Ердоган е предложил на Путин посредничество по въпроса за Запорожката АЕЦ в Украйна

Ердоган е предложил на Путин посредничество по въпроса за Запорожката АЕЦ в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел в събота телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и Анадолската агенция, съобщи, че Ердоган е изразил съболезнования по повод на кончината на бившия президент на СССР Михаил Горбачов и е отбелязал ролята му за най-новата история на Русия и на целия свят.

Двамата са се спрели на ситуацията на Украйна, като в съобщението се казва, че Ердоган е отбелязал конструктивната роля на Русия за организацията на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката АЕЦ.

Според кабинета на Ердоган той е казал на руския президент, че Турция може да изиграе посредническа роля по отношение на Запорожката АЕЦ, която е подложена на обстрел, за който Русия и Украйна взаимно се обвиняват, съобщи Ройтерс.

Ердоган и Путин са изразили решимостта си да продължат по план изграждането на АЕЦ Аккую в Турция.

Двамата президенти са се договорили да обсъдят темите в подробности в рамките на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество на 15-16 септември в Самарканд, Узбекистан.

Ердоган и Путин са разгледали и реализирането на сключеното в Истанбул през юли споразумение за износ на зърно от Украйна.

Те са обсъдили също така по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в контекста на постигнатите договорености по време на разговорите на най-високо равнище в Сочи на 5 август.


Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  03 Sep 2022 16:12ч.

  този имам преиграва вече с търпението на путин иска истински преврат да го свали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  03 Sep 2022 16:19ч.

  За какво иска Ердо по-точно да съдейства в Заец ? Ами да забрани Байрактарите за Украйна, щото Шахед ще им видят сметката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роман Абрамович

  03 Sep 2022 16:22ч.

  Пак ли ще ходим в Истанбул? Да преговаряме с добрите еврейчета? Опа, чакай бе, то и аз съм такъв! Ей голям майтап падна последния път! Ония се наср......., ъъъ абе не се зарадваха много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 03.09.2022 (15:55) Брифинг начальника войск радиационной, химической и биологической защиты ВС РФ Игоря Кириллова

  03 Sep 2022 16:42ч.

  Кроме того, Пентагон намерен в кратчайшие сроки перенести незавершенные на Украине программы в другие страны постсоветского пространства, а также в государства Восточной Европы (такие как Болгария, Чехия) и страны Балтии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адм. Ефтимов: Изтребители от Израел, САЩ, Швеция или Франция може да пазят небето ни | 1 септ. 2022 | 13:24

  03 Sep 2022 16:44ч.

  Изпратили сме писма, започваме разговори и с Израел, и с Франция, и с Швеция и със Съединените щати, всички възможни опции," обясни началникът на отбраната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бум!

  03 Sep 2022 16:47ч.

  Изтребители от Израел, биолаборатории от САЩ, газ от ОАЕ, може би пропускам нещо? Кой прави външната политика на България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Външната политика" на райхскомисариата с гаулайтер американския посланик се прави от Държавния департамент на САЩ

  03 Sep 2022 21:50ч.

  Но това няма да е завинаги. И ще има Народен съд за мекеретата им тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи