Енергийният регулатор спира работа, обяви шефът му

Енергийният регулатор спира работа, обяви шефът му

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) спира работа с днешното решение на Конституционния съд (КС), съгласно което изборът на председателя на енергийния регулатор от Народното събрание през февруари е противоконституционен. Това обяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров на пресконференция по повод решението на КС.

"Молбата ми е незабавно депутатите да започнат нова процедура за избор на председател на КЕВР", призова Тодоров и отбеляза, че в момента, в който решението на КС влезе в сила, той ще напусне поста.

Запитан да обясни причината да смята, че КЕВР спира работа, след като комисията се състои от още четирима души, той настоя, че оттук нататък дори и заплатите на служителите в КЕВР били под въпрос.

"Смятах, че шансовете за такова решение на КС са изключително малки. Изненадан съм. Актовете на КЕВР обаче са стабилни", увери той, допълвайки, че понеже най-важните решения на комисията за цените на тока, топлоенергията и газа, откакто той я оглавява, са били взимани единодушно, решението на КС не снема валидността на нейните актове.

По думите му българските граждани могат да разчитат на решенията за цените за следващите 12 месеца. "Взели сме всички мерки актовете от времето на управлението ми да бъдат стабилни и потребителите да могат да разчитат на тях", заяви Тодоров.

В отговор на въпрос защо да не може да упълномощи някой да поеме функциите му, шефът на енергийния регулатор посочи, че ако би го сторил, знаейки, че неговият избор е нищожен, това би повлякло след себе си още проблеми във връзка с легитимността и законността на решенията на КЕВР.

Посочи в отговор на запитване дали одобрява решението на КС, че всички трябва да уважават решенията на институциите и "в този смисъл аз уважавам решението на съда".

Станислав Тодоров се обърна към ГЕРБ, ДПС и БСП като парламентарни групи с повече опит "да проявят политическа мъдрост и да подкрепят стартирането на процедура по избор на нов председател колкото се може по-скоро".

Предупреди, че с решението на КС нямало как да бъде приета цена за природния газ за август. Разкритикува и "Булгаргаз", като изтъкна, че разбирането на КЕВР към държавната газова компания започвало да се изчерпва, тъй като все още оперирала в условията на форсмажор, причинени от спирането на газа от "Газпром", но в момента условията вече били други.

Тодоров допълни, че "Топлофикация-София" подлежи на проверка заради неплатени задължения за 330 млн. лева към "Булгаргаз", което застрашавало позицията му като обществен доставчик. "Сумата е еквивалентна на 1/3 от газовото хранилище в Чирен. Така всички български потребители щяха да имат по-голяма сигурност през зимния сезон", коментира той.


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • софиянец

    21 Юли 2022 17:51ч.

    не е шеф,ами е жалко педера*ртче на каишката на лена, явно канадистанската кралица трича всичките и е впрегнала целото лбгтм+ воинство да пречука бугаристнците... това копеле що вече не е в ареста- каскет - и на тебе да ти е*а майката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалко ама седи като Линкълн

    21 Юли 2022 19:04ч.

    в Мемориала

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    21 Юли 2022 19:35ч.

    най ме кефи "Единодушно", ако аз единодушно искам 50 метра яхта и 100 манекенки - нямам право, виж ако някъф пидал иска единодушно с кучките да изтрепа мат'ряла може, даже и Съд-а да казва, че не може...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се закрият всички подобни "регулатори", съвети и "агенции"

    21 Юли 2022 18:19ч.

    Да се възстанови Комитетът по цените.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    21 Юли 2022 18:22ч.

    не е демократично, пък и е тоталитарно, тая работа е различна, ония комунистически гадове гледаха цени за мат'ряла, тия са от фин и кап-интерна, гледат цена за бизнеса, обикновенно да залеби, напоследък да залеби чуждият за сметка на наще тарикати, глобалната мафия е така...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jvjvjvjchch

    21 Юли 2022 18:20ч.

    Оф, и тоя елементарник се има за център на вселената!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи