Ердоган: Първо отворете вратата на ЕС за Турция, а после ще разчистим пътя на Швеция към НАТО

Ердоган: Първо отворете вратата на ЕС за Турция, а после ще разчистим пътя на Швеция към НАТО

Турция чака вече 50 години да се присъедини към ЕС, заяви турският президент, съобщава кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

Никой не трябва да очаква отстъпки от нас, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, предава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган говори пред журналисти на летище „Ататюрк“ в Истанбул преди да замине за Вилнюс, където ще участва в среща с шведския министър-председател Улф Кристершон, свикана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по повод кандидатурата на Швеция за членство в пакта. Заседанието ще се състои в навечерието на срещата на високо равнище на страните от НАТО във Вилнюс.

Турският лидер подчерта днес, че Анкара винаги е подкрепяла курса на НАТО на "отворени врати". В същото време, за да се ускори процесът на Стокхолм за членство в НАТО, е необходимо да се изпълнят всички разпоредби от тристранния меморандум (между Турция, Швеция и Финландия), заяви Ердоган.

Президентът на Турция обвърза въпроса, свързан с кандидатурата на Стокхолм в НАТО, с преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. 

Първо отворете пътя за присъединяване на Турция към ЕС, а след това ще "разчистим пътя" за кандидатурата на Швеция (за НАТО), точно както направихме в случая с Финландия, отбеляза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Турция чака вече 50 години да се присъедини към ЕС, добави турският президент.

Турция все още не е одобрила кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Анкара настояваше Стокхолм да затегне антитерористичното си законодателство и да екстрадира лица, смятани от турските власти за терористи. В последно време ситуацията се усложни още повече след проява, при която в Стокхолм бе изгорено копие на Корана.

Коментари

  • баба мара

    10 Юли 2023 17:06ч.

    турция ако искаше в ес щеше да намери начин да се справи с миграцията да ги връща обратно а тои ги гони към българия и от там към европа няма работа в ес само проблеми ето вчера как върна главорезите обратно в украина ами какво прави в сирия с кюрдите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor Dre

    10 Юли 2023 17:33ч.

    Султана си играе НЕГОВАТА игра - няма САЩ, няма Русия, няма Лондон.... когато и който му падне го хваща за .... и върти колкото може.... хахаха.. султанска му работа.. дано накрая България да не стане заложник и разменна монета за някои султански мераци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Засега е фантастика, но…

    10 Юли 2023 17:47ч.

    Ако един ден Турция стане членка на ЕС, и ние все още сме в него, това ще бъде датата на окончателното, пълното , бруталното по скорост, светкавичното (!!!) - закриване на България. Няма да обяснявам защо, всеки средно интелигентен ще разбере…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евала, Ердо!

    10 Юли 2023 18:12ч.

    Ето това се казва "Танто за кукуригу!" Влез в ЕС, че да го ликвидираш! Влез в ЕС, за да събориш новата Вавилонска кула в Брюксел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубав ход на Ердоган и той не е лишен от логика.

    10 Юли 2023 19:31ч.

    Германия няма бъдеще без Русия или без диагонала към Турция и арабския свят, поради ресурсите. И двете направления са били съществени в миналото в различни периоди. Така, че ЕС е в цугцванг в този момент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Игра на криеница :))

    10 Юли 2023 20:20ч.

    Много находчива подсказка, придружена с намигване, че всъщност ЕС и ОТАН са "ЗАЕДНО" и се командват от единен център, като само формално на двете организации са присъединени различни съдържание и външни функции. Поради геостратегически съобажения ръководната роля на САЩ в ЕС е замаскиране! В най-общи линии двете организации се съотнасят като математическо множество и подмножество :))), с малки и несъществени отклонения! Въпросът да се счита за приключен! ЕС основателно може да се нарече дирекция в ОТАН. Вече е демаскирана и доказана дирекция. Има и много други, но повечето се крият :)))!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маркита

    10 Юли 2023 21:11ч.

    Това са празни приказки само за да не се допуснат шведците в НАТО. Който е ходил в Турция добре разбира, че последното нещо, което им трябва е ЕС. Той ги клати по въпрос, който евраците никога няма да допуснат (Турция в ЕС), като това означава Швеция остава сама на шведската маса пред портите рая. А, защо на тъпите скандинавци им е нужен НАТО е дълга и шеговита история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даам

    11 Юли 2023 3:26ч.

    Ердоган се оказа обикновен търгаш! Шмекер, на който му се привижда султански трон. За втори ден - втора бомба - султана се е съгласил Швеция да влезе в НАТО, нищо че горяха Корана. В този ред на мисли се сетих за един мелез, дето се изцепи: Майната му на православието! Интересно как ли ще скочи рейтинга на този в ислямския свят?:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи