Ердоган демонстрира силата си на митинг в Истанбул с рекорден брой участници - 1,7 млн. души

Ердоган демонстрира силата си на митинг в Истанбул с рекорден брой участници - 1,7 млн. души

Нахиде Дениз за БТА

Милион и 700 хиляди души са присъствали на големия предизборен митинг на Републиканския алианс, който се състоя днес в най-големия парк в европейската част на Истанбул - Националната градина в района на старото международно летище "Ататюрк". Цифрата съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в речта си на митинга. Това е официалната цифра, която ми съобщиха преди малко, заяви той. Митингът се проведе под надслов "Турция се поверява на теб", съобщава от Нахиде Дениз от Истанбул за БТА.

Паркът бе "почернял" от хора от различни възрасти, развяващи национални знамена. Мнозина носеха в ръце постери на Ердоган и скандираха призиви, като "Хайде Турция", "С теб сме сега и завинаги“, ”Правилно време, правилен човек“ (по адрес на Ердоган). Музика и песни огласиха парка, а в небето кръжаха хилекоптери.

Пътищата към парка се задръстиха от коли и хора.  Медии съобщиха, че на митинга присъстват рекорден брой участници и че паркът не е успял да побере всички желаещи да присъстват. Огромната сцена бе украсена с големи постери на Ердоган и с предизборните лозунги на Републиканския алианс - “Векът на Турция” и ”Поверяваме ти Турция”. Около сцената бяха разположени големи тв екрани.

В митинга участваха лидерите на партии от Републиканския алианс: на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, на Партията на Великото единство Мустафа Дестиджи, на Партията на новото благоденствие Фатих Ербакан и на консервативно религиозната прокюрдска Хюда-пар Зекерия Япъджъоглу.

Парламентарните и президентските избори в Турция ще се състоят точно след една седмица.

Когато Ердоган излезе на сцената, придружен от съпругата си Емине Ердоган, бе посрещнат с бурни възгласи: “Ти си наш”, “Поверяваме ти бъдещето на Турция” запяха мнозина предизборната песен на Републиканския алианс.

В речта си на митинга Ердоган акцентира на значението на гласовете на жителите на Истанбул за изхода от изборите на 14 май. “Ако Истанбул каже "да", значи сме спечелили; народът на Истанбул е този, който ще каже кого да пенсионира и да заличи името му от политическата сцена”, заяви Ердоган и призова присъстващите да дадат този отговор на опозицията. 

Основен акцент той постави върху борбата срещу тероризма, в която по думите му са постигнати значителни успехи, след като в Турция бе въведена президентската система. 

“Ние няма да позволим на Кълъчдароглу (кандидатът за президент на опозиционния Национален алианс) и на неговите хора, които вървят ръка за ръка с терористичните организации (има се предвид подкрепата на прокюрдската Демократична партия на народите за опозиционния алианс) да разцепят Турция", каза Ердоган. Той обвини опозицията, че "изпълнява плановете на терористичната организация ФЕТО" (Фетхуллахистка терористична организация, която според властите в Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. - бел. ред.).

Ердоган се обърна и към европейските и западните медии, които по думите му се опитват непрекъснато да принизяват успехите и да очернят Турция на всички нива.

“Вие, от европейските вестници и от западните медии, ако искате да научите истината за това, което става в Турция, за това, което ще стане след една седмица на 14 май, проследете този митинг, вижте въодушевлението и ентусиазма по лицата на всички тези хора. Ние до ден-днешен вървяхме заедно с тези хора, така ще продължим и в бъдеще. Ние отново идваме с мощни стъпки. Затова 14 май е много важен за нас”, каза държавният глава.

Той отправи остри критики към опозиционния алианс и кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу, критикува общинските ръководства на НРП в Истанбул, Анкара и Измир. Ердоган призова присъстващите да агитират семействата си, близките си, за да дадат гласа си за Републиканския алианс и за неговия кандидат за президент на 14 май.

В речта си Ердоган припомни и за разрушенията при катастрофалните земетресения на 6 февруари. "319 хиляди нови жилища ще предадем на собствениците още през тази година. Други 650 хиляди нови жилища са в етап на строителство. Докато другите страни вдигат лихвените проценти, ние ще намалим лихвите, за да привлечем чуждестранните инвеститори”, каза той. 

Eрдоган говори повече от един час. В речта си той акцентира на много проекти, реализирани през 20-годишното управление на Партията на справедливостта и развитието. 

По думите му, 100 млрд. долара приходи се очакват от реализацията на енергийни и военно-отбранителни проекти, които ще доведат до подобряване на икономическото положение на хората, ново индексиране на заплатите през месец юли, повишаване на пенсиите, разкриване на нови работни места за младите. Ердоган обеща и укрепване срещу земетресения на 1,5 млн. сгради в риск. Настоящият държавен глава обяви, че ще бъде построен нов канал под Босфора. 

“Дайте своя мощен глас на 14 май, така че всички, които си правят сметки върху нашата страна, да се засрамят и ще заличите опозицията и бай Кемал (Кемал Кълъчдароглу - бел. ред.). Вие сте тези, които ще дадете най-точния отговор на света за новия век на Турция. Обещайте ми, че на 14 май ще превземете урните и ще обявите на света новия век на Турция”, завърши речта си Ердоган.

В края на митинга всички лидери в Републиканския алианс поздравиха участниците и ги призоваха да дадат своя глас на изборите на14 май. 

За анализаторите и журналистите участието в истанбулските митинги се счита за показател за нагласата на електората. На предишни избори, спечелени от ПСР на Ердоган, в митинг в Истанбул бяха участвали около 1 млн. души.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Веселинъ Канъ Бългярски егн 7112136860

    08 Май 2023 9:54ч.

    сърце Българско.Аз не съм вярващ! Мразя религията и съм ЕтноАнархист.Аз обаче съм преценен от Достойните Араби за Дете на Арабският Мир,защото знам,че в цялата ни история от Сътворението Арабите зла думица не са продумали срещу нас,а напротив,възхваляха Нашите Велики Български Заветни Промислителни и Действени Усърдие и Благородство. Ще произнеса един исторически факт,от който глава ще ги заболи юдеите из Историческите факултети в страната ни.Последната Българска Свободна Държава не е на Балканите,където сме родени и ако трябва ще погинем,а в Септимания(това не е истинското название),чието истинско название е Кана Галилейска.Отпървом ВестГетите Наши Български ,следвайки същият дух на Незабравимият ни Канъ Тервелъ начнаха да освобождават туй що е Западна Галия,днешна Мръснишка Франция.Цяла Окситания бе Българска,а това вклчва и Италия днешна мерзка! Надойдоха изродите еврейски и юдейски Франките и както с Търновград се случи,катуните им отключиха портите на Каркасон (Гала Кан) и Тулишуза(ДУЛОза).Нахлухме отвъд Българските Пиринеи,рожби мили на Пирина,а там основахме Теруел(Тервел) ,Толоса(Дулоза),Мадрид(Мъдрост) .и основахме столицата Толедо(Дуло-ето) Запазихме без пощада и Септимания,която бе Северната ни провинция.Бяхме отново мачкани от циганите евреи не чрез оръжие,както подобава на Мъже,а чрез хашиш,интриги и отваряния на порти отвътре.Да,юдеите са цигани,а злото им е безгранично и джендърско! ИМЕННО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ПОМОЛИХМЕ ЧЕСТНИТЕ АРАБИ ЗА ВОЕННА ПОМОЩ И ИМЕННО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ГИ ДОКАРАХМЕ НА ВЛАСТ ЦЕЛИ ОСЕМ ВЕКА.Успяха да се задържат,но евреите marranos(испанци и португалци,франки и немци) и техните порти отвориха.Арабите нямат абсолютно нищо общо с турците! Но кои са турците? Турците са чифутите,които чифутите Изабел и Фернандо Католически не изхвърлиха,а след споразумение с мангала османски Баязид Втори,напъхаха из цялата територия на Изконните ни земи.Но що е то Marranos? Това са юдеите,тоест циганите,които гравитират от религия на религия,философия на философия,интегрирайки се в държвното,социалното,културното,стопанското устройства на всеки нецигански народ.Ето това са и турците.Тоест между турци и помаци ,цигани и евреи няма абсолютно никаква разлика.Към 10 ти ноември 1989 година с подкрепата на КПСС Висшите Богословски Факултети и Семинарии в Родината ни се напълниха с турци помаци и евреи,които днес са елита на Богословието!!! Да,пиша Ви тъкмо от Великата Столица на Българите в Септимания КАРКАСОН,ТОЕСТ ГАЛА КАНЪ.От двете страни на Галските Български Пиринеи се нахожда последната Достойна България на Свободата.Арабите не бяха никога наши врагове,но наши съюзници,от които и днес трябва да измолим Освобождение.И една мъничка подробност!Името ми Веселин,идещо от ВЕСЕЛ носи същата фонетика и същият смисъл значение и на Арабски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веселинъ Канъ Бългярски егн 7112136860

    08 Май 2023 9:59ч.

    Българи, ще кажа нещо от сърце Българско.Аз не съм вярващ! Мразя религията и съм ЕтноАнархист.Аз обаче съм преценен от Достойните Араби за Дете на Арабският Мир,защото знам,че в цялата ни история от Сътворението Арабите зла думица не са продумали срещу нас,а напротив,възхваляха Нашите Велики Български Заветни Промислителни и Действени Усърдие и Благородство. Ще произнеса един исторически факт,от който глава ще ги заболи юдеите из Историческите факултети в страната ни.Последната Българска Свободна Държава не е на Балканите,където сме родени и ако трябва ще погинем,а в Септимания(това не е истинското название),чието истинско название е Кана Галилейска.Отпървом ВестГетите Наши Български ,следвайки същият дух на Незабравимият ни Канъ Тервелъ начнаха да освобождават туй що е Западна Галия,днешна Мръснишка Франция.Цяла Окситания бе Българска,а това вклчва и Италия днешна мерзка! Надойдоха изродите еврейски и юдейски Франките и както с Търновград се случи,катуните им отключиха портите на Каркасон (Гала Кан) и Тулуза(ДУЛОза).Нахлухме отвъд Българските Пиринеи,рожби мили на Пирина,а там основахме Теруел(Тервел) ,Толоса(Дулоза),Мадрид(Мъдрост) .и основахме столицата Толедо(Дуло-ето) Запазихме без пощада и Септимания,която бе Северната ни провинция.Бяхме отново мачкани от циганите евреи не чрез оръжие,както подобава на Мъже,а чрез хашиш,интриги и отваряния на порти итвътре.Да,юдеите са цигани,а злото им е безгранично и джендърско! ИМЕННО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ПОМОЛИХМЕ ЧЕСТНИТЕ АРАБИ ЗА ВОЕННА ПОМОЩ И ИМЕННО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ГИ ДОКАРАХМЕ НА ВЛАСТ ЦЕЛИ ОСЕМ ВЕКА.Успяха да се задържат,но евреите marranos(испанци и португалци,франки и немци) и техните порти отвориха.Арабите нямат абсолютно нищо общо с турците! Но кои са турците? Турците са чифутите,които чифутите Изабел и Фернандо Католически не изхвърлиха,а след споразумение с мангала османски Баязид Втори,напъхаха из цялата територия на Изконните ни земи.Но що е то Marranos? Това са юдеите,тоест циганите,които гравитират от религия на религия,философия на философия,интегрирайки се в държвното,социалното,културното,стопанското устройства на всеки нецигански народ.Ето това са и турците.Тоест между турци и помаци ,цигани и евреи няма абсолютно никаква разлика.Към 10 ти ноември 1989 година с подкрепата на КПСС Висшите Богословски Факултети и Семинарии в Родината ни се напълниха с турци помаци и евреи,които днес са елита на Богословието!!! Да,пиша Ви тъкмо от Великата Столица на Българите в Септимания КАРКАСОН,ТОЕСТ ГАЛА КАНЪ.От двете страни на Галските Български Пиринеи се нахожда последната Достойна България на Свободата.Арабите не бяха никога наши врагове,но наши съюзници,от които и днес трябва да измолим Освобождение.И една мънипка подробност!Името ми Веселин,идещо от ВЕСЕЛ носи същата фонетика и същият смисъл значение и на Арабски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народа на Турция се сплотява

    08 Май 2023 11:48ч.

    Ще върви напред и ще преуспява. Отказаха се да се качат на потъващият кораб наречен ЕС и се насочват към този с бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дано спечели

    08 Май 2023 12:37ч.

    Ердоган излезе свестен човек и патриот, в геополитиката зае правилната страна. Народът на Турция трябва да знае, че Западът нищо не дава, само взема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    08 Май 2023 12:47ч.

    Драги Яворе, 1700000 се нарича ЧИСЛО, съставено от ЦИФРИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    08 Май 2023 13:29ч.

    Не е той виновен - редакторът му е неграмотен. С това разполага .... няма хора Димитров.... за дограмаджии няма, кофражисти няма, политици няма ... редактори няма ... кризата е посевместна и ..логична!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    08 Май 2023 13:33ч.

    Политици намират, обаче. По принципа на отрицателния отбор: зависим, безгръбначен, тъп, изпълнителен. Страшното е, че скотонаселението е толкова дебилизирано, че то парафира това през изборите (макар и флашиви). Преди години не разбирах защо работят така усърдно в посока опростачване на електората. Глупавият лесно се управлява, но не подозирах мащабите и приложението. Сега е ясно и ...късно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американогъзоблизачите в жълтопаветния град се надяват на власт в Турция да дойте американогъзоближещ, който да суспендира конвенцията за проливите от Монтрьо

    08 Май 2023 13:42ч.

    Но мечтите жълтопаветничести мечти ще си останат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    08 Май 2023 16:18ч.

    В други медии инфо за такъв голям митинг няма. Стои информацията за митинг на опозицията от онзи ден. Да не би да са такива разпорежданията по медийния гарнизон?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има си хас

    08 Май 2023 20:30ч.

    Нашите хавадиши-бърсалки, които за кенеф не стават, си повтарят - Ердоган в болница на смъртно легло, Путин от години умрял и го заместват двойници и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    08 Май 2023 16:50ч.

    като си изберат ердоган ще спят в палатките по смъртно ние ще пращаме дарения които не се знае къде отиват а те ще избират този които е виновен за всичко това

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що бе друже

    08 Май 2023 20:32ч.

    Ердоган ли разцепи земята с ХААРП? Спели в палатки, че нас ако не дай Боже ни друсне, сещаш ли се къде ще спим и какво ще ядем?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи