Енергийният министър: Разговори с "Газпром" - най-рано другата седмица

Енергийният министър: Разговори с "Газпром" - най-рано другата седмица

Най-рано следващата седмица ще се водят разговори с "Газпром", ако е необходимо. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на посещението си в комплекс “Мини Марица-Изток”.

“Уговорката със собственика на фирмата-строител "Авакс" на интерконектора с Гърция е да представят детайлен линеен график за всички дейности, които остават да се извършат в рамките на проекта, включително и получаването на всички актове”, каза Христов.

Той подчерта, че крайният срок да се пуснат търговски количества газ по газопровода с Гърция е 1 октомври. 

"Ние целим газопроводът да е в състояние да пренася безопасно газ. Той трябва да има всички лицензи за експлоатация. В момента в газопровода има газ, но той е като голяма цистерна затапен от двете страни и пълен с газ под налягане, за да се провери дали няма течове. Газ през него не тече. Нас ни интересува като се пусне това да работи с търговски количества газ", обясни енергийният министър.

Според него този газопровод не е завършен. 

"В момента изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим един окончателен анализ на необходимите количества газ, които ще ни трябват да осигурим за индустрията. Ще се направи и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира, защото не можем да оставим газ на някакви цени, при които няма да е икономически изгодно предприятията и крайните потребители да функционират”, обясни Христов. 

По думите му на нас ни трябва газ, който хората могат да си позволят да купят и да работят. 

“Тези финални стъпки, буквално ги завършваме тази и другата седмица, отчитаме също и възможността интерконекторът да работи, който също е важна част от общия план и тогава вече окончателно ще решим какви количества е необходимо, ако трябва да договаряме с "Газпром", категоричен бе енергийният министър.

 

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

 • тралала

  15 Авг 2022 12:44ч.

  Направо изчакайте до края на годината. Паразити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  15 Авг 2022 12:47ч.

  Много ги е страх от посолството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руските братя

  15 Авг 2022 12:57ч.

  Първо трябва да ви изкарат от списъка с неприятелите. Нужна е кардинална смяна на политиката, а не мъркане и потъркване за жалки подаяния като съседска дворна котка. Тримореца да ходи на килимчето в Сочи, а не да си праща пионките, от които нищо не зависи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не казва какво ще договарят с Газпром

  15 Авг 2022 13:14ч.

  Има договор за количества и цената се знае. Евентуален НОВ договор чак от догодина. По действащият трябва да се плаща 80%, дори и да не се взема газ. НИКОЙ няма да предоговаря действащ договор само за 4 месеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  15 Авг 2022 13:35ч.

  НИКАКЪВ ГАЗ ОТ РУСИЯ НЯМА ДА ВИДИМ СКОРО! Преди 3 дни Шефа на Газпром го обяви- много сме враждебни и много сме неблагодарни... По-добре да ходят при Вучич и Орбан да просят реекспорт с по-ниска комисионна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И това не може да стане

  15 Авг 2022 14:33ч.

  Газпром гори излишен газ, но не продава големи количества извън договорите. Унгария получи допълнително много малък процент извън договореното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Авг 2022 15:26ч.

  Тепърва ще горят още повече. Накрая ще трябва и да го ядат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поне ще има какво да ядат

  15 Авг 2022 16:07ч.

  А на теб ще ти спрат парите за тролене. Ще си гладен на студено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-интересното

  15 Авг 2022 17:10ч.

  Много по-интересният въпрос е защо Вие, уважаемо яре, мразите родината си и давате мило и драго за интересите на чужда държава, чиито официални предсатвители заплашиха няколко пъти България с ядрено оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти гледай да не ядеш от съкилийниците си

  15 Авг 2022 18:33ч.

  Или НА съкилийниците си 😝

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  15 Авг 2022 13:50ч.

  Баба Меца много обича да се храни с риби, но такива дребни, хилави и въртоглави, ги пропуска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ изпращат войници от 101-ва въздушнодесантна дивизия в Източна Европа

  15 Авг 2022 14:13ч.

  Какви преговори, хората идват да ви пазат демокрацията, вие ще преговаряте ;) ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпросът сега е по-скоро

  15 Авг 2022 14:20ч.

  Газпром дали ще иска да разговаря. И вие като Киро и Асен прецаквате наличен договор. Така хем ще има да плащаме, хем ще има срив на икономиката, студ и мрак. Ще ми се ние като крайни потребители, когато се "нафункционираме" (час по-скоро), да изметем всички тези, които ни вкараха в енергийна война (били те неслужебни или служебни).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мазохисти

  15 Авг 2022 16:34ч.

  Газпром ще унизи и заслешеви както Резидента, така и българските русофили. Те, разбира се, ще приемат с благодарност руския шамар и ще продължат да обвиняват сънародниците си и да работят в интерес на путинския режим, крещейки каква пропаднала американска колония е родината им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигурно няма риск вие или близките ви

  15 Авг 2022 17:38ч.

  да останете безработни. Сигурно нямате такива, които са по детски градини и училища. Енергийнят въпрос не трябваше да се превръща в идеологически изобщо, във въпрос за -фили или -фоби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  15 Авг 2022 14:24ч.

  нали нјакакъв от новите дебили се изхвърли миналата седмица, че нјамало никакъв газ в тръбите...сега този дебил си бърка в носа и премислја каква нова дезинформација да сервира на правоверните заштитници на ГАЗПРОМ...заштото НЈАМА последици за всјаване на паника с лъжи. Друг казваше “да преценјат хората за газа“...а нјакој информира ли хората за истината?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  15 Авг 2022 14:27ч.

  например отиват при ГАЗПРОМ с молба да се възстанови газа до краја на годината и ште плаштат с рубли, и знаете ли какво ште отговорјат от ГАЗПРОМ-“платете си неустојката, подпишете, че нјама да ни съдете, подпишете дългосрочен договор за следшаштите 10 години и тогава ште видим“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЮРМанино дришлив, що не се разкараш в БЮРМанско да мърсиш с присъствието си сайтове на маймунския ви език?

  15 Авг 2022 18:35ч.

  Дрисня пулверизирана

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що, бе,

  15 Авг 2022 15:12ч.

  друга работа ли си имате, или сте в командировка??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  15 Авг 2022 15:20ч.

  Тия ще правят, ще струват, ще се разтакава,. за да мине срока и после ще се оправдават, че било късно. Или така ви инструктира началника?? Нарочно всичко го докараха, за да ни изправят пред свършен факт и да кажат, че вече е късно! Явно началникът им е наредил така, никой не може самолично без разрешение да решава такива сам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Авг 2022 15:29ч.

  Никакви отношения с Гъзпром, компания, която по думите на Милер следвала политиката на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • любопитен

  15 Авг 2022 16:02ч.

  Чета дебилските коментари на разни влюбени в кравария и се убеждавам, че си заслужихме хем на тъмно и студено да стои, хем да ни фалират предприятията и да оскотеем от мизерия, хем да ни опънат на арбитраж и да ни вземат и пенсионните фондове на родителите. Такъв ултраидиотизъм надали може да се роди в главата на нормален човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предприятията ни фалират не защото Газпром спря газа за България, а защото Путин води война и спря (или намали) подаването на газ за 90% от клиентите си в Европа.

  15 Авг 2022 16:28ч.

  Това е причината цената на газа да хвъркне в небесата. Агонията за зависещите от природен газ предприятия в България ще продължи, докато Путин е на власт, или докато се откъснем окончателно от руската газова зависимост. Плащанията към Газпром по въведения нов ред (чрез втора сметка в рубли) само удържават тази агония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гласове на откровени фоби-идиоти

  15 Авг 2022 21:33ч.

  Ти тъп ли си или да? Едно такова откъсване ми прилича като да откъснеш гласната от съгласната. То е явно, че вие не сте от съгласните, но и ние не сме гласували за вас, за да ви търпим денонощно глупостите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ги подценявай

  15 Авг 2022 23:33ч.

  Може да са идиоти, ама отразяха квитанциите на Газпром и изхвърлиха 70 мурзилки от посолството. Колкото и да ревете, в следващите поне 20 години отношенията ни с Русия ще са нивото на отношенията ни с Индия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом ще преговарят, газ от Газпром скоро няма да купим.

  15 Авг 2022 16:17ч.

  Не трябват преговори, а откриване на сметка в рубли и рискуване на едно плащане от 50 млн. USD. Ако руснаците обаче ни прецакат с тази сума (напр. решат да я удържат като неустойка за нарушаване на клаузата take or pay), всичкото умнокрасивитет ще наизлезе по улиците и Резидента ще трябва да подава оставка. Ето защо ще се водят "преговори", а няма да се действа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сиа

  15 Авг 2022 16:23ч.

  нивото ти е като за каране на трактор, не се мъчи с размишления :))))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руските братя

  15 Авг 2022 16:41ч.

  Още 100 разплакани руски майки...ми да си знаят. Отглеждаш терорист, получаваш го дерусифициран в кофа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  15 Авг 2022 16:57ч.

  Едно сдружение за ХХХ на ХХХ над предателите.И пари и механизми ще се намерят и хора.Нещо като Черните ангели.А ако има създадено се обаждайте тука.Тия, а и предните на пилота плашипутартик,както и на ГРОБ ще погребат дори колонията.С клетви не става.Историята го е показала-сатър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борил

  15 Авг 2022 16:59ч.

  Господине, ние си помислихме, че веднага ще за работите с Газпром, но май жълтопаветниците ви уплашиха. Срам за Радев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин изобщо не е намалил количеството на газта- плащаш и вземаш. Газта е негова и ще я продава в каквато валута си поиска. Като искаш в долари- заповядай, има я, три пъти по-скъпа.

  15 Авг 2022 17:02ч.

  Втечнена американска газ- само когато ни я дадат на цената на руската, няма аз с високите цени на потребителските стоки и услуги да им плащам геополитическите игри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще плащаш

  15 Авг 2022 17:07ч.

  и песен ще пееш. Ако не ти харесва - има полети през Истанбул.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАПИТАНЪТ НА КАТАМАРАНА, КОЙТО ЧУКА БОГАТИ ВЪЗРАСТНИ ЖЕНИ, Е … СЛУЖЕБНИЯТ МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА!

  15 Авг 2022 19:54ч.

  Това е туит в Туитър, който набра главоломна скорост в социалните мрежи и касае скандални подробности от битието на служебния министър на енергетиката Росен Христов: ... Afera.bg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз и Тя

  15 Авг 2022 21:12ч.

  Този министър да каже кога ще смени ръководството на ЕСО. До кога ще го търпят онзи несретник, ДПСара Ангелин Цачев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  15 Авг 2022 23:13ч.

  Наблюдателят и подобните му големи патриоти и специалисти. Ако е директно от Газпром не може, но ако е от Газпром но през посредниците на Кирчо и Асенчо всичко е ОК. Желязна логика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евала, пич

  15 Авг 2022 23:25ч.

  Страшен си! Говориш за Газпром от позиция на силата. Тъй ами, ще си говорим с тях, когато ние решим. Я колко американски бази имаме тука... и лаборатории... А бе, само на Газпром ще ми станат, ако се ядосаш, ааа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • най-рано другата седмица?

  16 Авг 2022 0:35ч.

  Мисля, че може да ви бият шута още тази седмица, няма да ви бавят. Те не се колеебават като вас. А на бас, а на вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи