"Епицентър": Внук-племенник на главния прокурор от Възродителния процес, изпратил стотици български турци в "Белене", стана зам.-кмет на Терзиев

"Епицентър": Внук-племенник на главния прокурор от Възродителния процес, изпратил стотици български турци в "Белене", стана зам.-кмет на Терзиев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Столичният кмет Васил Терзиев назначи Никола Лютов за зам.-кмет по правни и административни въпроси. Той е внук-племенник на главния прокурор на България по време на Възродителния процес Костадин Николов Лютов (1981-1986), твърдят източници от демократичната общност пред Епицентър. бг.

Засега тази информация не е потвърдена.

Според информацията на Епицентър. бг. Никола Лютов е внук на Атанас Лютов, който е брат на Костадин Лютов. Самият Атанас Лютов е бил зам.-минисър на вътрешната търговия по времето на министър Пеко Таков (1962-1971).

Васил Терзиев е внук на ген. Васил Терзиев, началник наТрето управление на Държавна сигурност (ВКР-ДС) цели 20 години - от 1953 до 1973 г. Бащата на сегашния столичен кмет Александър Терзиев, също е кадър на ДС. Офицер от комунистическите служби е и неговият чичо - Павел Терзиев. Картината допълва братът на дядо му - Тодор терзиев - началник на управление на ДС.

Никола Лютов се дипломира като бакалавър по право в Лондон, специализира международно бизнес право в Атина и завършва магистратура по финансово право в Чикаго с фокус върху корпоративна и банкова несъстоятелност и преструктуриране

Придобива правен опит в световни лидери в индустрията като KPMG, Deloitte и CMS Cameron McKenna. Работи като консултант на частна практика в сферата на финансовото право, несъстоятелността, преструктуриранията и управлението на инвестиционни активи.

Никола Лютов е внук на главния прокурор на България по време на Възродителния процес Костадин Николов Лютов (1981-1986).

Сайтът desebg.com пише за Костадин Лютов, че е отговорен за принудителното изолиране на над 500 мъже от турското малцинство, най-активни противници на насилствената смяна на имената им през 1985 г. Това е станало със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, одобрена от главния прокурор по това време Костадин Лютов.

 

Тя представлява строго секретна заповед от 9 април 1985 г. и се отнася за изменение на предходни заповеди на министъра във връзка с прилагането на превантивната административна мярка „принудително установяване на друго населено място”.

С документа се възлага работата, наблюдението и контрола на принудително изолираните в концлагера „Белене” лица да се извършва от отдел „Затвори” на МВР-ДС.

От заповедта става ясно, че въпросните лица са изолирани на „строго охраняваната територия на остров Белене”.

В периода 1985-1987 г. в концлагера „Белене” по въпросната заповед са принудително изолирани без съд и присъда общо 517 турци.

Проф. Велко Вълканов пише за него „Лютов участвува и в заговора срещу Я. Янков. Като главен прокурор той прояви суровост, която излизаше извън мярката на справедливостта. Неприятно ми е да го кажа, но истината все пак е такава: когато Лютов почина, много от юристите не прикриваха радостта си. За да изразят отношението си към него, използваха думи, които не бих искал да възпроизвеждам.“

Припомняме - професърът по право Янко Янков е политически затворник по времето на тоталитаризма и е един от основателите на СДС. Известността му е от зората на демокрацията като участник в Кръглата маса и отказа да подпише Конституцията. Завършва земния си път като скоча от шестия етаж.

При пребиваването на Янко Янков в затвора международните правозащитни организации „Амнести Интернешънъл“ и „Хелзинки Уоч“ го обявяват за Политически затворник №1 на България. American Bar Association, Lawyers Committee for Human Rights и редица други национални и международни правозащитни организации провеждат протестни акции против българското комунистическо правителство във връзка с противозаконното задържане и осъждане на Янко Янков.

Радиостанциите „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“ и „БиБиСи“ излъчват множество предавания, посветени на неговата дейност и на нечовешкото му третиране в затвора, а по-късно същите го предават.

През март 1989 г. президентът на Социалистическия интернационал Вили Бранд официално изнася пред конгреса на организацията редица факти за политическата и правозащитна дейност на Янко Янков, както и за специфичната система за репресиране, на която той е обект в българските затвори",

Източник: epicenter.bg

 

 

Коментари

  • краставо магаре от ДС

    19 Дек 2023 14:57ч.

    Те, краставите магарета, се надушват през три континента. Сега да му мислят магаретата в София, защото континенталната правна система се противопоставя на общото право на прецедента на англосаксонската правна система и възниква въпросът доколко въпросното лице познава българското право. Но Лондон и Чикаго не са като София и Пловдив, звучат някак по-атлантически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никола Лютов се дипломира като бакалавър по право в Лондон, специализира международно бизнес право в Атина и завършва магистратура по финансово право в Чикаго с фокус върху корпоративна и банкова несъстоятелност и преструктуриране

    19 Дек 2023 17:19ч.

    Странно какво ще прави онова, което имаме на снимката в Столична община с образование като за Ситито в Лондон?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    19 Дек 2023 17:26ч.

    явно не става за ситито в Лондон, а по отношение на компромата борисов е участвал в преименуването на турците с автомат в ръка, някакъв началник даже е бил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С тия мустачки

    19 Дек 2023 20:07ч.

    като на зъл пес около мъдете, дето вика народът, опитен консултант е било това пичлеме и голяма ерудиция по правно-административните въпроси ще донесе на "столичани" софияндури.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tre

    19 Дек 2023 14:59ч.

    Кръвта, вода не става!!! Т.е. конспирацията, че номенклатурата си спретна 10 ти ноември, за да запази властта се оказва ВЯРНА!!! Внуците им се връщат на бял кон! Сега обаче не с а комунисти.. а други - исти.... братовчеди на бандера... винаги са били такива - АЛЧНИ и БЕЗСКРУПУЛНИ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Дек 2023 19:10ч.

    Затова направиха и ДС-ти ноември !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 19 Дек 2023 14:59ч. Кръвта, вода не става!!!

    19 Дек 2023 19:52ч.

    "Ами да ги сложим роднина – милиционер, роднина – милиционер"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    19 Дек 2023 15:00ч.

    Изобщо не смятам, че децата, а още по-малко внуците трябва да носят бремето на родителите и пра-родителите си. Принципно положение... Но в случая, тоя младеж от снимката има фейс на типично бавно-развиващ се... Е, дано не е такъв, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е,

    19 Дек 2023 16:17ч.

    децата никога не са виновни.. Но, когато ти насадят кукувиче в гнездото, нали знаеш какво се случва със собствените ти пиленца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    19 Дек 2023 15:00ч.

    и каква е връзката между дядото и внука които се е изучил на запад и хал хабер си няма от белене и турците атанас атанасов какво прави тогава в нс

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пртър

    19 Дек 2023 15:15ч.

    Внуците бяха посрещани в Лондон,Чикаго ,Рим и тн. От Служители на ДС или хора от посолството.Бяха включени в програми за наши хора.Преди 89 Година Първия ешалон деца на ПБ БКП учеха само на запад около 200 човека.Вторият в Москва. Такава е връзката. генерала Атанасов е срам и позор за БГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че кфо му е лошото

    19 Дек 2023 15:08ч.

    на възродителния процес? Сега същото прави европейска Латвия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДС-кмет

    19 Дек 2023 15:09ч.

    Хехе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига с тия еврейски мурафети до 9то поколение

    19 Дек 2023 15:09ч.

    Дори и Сталин и казал, че децата не отговарят за родителите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е,

    19 Дек 2023 15:19ч.

    децата никога не са виновни.. Обаче, като ти насадят кукувече в гнездото, с твоите пиленца, нали знаеш какво се случва..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    19 Дек 2023 15:14ч.

    Това гнездо на отровни влечуги се разраства, главното е, че Посолството не е гнусливо, и пробутва всяка уродлива твар, стига след щракане с пръсти да се мята на амбразурата в защита на "евроатлантически те ценности" на господаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АСЕН МИХАЙ

    19 Дек 2023 15:17ч.

    децата не са виновни , но определено са се възползвали от произхода си . кой в лондон , кой в москва , но са расли по така .... и колкото са били по в периферията на власта , толкова са по озлобени и вманиачени към миналото си на привилегировъни . пример е онова комунистическо мекере , професор в АОНСУ / нов БГ университет / , дето позори Миндя - евгени дайнов !!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИНДИГО

    20 Дек 2023 19:08ч.

    ЗА ВСЯКА ПРОМЯНА В КОНСТИТУЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ЧУВА ГЛАСЪТ НА НАРОДА!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изкуствен Интелект

    19 Дек 2023 15:23ч.

    Безработен ли е? Няма магистратура с фокус, това е измислица. Това е просто дипломна работа за край на степен на висшето образование. По фейсбук е пълно с магистратури на Оксфорд! Можеш да звършиш всичко от хола или от плажа. И на Киро му е толкова образованието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хю Грант

    19 Дек 2023 16:24ч.

    Аз не мога да разбера как преглъща всичко това умнокрасивия дебилитет!?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакви факти

    19 Дек 2023 16:40ч.

    не са способни да пробият розовия му балон. Хеле па ако дебилитета не е разбрал за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Яга

    19 Дек 2023 16:25ч.

    Тоя комунистически наследник като е толкова учен и успял до Зам. кмет ли го докара? В Чикаго по-малко ли плащат от СО? А един Терзиев завива шоколада...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    19 Дек 2023 16:41ч.

    Костадин Лютов беше много добър главен прокурор, грамотен мъж, суров и неотстъпчив, прилагаше точно закона, спрямо всички. Статията в Бърд е по-скоро клеветническа. Внукът на брат му не знам какъв е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    19 Дек 2023 16:49ч.

    Едва ли ще видя заголени гърдички в знак на протест срещу това. Бялото пиано отдавна изгоря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се учудвам

    19 Дек 2023 16:49ч.

    Какъв друг да е произхода му

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    19 Дек 2023 16:54ч.

    Много ми е интересно как на някои им пречи паметникът на Съветската армия, а не им пречат такива екземпляри от плът и кръв в собствените им редици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    19 Дек 2023 17:05ч.

    Контраелити се ражда от вторият ешалон на елита по дефиниция. Стани Да Седна. Антиелита е друга бира(или криминална субкултура, или радикализъм-второто е трудно в БГ)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ми харесва

    19 Дек 2023 17:15ч.

    Излъчването на лицето от снимката. Някак подозрително нехетеросексуален го виждам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    19 Дек 2023 17:30ч.

    Кво ти пука как изглежда, кат си го сложил в графа " да му го...."?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    19 Дек 2023 17:39ч.

    Докато ви баламосват кой бил син, внук и браттовчед на незнам кой си от близкото минало, цялата държава е в чужди ръце. Иначе продължавайте да претакате зелето още 35 г. - те кукловодите на това разчитат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    19 Дек 2023 17:52ч.

    Вижда се, че дядото е бил човек на място, и по изнесената информация .- този Я.Янков правилно е бил в затвора. Жалко че го пуснали. Внукът като е заиграл, дано да си доиграе хорото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еничари, сър!

    19 Дек 2023 18:51ч.

    Костадин Николов Лютов (1981-1986) заслужава почит и уважение! Някой уважава ли Цаци на Шиши, каскетурата КАРЕНИН и приятеля на Пепи Еврото Сарафа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако ДС

    19 Дек 2023 20:04ч.

    Кога ще изкарате досието и на Денков и баща му. Или сте го унищожили?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чекист

    20 Дек 2023 14:03ч.

    Нищо подобно! Това са простотии, евтини сензации и долнопробни пасквили... Падате на ниво селска клюкарка, пфу! ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Донна

    20 Дек 2023 18:06ч.

    Ами защо не приемем, че тогава политическия елит е бил по качествен,по умен!!И естествено след промените поколението им отива да учи на Запад защото са умни и лесно учат езици и важно е че се завръщат в България!!! Този Янко Янков ясно че не е бил добре психически, освен че може и да не е бил умен!!!! Колкото до Възродителния процес никога и никой не каза ИСТИНАТА _____А тя е че тогава е имало вероятност българското население да бъде асимилирано, защото се е водела статистика (стриктна)за произхода на новородените!!! Просто повече дечица раждат циганките и туркините!!!!Но е кофти на един етап от живота да ти сложат друго име!!!! Иначе вярата на човек не се променя!!!Знам че много турци са останали с българските имена (включително и такива като Силвия Кацарова и други известни?????????????? Защо не си върнаха турските имена????? Странно!!!! Просто сме доста омешани а сега с афганистанците като дойдат.............. Ще я има България ---но дали ще има българи!!! Или само ще се наричат така!!!! Глобализация!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юнак Балка

    21 Дек 2023 9:55ч.

    Напред към светлото бъдеще на комунизъма! Там еспасението!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи