг етапи и са решили да заковат света демократично с финансова власт. Но виждам, че ти си много развълнувана и едва ли ще разбереш, за какво става дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се тюхкай за демокрацията

    29 Май 2023 0:22ч.

    Не са го обявили по микрофона, но на Запад я погребаха. От около две години е мъртва. те не казват, но е така. Опитват се да живеят без нея и успяват. За тоталитарния свят хич да не ти пука, само в него се раждат свободни умове като нашите, българските, които познаваме отбилзо явлението и сме изненадани да разберем, че западният свят отива там, откъдето ние се връщаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От както зловонната лъжа К19 завоня

    29 Май 2023 1:21ч.

    Точно на Запад погребаха Демокрацията ! Локдауни , полицейски часове, забрана за движение, смазване на протестите, насилствена ваксинация с неваксини токсини, кюар кодове ... Имаме Депопулация , а не Демокрация. В момента тази лъжа се сменя с друга, по-перфидна - Зелен Фашизъм. Къде ти е ЗИП-е "демокрацията" ? И внимавай, ще те изям, че съм на мястотот а ти не си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Превръщането на Турция в тоталитарна държава

    29 Май 2023 1:50ч.

    LOL А ти в каква държава живееш, бе глупак? В несъществуваща. А тоя съюз, в който си, какъв е точно? Демократичен? LOL Имаш 2 грама мозък, но дори и тях не можеш да ползваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    28 Май 2023 23:24ч.

    А турците в България за кого глауват?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Ердоган

    29 Май 2023 0:22ч.

    Със сигурност, имам приятели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    29 Май 2023 20:19ч.

    Там е работата, че преди две седмици и сега гласуваха за опонента му. Карадъйа нали го докара тука, за да посочи кой е депесарският кандидат. Сега ще има да чакат от Ердоган подкрепа в Турция за българските избори, каквато им се осигуряваше досега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако за САЩ, Великобритания, ЕС и НАТО това е лош резултат

    28 Май 2023 23:58ч.

    значи е добър за по-добрата част от човечеството

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да си поемем малко глътка въздух

    29 Май 2023 0:08ч.

    Ако беше другия, щеше да отвори Босфора за американски кораби. И не само. Тия американци се оказаха големи детегледачки. Осиновили са и са си отгледали много политици, навсякъде по света. ........................... Никога няма да забравя една истинска история, когато едно американско семейство осиновява дете, за да гледа собственото им болно дете. Наш българин е посещавал семейството като лекар, редовна месечна визита, човекът със сълзи на очи разказваше за какво издеателство става въпрос над осиновеното дете. Прислуга. А то така било дресирано, че изобщо не разбирало същината на ситуацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Клара Кулакова

    29 Май 2023 0:17ч.

    Не мога да повярвам,че ще го кажа,но Слава Богу! Турският Кирил Петков (Кемал Кълъчдаролу) щеше да ни подпали всички, в т.ч. собствената си страна. Беше нужно само да отвори проливите. А той щеше да го направи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    29 Май 2023 0:31ч.

    Радвам се за Туция, че спечели Ердоган! Радвам се, че и ние спечелихме от това! "Еврогейските атлантически ценности" бавно но славно вървят към пропастта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи Кемал дърт,

    29 Май 2023 0:36ч.

    ама и той фаворит на когото трябва. Мислех, че залагат само на млади коне. Той наш Киро малко спънат пада, ама е млад.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ашколсун

    29 Май 2023 0:20ч.

    Добра новина! Ушато очилатия кемалист/либерал беше много опасен за нас - индиректно и директно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ кемалист/либерал ”

    29 Май 2023 0:51ч.

    Безпочвена пропаганда на очилатото. Ататюрк ще се обърне в гроба, ако очилатото е кемалист. Кемал се е бил против 60 хиляди французи и 30 хиляди англичани за да създаде Турция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Процедурен въпрос

    29 Май 2023 0:32ч.

    Статуквото в Турция се запази, а границите на НАТО ще се прекрояват, ли? В очакване сме да разберем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Турците са народ с достойнство

    29 Май 2023 0:42ч.

    За разлика от съседите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    29 Май 2023 0:55ч.

    За съжаление е вярно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В миналото, когато Турция бе васал на САЩ, реално нямаше демокрация, защото управляваха проамерикански генерали, чрез преврати

    29 Май 2023 1:00ч.

    Единственият победител е Турция. Това заяви президентът Реджеп Ердоган след провелия се балотаж. Турският президент се обърна към избирателите от покрива на автобус, като благодари за подкрепата и посочи, че е получена отговорността да управлява в следващите 5 години. Първи поздравления към Ердоган отправиха емирът на Катар и унгарският премиер Виктор Орбан. „Скъпи ми братко Реджеп Тайип Ердоган, поздравления за победата ти“ написа емирът Тамим бин Хамад Ал Тани в своя публикация в „Туитър“. Унгарският премиер Виктор Орбан също приветства „безспорната“ победа за Ердоган. Очаква се и специално поздравление от руския президент Владимир Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ерджиас

    29 Май 2023 1:07ч.

    Честито на Ердоган. Единственото желание на народите, симпатизиращи на Турция, е да работят за мира и добросъседството в Черноморския регион и Близкия Изток заедно с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Май 2023 1:08ч.

    Такава измет е събрал Дачков тука, че Ботев и Левски ще си изповръщат червата ако прочетат коментарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз вече повърнах от твоите коментари

    29 Май 2023 1:17ч.

    Правиш ли разлика между османци и турци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ЗИП

    29 Май 2023 1:33ч.

    "Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, …" Но Западът гони и нашата, и всяка друга вяра. ЗИП, не споменавай Левски с мръсната си уста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сороспийка гнидава

    29 Май 2023 1:37ч.

    Тоя не е оригиналът, тоя е крадливото менте от евроджендърско потекло. Щом си присвоява никове, то значи, че и народните пари краде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти оригиналният дебил ли си ?

    29 Май 2023 1:41ч.

    Или някое от ЗИП-ментетата ? Не че има особена разлика, same shit ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ботев и Левски

    29 Май 2023 1:53ч.

    Значи не си разбрал за какво са се борили Ботев и Левски. Малоумен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    29 Май 2023 3:20ч.

    Ментето е

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    29 Май 2023 1:09ч.

    Щом джендърята роптае, значи избора е правилен за турците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    29 Май 2023 1:47ч.

    Тъмни облаци се сгъстяват над тиквата на американският посланник в Турция вече е бита карта . Трябва да си стяга багажа за Вашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    29 Май 2023 1:52ч.

    Ердоган беше добър президент за Турция и затова турците си го избраха пак, защото защитаваше интересите им. Добре е всички народи да живеят добре и затова такива управници са за поздравяване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    29 Май 2023 10:55ч.

    Не дотам добър . Просто избраха от двете злини по-малката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да повторим фактите

    29 Май 2023 1:58ч.

    Втората по мощ армия в НАТО премина трайно на страната на - против първата армия в НАТО ! Турция си хортува с Путин, пази си небето с руски С 400 , построи АЕЦ с Русия ! Турция построи сама самолетоносач, произвежда Ф 16 и още десетки номенклатури най-модерни оръжия. Турция държи на конвенцията от Монтрьо и затова Черно Море си остава Руско Езеро с турски пазач на Проливите. Всичко това благодарение на Ердоган. Добре ли е това за България ? В други исторически времена може би трябваше да се притесняваме. Днес ситуацията е такава, че всичко което е лошо за САЩ и брюкселските им подлоги се превръща в добро за България. Честито на Ердоган !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съгласен с изключение,

    29 Май 2023 3:12ч.

    че Черно море е руско езеро. Това е пропагандата на войнолюбците от нАТО. Реално турският флот в Черно море е съизмерим с руския флот, като има възможност за прехвърляне на кораби от Средиземно море. Натовската истерия, че уж Черно море било станало руско езеро не бива да се раздухва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е истерия

    29 Май 2023 11:49ч.

    Формално турският флот е съизмерим с руския. Но за турците Черно море е второстепенен регион. Те нямат спорни зони с никой, основните сили на турския флот са в Средиземно море. Ясно е защо...От друга страна Русия изглежда слаба с черноморския си флот, но това е само привидно. В случай на истинска война, а не тази договорена пародия в Украйна, Русия може да придвижва кораби през собствената си територия ! Не забравяй че благодарение на Сталин Москва е ...пристанище на пет морета ! По Волга, Дон, северните и южни канали, Русия може да прехвърля малки до средни по тонаж кораби между Северно, Балтийско, Азовско, Каспийско, Черно морета...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България

    29 Май 2023 6:19ч.

    Май е добре , че стария Реджеб печели изборите при комшиите. Защото другия може би е по тарикат и иска да възстанови Османската империя. Което не е добро за България. Бъдещето ще покаже кой е по тарикат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    29 Май 2023 6:27ч.

    Аферим Аго(да му стане драго), машала ефенди! Айде да е хайрлия, че само една Турция ни остана, ако съвсем ни разнебитят глобалистите и техните тукашни слуги, да ни прибере под крилцето, все ще се разберем... за малко баклавица и локумец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Май 2023 8:22ч.

    Студеният анализ сочи, че Москва разгроми Вашингтон на територията на Турция.Турция е само НОМИНАЛЕН член на НАТО и това безусловно ще се отрази на държави, като България, Гърция и Румъния.На Вашингтон ще му се наложи да засилва присъствието си в изброените страни, но тва няма да компенсира отромната дупка в южния фланг на НАТО.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенсионер

    29 Май 2023 10:34ч.

    Почти 85% избирателна активност на втори тур!?!? Браво на турците! Спечелиха тайбрека с посолствата! Това се казва независима нация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България, Гърция и Румъния.На Вашингтон ще му се наложи да засилва присъствието си в изброените страни

    29 Май 2023 12:00ч.

    Управление на САЩ от Тръмп/и/или/Десантис не гарантира такова усилване, по-скоро ще има отслабване. Ще бъдем оставени на брюкселските подизпълнители. Нашата география на кръстопът, нашата граничност по отношение на ЕС, ни дават изключителни възможности за разхлабване на робската брюкселска примка, за водене на про-унгарска политика. Не всичко, но много зависи от нас самите. Въпреки тежката демографска криза и очевадната дегенерация на населението, 2020 насам и лъжата К 19 показаха че имаме останал мисловен потенциал. Т.е. можем все още да произведем автентични политически телодвижения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи