Ердоган: Операцията на Турция в Сирия и Ирак няма да се ограничи до въздушни удари

Ердоган: Операцията на Турция в Сирия и Ирак няма да се ограничи до въздушни удари

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че операцията, предприета от турската армия в Сирия и Ирак, няма да се ограничи до въздушни удари, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. "Когато казваме, че "можем да дойдем внезапно една нощ", то това не е напразно. Тези стъпки бяха предприети веднага щом настъпи очакваният, предвиденият и планираният час", заяви Ердоган пред журналисти на връщане от посещение в Катар, съобщава БТА.

Ердоган добави, че действията няма да бъдат ограничени само до въздушна операция. 

"Колко сили от сухопътните войски трябва да бъдат включени в тази операция, ще решат заедно съответните ни звена, министерството на отбраната и Генералният щаб; ще проведем консултации и след това ще предприемем съответните стъпки", каза още Ердоган. 

Президентът заяви, че операцията не е проведена случайно, "с мисълта кой какво ще каже". 

"Както сме казвали и преди, ако някой наруши спокойствието на страната и земите ни, ще го накараме да си плати. Всъщност на юг от нас има терористични организации, които в момента планират много нападения или ги извършват и представляват заплаха. Терористични организации има и от иракска, и от сирийска страна", посочи той.

Ердоган заяви, че в операцията са участвали близо 70 самолета, включително въоръжени дронове, и добави, че са били унищожени общо 89 терористични цели, включително убежища, бункери, пещери, тунели и складове за боеприпаси.

"Към този момент са поразени 45 терористични цели на дълбочина около 140 км в Северен Ирак и 44 цели на дълбочина около 20 км в Сирия", добави той.

Запитан дали Турция е разговаряла за тази операция с Русия и САЩ, Ердоган отговори: "Не сме водили никакви разговори с (президента на САЩ Джо) Байдън или (президента на Русия Владимир) Путин относно тази операция. Въпреки това и Байдън, и Путин вече знаят, че можем да правим такива неща в този регион по всяко време".

Ердоган напомни, че Турция и САЩ са съюзници в НАТО, като отбеляза обаче, че "за съжаление Вашингтон е изпратил хиляди съоръжения, боеприпаси и оръжия в зони на тероризъм в Сирия", посочва Анадолската агенция.

Турция започна рано в неделя въздушни удари по позиции на кюрдските бойци в Северна Сирия и Северен Ирак. Повод за турската операция е бомбеното нападение в Истанбул на 13 ноември, при което загинаха шестима души. Анкара обвинява за атентата Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН). 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • тралала

    21 Ное 2022 15:18ч.

    То кога ли Турция се е ограничавала. Балканските и европейските смотаняци направиха Ердоган важна клечка и той се пери като герест петел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    21 Ное 2022 15:32ч.

    С мильонна армия и Босфора в границите си, не че се прави, той е важен и само глупеца няма да го разбере. Ние също сме важни, но отдавна скопени, населяваме територия която скоро няма да е наша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    21 Ное 2022 23:27ч.

    Да не се окаже, че атентата е активно мероприятие на тайните турски служби. Много бързо разкриха участноците, та и в България намериха няколко. Предтекст за заповане на ново прочистване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи