ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

Европейският парламент гласува в подкрепа на предоставянето на статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова.

С 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се" ЕП прие резолюция, с която призовава Европейския съвет да предостави "незабавно" статут на кандидат за членство на двете страни, както и на Грузия, след като Тбилиси изпълни приоритетите, посочени от Европейската комисия.

В контекста на бруталната руска война срещу Украйна този ход би бил равносилен на проява на лидерство, решителност и визия, отбелязват членовете на ЕП и допълват, че няма "бърза писта" за членство в Съюза и присъединяването остава основан на заслуги и структуриран процес, който изисква да бъдат изпълнени критериите за членство и зависи от ефективното провеждане на реформи.

ЕП призова властите на Украйна, Молдова и Грузия да "демонстрират недвусмислено политическата си решимост да осъществят европейските амбиции на своя народ", като ускорят реформите, за да изпълнят ефективно критериите за членство в ЕС възможно най-скоро.

В документа се посочва, че няма алтернатива на разширяването, което "повече от всякога е геостратегическа инвестиция" в един стабилен, силен и единен ЕС.

Отбелязва се, че перспективата за пълноправно членство в ЕС на страните, които се стремят към това, е в интерес на самия Съюз в политическо и икономическо отношение и в областта на сигурността.

Освен това членовете на ЕП настояват процесът на разширяване да бъде подновен и отблокиран по отношение на Западните Балкани.

Украйна, Молдова и Грузия кандидатстваха за членство в ЕС след началото на руската инвазия на 24 февруари.

Миналата седмица Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да потвърди перспективите на трите страни да станат държави членки на ЕС.

 

Източник: news.bg

 

 

 

Коментари

 • nan

  23 Юни 2022 14:26ч.

  все тая

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  23 Юни 2022 14:36ч.

  трябва да им се признае, по-големи лицемери, ама в пълният смисъл на хипокрити от тия диван-чапраз булки на Корпорацииите няма, сигурен съм, че не е никакъв успех на родната псевдо-дипломация - не, ако до момента са взели едни хонороари, сега искат да вземат поне още толкова, лонг-търм-бейсис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  23 Юни 2022 14:48ч.

  Сигналът е силен и знакът е ясен: ако не искаш да чакаш да те приемат в ЕС, изкарай извън нерви съседа си и го накарай да те нападне... От това по-лесно няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  23 Юни 2022 21:27ч.

  само моля те, не прай това ноу-хау на югозапад...че тея квито са прости ще си помислят, че това е стейт-офдъ-арт на дипломацията..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вануату и Уруе кога?

  23 Юни 2022 14:58ч.

  Там има хляб по зелената сделка. Надигащия се океан е на път да ги погълне. Трябва да ги поканят за в Европейския съюз и да наложат санкции на океана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  23 Юни 2022 14:59ч.

  Започва нов сезон от Наземни войни, за привличане на редко изостанали хомо-еректуси и други неизвестни галактически хоминиди, за засилване на безсилното единство на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи