Ердоган: Анкара защитава основните ценности на Запада, противопоставяйки се на геноцида в Газа

Ердоган: Анкара защитава основните ценности на Запада, противопоставяйки се на геноцида в Газа

Турция винаги е била глас на справедливостта и съвестта в международните отношения, защитавайки основните ценности на западното общество, като се противопостави на геноцида в ивицата Газа. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за гръцкия вестник „Катимерини“ преди официалното си посещение в Атина на 7 декември, съобщава ТАСС.

Турският лидер беше попитан за критичното му отношение към позицията на Запада и Израел относно ситуацията в ивицата Газа и дали Анкара в случая принадлежи към западния лагер. „Турция се присъедини към НАТО заедно с Гърция преди 71 години“, отговори Ердоган. - Както е известно, критерият за принадлежност към Запада или към Европа не е членството в Европейския съюз. Освен това в контекста на отношенията с ЕС, които датират от 1963 г., ние сме страна в същия митнически съюз и имаме статут на кандидат. В това отношение Турция със своето демократично устройство и ценностите, които защитава, има изключително много общо със страните членки на ЕС и НАТО. Тя е и един от основателите на много така наречени западни международни организации, особено на ООН и Съвета на Европа. Винаги сме били гласът на правилните решения, справедливостта и съвестта в международните отношения“.

„Реакцията на Турция на несправедливостта и нечовешкото отношение, понесено от палестинския народ, и фактът, че не се стесняваме да критикуваме Израел за действията му, които явно нарушават международното право, международното хуманитарно право и човешките права, са естествени“, продължи Ердоган. - Като се има предвид, че много западни страни днес все повече заемат сходни позиции, изпълнението на такова морално задължение от страна на Турция по въпроса за Палестина не може да постави под въпрос „дали тя принадлежи на Запада или не“. Вместо да се обсъжда ориентацията и позицията на Турция, това, което трябва да се разгледа, е фактът, че някои западни страни понякога могат да пренебрегнат ценностите, които силно защитават. Мълчанието за варварството в ивицата Газа е най-яркият пример за това. Всъщност, като се противопоставяме на геноцида в Газа, ние също така защитаваме основните ценности на западното общество."

Ердоган подчерта, че „в Газа се нарушават основните права на хора от всички възрасти, дори на бебета, които са още в люлките си“. „Мълчанието пред лицето на груби нарушения на човешките права, систематична окупация на земи и домове на хората, незачитане на правата на собственост на хората и лишаване от правото на палестинците да определят собственото си бъдеще, къде е всичко това в ценностите на западната цивилизация? Съвместими ли са бомбардировките на болници, атаките срещу училища, бежански лагери, пазари и убийствата на цивилни със западните ценности? Дали призоваването на хората в ивицата Газа да „отидат на юг“ и бомбардирането на онези, които се насочват къмтам, е позиция, възприета от Запада? Сега аз питам Турция или страните, които умишлено мълчат за всичко това, принадлежат ли на Запада?“, попита турският президент.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Читател

    06 Дек 2023 18:07ч.

    Много добре, супер го е казал Ердо - в Газа се провежда геноцид , истински, изгонване на населението. И Ердо/Турция са против геноцида. Най-висша европейска ценност е борбата против геноцид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дяволът се казва путин

    06 Дек 2023 18:10ч.

    Нещастията и трагедията на палестинския народ се дължат на кървавите касапи от Хамас, на които ердоган е адвокат. А думите му, че Турция била "демократично общество", са вицът на века. Турция е типична диктатура от путински тип.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    06 Дек 2023 23:35ч.

    Ердоган дори не крие,че е покровител и спонсор на тероризма,защото той е един от терористичните лидери.Сума ти народ той унищожи,а има очи да обвинява!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценностите на Ердоган

    06 Дек 2023 23:52ч.

    Се събират в понятието "Велик Туран". И за безкритичните ердоганови подлоги у нас /СРАМ СТЕ !/ да напомним. Ердоган въобще не ни брои за предизвикателство. Неговият поглед е вперен до "Щефан Дом" във Виена , и до Западен Китай. Всичко между тях е "Велик Туран" , така че си правете сметката къде сме ние, ако славата на Ердоган нарастне, ако ценностите му се реализират...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи