Епископ на каноничната Украинска православна църква бе пребит в Черновци

Епископ на каноничната Украинска православна църква бе пребит в Черновци

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Неизвестен мъж е пребил Ивано-Франковския и Коломийския епископ Никита (Сторожук) в Черновци, съобщи каноничната Украинска православна църква (УПЦ).

"Вчера близо до епархийското управление в Черновци неизвестен нападател преби Ивано-Франковския епископ Никита и малолетния син на войник от ВСУ, чиито брат и баща сега са на фронтовата линия. Има основания да се смята, че нападението над епископа е било целенасочевно", се казва в публикацията.

Пристигналите на място полицаи не са арестували нападателя и не са го тествали за алкохол.

Съюзът на православните журналисти публикува в канала си в Telegram видеозапис на нападението: нападателят нанася няколко удара с нож на епископа и придружаващите го лица, като при това духовникът пада на земята. Той реагира предизвикателно на намерението да се обади в полицията: "Давай, обади се".

Свързани статии: Православен геноцид, украински терор и НЕправославно мълчание

В края на март привърженици на разколническата Православна църква на Украйна (ПЦУ) завзеха последната църква на каноничната УПЦ в Ивано-Франковск. Те влязоха през страничните врати, отвориха централния вход и изтласкаха паството. Нападателите са използвали и сълзотворен газ. Полицията не се е намесила в инцидента.

От УПЦ съобщиха, че след нападението се е наложило секретарят на Ивано-Франковската епархия, протойерей Василий Романюк, да бъде хоспитализиран.

През последната година Киев организира най-голямата вълна от преследвания на УПЦ, към която се причисляват милиони вярващи, в съвременната история на страната. С подкрепата на властите разколническата ПЦУ нахлува в църкви, националисти и разколници нападат духовници и вярващи в църкви и манастири, свещеници и епископи са издирвани и обвинявани в "антиукраинска дейност".

Източник: РИА Новости

 

 

 

 

 

Коментари

  • Cicero

    11 Апр 2023 15:17ч.

    Личи си, че евроатлантическите ценности са се развихрили в най-перспективната кандидат членка за ЕС и САДО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    11 Апр 2023 15:26ч.

    А междувременно, на Запад не са, ни чули, ни видели, да има някакви проблеми в УСрайна, изобщо... УСрайна е най-демократичната държава в света, а Зелнчука е най-гоУемия борец за свобода и евро-атлантически ценности! Той се бори за защита не само на Усрайна, а и на целия Свят. Абе, там всичко е "цветя и рози"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българка

    11 Апр 2023 15:38ч.

    Обикновен фашизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Левите и десните юдео-сатанисти

    11 Апр 2023 15:42ч.

    Левите юдео-сатанисти на Троцки разрушиха стотици православни храмове и избиха хиляди православни свещеници в РСФСР, УССР, БССР, в целия СССР, а десните юдео-сатанисти (десните троцкисти) довършват делата на левите юдео-сатанисти във фашистката и юдео-нацистка измислена, изкуствена и зависима от юдео-талмудистите в Ню Йорк, Израел, САЩ, нато и ЕС квази-държава "Украина".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    11 Апр 2023 16:31ч.

    Фидел Кастро (в 1992 г.): „Следващата война в Европа ще бъде между Русия и фашизма, но фашизмът ще нарича себе си демокрация...“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи