Еньо Савов: Вдигнатото вето не е край, а начало на много труден работен процес за България с Република Северна Македония

Еньо Савов: Вдигнатото вето не е край, а начало на много труден работен процес за България с Република Северна Македония


Страната ни трябва да стои максимално далеч от военния конфликт в Украйна, категоричен е докторът по международно право от БСП - София
 
Вдигнатото вето не е край, а начало на много труден работен процес за България с Република Северна Македония. Това заяви Еньо Савов, доктор по международно право и член на Градския съвет на БСП - София. Той представляваше социалистическата партия по време на дебат за външната политика на България - "Лигата на младите гласоподаватели", организиран от Студентската асоциация за изследване на международните отношения, Националния младежки форум и Студентския клуб на политолога. Домакин на дебата, в който се включиха представители на всички водещи политически партии, беше Софийският университет "Св. Климент Охридски". Участниците дебатираха по темата за кризата в българо-македонските отношения, войната в Украйна и европейската интеграция на България.
 
"Хубаво е, че по темата за Македония между политическите партии у нас няма големи различия. Това е общонационален въпрос, който е свързан с отстояване не просто на българската история. Това е въпрос на гордост, чест и национално самосъзнание за всеки от нас, коментира д-р Еньо Савов. - За съжаление, България избърза с Договора за добросъседство, който си има своите слабости. С него показахме, че страната ни има желание да работи за европейската интеграция на Македония и се опитахме да заявим водеща роля, каквато ни приляга. Факт е, че Гърция успя много бързо да вземе своето в целия този процес и постави ясни условия. При нас проблемите са много".
 
Д-р Савов отбеляза, че по "Македонския въпрос" за България последните 4 години на практика са загубени. "През това време не отбелязахме прогреса, който на всички ни се искаше, добави той. - В крайна сметка, беше направена последната крачка - България вдигна ветото. Това в никакъв случай не означава край на "Македонския въпрос" за България. Тепърва нашата роля трябва да бъде засилена чрез упорита работа и отстояване на нашите искания до изпълнението им. Това трябва да бъде заявено ясно на нашите партньори. Трябва да го заявим всички - чрез партиите, чрез външната политика, чрез обществото и народа... В крайна сметка, външната политика се прави от хора за хора и трябва да отстоява националния интерес".
 
Според д-р Еньо Савов България трябва да стои максимално далеч от военния конфликт в Украйна. "Това не е наша война, каза той. - Не бива да се включваме в нея чрез доставки на военна техника. Военните действия в Украйна трябва час по-скоро да спрат. Решението на горещия въпрос трябва да бъде търсено чрез дипломация и диалог. Това унищожение на хора в 21-ви век трябва да спре незабавно!".
 
Д-р Савов беше категоричен, че влизането на България в Еврозоната трябва да се случи в правилния момент, като бъдат гарантирани спестяванията и доходите на хората. "Би било полезно да бъде проведена широка дискусия и да има информационна кампания по темата, каза той. - Влизането на България в Шенгенското пространство трябва да стане максимално бързо и без допълнителни условия, а подкрепата за това от канцлера на Германия го доказва".

 

Източник: bspsf.bg

 

 

Коментари

  • За голям късмет на БЮРМ, ЕС няма да съществува достатъчно дълго за да успее да оглозга и тях

    08 Sep 2022 20:28ч.

    За наш късмет също, защото заради брюкселските ни врагове БЮРМаните така обнагляха, че нищо чудно да поискат да ни анексират накрая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи