Енергийният министър: Отказаха ни удължаване на офертата за втечнен газ от САЩ, до утре е срокът да намерим терминал за доставката

Енергийният министър: Отказаха ни удължаване на офертата за втечнен газ от САЩ, до утре е срокът да намерим терминал за доставката

България ще търси газ от Азербайджан, Турция, или Русия, американската компания отказа отсрочка

България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. Това потвърди енергийният министър Росен Христов при инспекцията на газовата връзка с Гърция. 

„Получихме отговор от американската компания “Шиниър”. За съжаление получихме отказ и срокът си остава същият – до 19 август да посочим терминал за доставка на втечнен газ. Разговарях със зам.-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да провери преди изтичането на този срок - дали при тях има свободни терминали”, подчерта той. 

Aзербайджан, Турция, Русия. С компании от тези държави и в този ред ще преговаря България за осигуряване на небходимите количества природен газ за зимата. Това съобщи енергийният министър Росен Христов. По данни на "Булгаргаз" недостигът на суровината е от 40%, и то при положение, че се реализират доставките от американската компания "Шиниър" на седем танкера втечнен газ, договорени от кабинета "Петков". Последната също проявява интерес към средносрочни доставки на газ, дори настоящите договорености да не се финализират, каза Христов.

"Ако решим да преговаряме с "Газпром" най-приятният сценарий е възобновяне на доставките по текущия договор (той изтича в края на годината - бел. авт.) Не виждам смисъл отначало да се преговаря за нов договор. Ще се обсъди начинът на плащане, който е офериран както на другите европейски държави. Ние искаме по-добри условия, да видим дали те ще се съгласят. Трябва да имаме предвид, че не е сигурно дали те биха искали да работят с нас, тъй като предишното правителство е направило резки стъпки за отношенията с Русия. Нещата са усложнени като цяло. Надявам се, че икономическият интерес да стои по-настрани от политическия", каза Христов.

Той каза, че не е готов да даде точната цифра на осигурения газ за септември от търгове на "Булгаргаз", а и мислел, че информацията е конфиденциална. Държавната компания можела да осигури по същата схема и газ за октомври, ако сделката за танкерите не се реализира.

По повод преговорите с Азербайджан, той каза, че са за увеличаване на количествата във връзка и с по-бързото пълнене на хранилището в Чирен, което е европейско изискване. Официалните информации до този момент сочеха, че когато интерконекторът с Гърция бъде довършен, то автоматично доставките на азербайджански газ за България се увеличават, а цената намалява.

Предсрочно газ от интерконектора нямало заради предишното правителство

Дори интерконекторът с Гърция да е готов преди 1 октомври, газ за България не може да бъде доставен заради договорка на предишното правителство, каза Христов, като изрично добави, че не иска да влиза в подробности. Днес той бе на инспекция на строителството на съоръжението, за което до вчера трябваше да бъде представен график, каквато бе договорката след срещата при президента Радев, на която гръцкият строител пое ангажимент да е готов до 8 септември.

"ICGB" и "Авакс" представиха чернова за график за завършване на всички дейности. До края на деня ще го внесат в Министерството на енергетиката и в това на регионалното развитие. Той ще е отправната точка, от която ежеседмично ще присъстваме на оперативките, за да следим изпълнението", каза Христов.

По думите му едно от най-важните недовършени неща за експлоатацията е компютърната система за управление, която е в тестови режим. На 14 септември Министерството на енергетиката ще провери докъде е стигнало изпълнението. Останалите критични, по думите на Христов точки, са безопасността, документацията за издаването на актовете за въвеждане в експлоатация на строежа, както и лицензите.

"Най-малкото закъснение и отклонение от този график би довело до това, проектът да бъде забавен след 1 октомври. Това би нанесло големи финансови щети за страната. Към момента имаме увереност, че проектът ще е готов и газ ще потече на 1 октомври. Дори да сме готови по-рано, няма как газ да потече по-рано от 1 октомври заради договорености, направени от предишното правителство", заяви Христов, като посочи, че не иска да ги коментира.

Уточни, че ако въвеждането в експлоатация се забави с няколко дни и стане през октомври, газът за България ще тръгне на 1 ноември.

От "Булгаргаз" иска да действа агресивно

От новото ръководство на държавната компания "Булгаргаз", която през тази седмица бе поета от бившия депутат от БСП Деница Златева, ще се иска активно и агресивно да реагира на всякакви флуктуации на пазара, каза Христов. Според него е трябвало да не се изпада в ситуация, в която в последният момент да се търси газ.

Другият приоритет е решаване на ликвидните проблеми на компанията, която получи 800 млн. лева държавен заем. Според Христов е трябвало по-агресивно да се търсят източници на финансиране - както държавни, така и частни.

Източник: NOVA TV, dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

  • ?????

    18 Авг 2022 14:36ч.

    Ами сега?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Месията

    18 Авг 2022 17:09ч.

    Така ще е, докато бъркате Родината ни с под мандатната колония Булгаристан !!! Защото сме "правоверни" евро идиоти !!! Молодцы, так держать! Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава !!! АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Авг 2022 17:52ч.

    Скоро пак ще се качиш на катамаранчето ..................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грух

    18 Авг 2022 20:26ч.

    Кво сега,и без газ ще оцелеем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    18 Авг 2022 14:49ч.

    Да ви и у назначените бизнесмени , вас у харвард ви учиха да преговаряте последователно с контрагентите или едновременно и да се ориентирате към по изгодната оферта . Де гиди непоръбени .......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корабът потъва равномерно, вода ще има за всички.

    19 Авг 2022 7:55ч.

    Що, бе, министърът е разговарял с Човека, и човекът е рекъл "ще видиме", значи газ нема да има за всички. Въпросът е уреден на 50%. Значи, тури десно руку преко леву и клати!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пинокио

    18 Авг 2022 14:53ч.

    Хе, хе, какви клоуни! И за един ден, и то в петък, комшутата ше решат въпроса, а? По голяма тъпотия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    18 Авг 2022 19:28ч.

    Не можете да ни заблуждавате, че Радев е русофил. Той е натовски генерал обучаван в техните академии. Преди 1 година каза: "....пълна синергия с американските интереси..." Лъжите за връзките му с Решетников ги каза "честната" Нинова>

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    18 Авг 2022 15:02ч.

    Ама вие нима сте очаквали нещо друго ли ? Бизнесът не търпи да цъфнат кратуните, камо ли да завържат. Хай на Мара шъпова, еврогейска честитка от "управлението" на ПКиро Харвардски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 23еа

    18 Авг 2022 15:04ч.

    Нищо, нали вие приехте удължаване срока за производство на ефките, а и още искате... Малоумници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СССР 2.0

    18 Авг 2022 15:17ч.

    Азерският-договор газ бил 4-пъти по евтин?? Но от пазарният руски, НЕ И ОТ ДАГОВОРЪТ С ГАЗПРОМ-БУЛГАРГАЗ! Декември месец газът в България е 0,82 долара, а в Гърция 1,26 долара, кв.ч. Гърция има възможност за втечнен газ и за азерски газ. И-ИИИ? https://bg.globalpetrolprices.com/natural_gas_prices/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я стига си лъгал

    18 Авг 2022 15:25ч.

    Оставаше да изровиш и цените от байтошово време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СССР 2.0

    18 Авг 2022 15:27ч.

    Газът в Сърбия по-евтин от този в САЩ! И газа в Унгария още по евтин от САЩ! Защото е от САЩ???? https://bg.globalpetrolprices.com/natural_gas_prices/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И газът на Меркел беше по-евтин

    18 Авг 2022 16:09ч.

    Да не говорим за Лукашенко. Това са политически цени, хайде да не се лъжем. За Русия България е курица не птица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    18 Авг 2022 16:21ч.

    Спри алкохола , какви политически цени сънуваш , да не си слушал лекции на Ваньо Костов по полит-икономика .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    18 Авг 2022 15:19ч.

    Капанът щракна! Офертата на ам. е отпреди 22 дни. Ако са искали действително да свършат работа, ПП още в деня на получаване на обвързв. оферта е трябвало (ако въобще е било възможно) да осигурат терминал и капацитет. Понеже е било невъзможно, оставиха само една обречена оферта. Сега 24 часа - моля по-сериозно! Възможно е утре да получим нова оферта, но познайте каква ще е цената?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • e то затова се отказва

    18 Авг 2022 15:51ч.

    за да могат утре на ни утроят цената. и малоумните разбраха, че става въпрос само и единствено за обир на обикновения човек и наливане на пари в бездънния джоб и алчното его на Дълбоката Държава ръководена от евреи в англосаксонските правителства. Дано тези пари са им като рибена кост в гърлото. От нея да се задавят и споминат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаете ли че

    18 Авг 2022 15:22ч.

    Когато приемаме валутният борд имаме 20% инфлация, Гърция запазва 3% инфлация след като сменя драхмата с еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    18 Авг 2022 15:24ч.

    Обаждате се един ден преди крайния срок и съвсем естествено получавате отказ. Имате и няколко часа да се спазарите не с кой да е а с царете на пазарлъка - турците. Накрая ще обвините предишните по стара българска традиция. Компетентността ви надхвърли дори тази на известния политик Тошко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаете ли че

    18 Авг 2022 15:25ч.

    След като приемаме валутният борд 1997г., следващата година-две имаме 20% инфлация, Гърция запазва 3% инфлация след като сменя драхмата с еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече работещ беден благодарение на Кирчо

    18 Авг 2022 15:25ч.

    Да, нещо като мъж го искам, сега го искам или татко ще докара газ, ама друг път. Имаме договор с газпром, защо не плащаме и да си ползваме обемите по договора, а чакаме да цъфнат налъмите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТРЗ

    18 Авг 2022 17:12ч.

    Предвид нивото на разсъжденията и изказа ти те уверявам, че не си беден заради правителството на този или онзи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ продават FOB

    18 Авг 2022 15:28ч.

    Наемете танкери. Закарайте ги в САЩ да ви ги напълнят. След това танкерите ще обикалят около Света, докато подсигурите терминал. Така, хем вълкът сит, хем агнето … одрано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Енергийният министър: Отказаха ни удължаване на офертата за втечнен газ от САЩ, до утре е срокът да намерим терминал за доставката

    18 Авг 2022 15:37ч.

    Е, па, разтоварети ги тези танкери в луксозния дом на Асенча Нежното на пъпа на София или в крайморската къща на Кики Умното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, така е то!

    18 Авг 2022 15:43ч.

    Който се е навел веднъж на краварите, всички го минават на задна прашка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    18 Авг 2022 15:59ч.

    Аз в знак на протест спирам да се къпя докато не дойде втечнения газ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Авг 2022 16:05ч.

    Той не става за къпане, нищо че е втечнен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мошета

    18 Авг 2022 16:09ч.

    Как да няма терминал? Къде се разтоварва газ ? В гъзотерминала на Кирчо, а и Кокорча ще е доволен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    18 Авг 2022 16:21ч.

    Некой да му подскаже за Газпром. Тоест можем да си получаваме газа директно от тях, по тръба, без посредници, специализирани терминали и на отлични цени, Дали ще го плащаме в рубли, долари или шекели няма никакво значение. Виж, ако ще трябва да го платим, дори и без да го получим - лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпчо

    18 Авг 2022 17:39ч.

    никой не би рискувал да зависи от Газпром през зимата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абв

    18 Авг 2022 18:41ч.

    Аз се подлагам на този риск веднага. 60 години Европа безпроблемно се подлагаше и... нищо страшно. Ти и другите изроди стойте далеч..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • че няма Южен поток

    18 Авг 2022 16:54ч.

    Загубихме 10 милиарда от по скъп газ, и още толкова от нереализирани транспортни такси..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има Южен поток, нарича се Балкански

    19 Авг 2022 7:55ч.

    А има и стара социалистическа тръба. Отдавна вече трябваше да сте разбрали, че не в това е въпросът. Но дали от глупост, дали заради агитация и пропаганда, продължавате да го повтаряте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    18 Авг 2022 16:58ч.

    Мижи да те лажем...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То бива бива, ама бивол за мезе не бива!

    18 Авг 2022 17:18ч.

    Една вестникарска будка или кебапчийница се управляват по-добре от държавата ни и то не защото управляващите са дебили и имбецили, а престъпници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдаа

    18 Авг 2022 17:59ч.

    Ей това са ни "партньорите", на които тук някои г.з дават, газ не искат. То е ясно, че няма как да осигурим терминал до утре, но е още по-ясно, че ще заплатим неполучения газ. Така хем газ няма, хем парите ни дали фира. А двамата клоуни правят предизборна кампания вместо да дават показания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    18 Авг 2022 19:33ч.

    Проклет да съм, мислех си, че братята американци вече са прокарали тръби през Атлантическия океан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както се изрази наскоро едно политическо лице

    18 Авг 2022 20:26ч.

    Назначенците от ПП засипаха кладенеца, преди да изкопаят нов.. Саботьори, сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • атлантическа синергия

    18 Авг 2022 23:32ч.

    партньорство, подкрепа, амЪ бизнеса си е бизнес и сиренцето е с пари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Этот министр играет за Россию

    19 Авг 2022 7:58ч.

    А какое у него воинское звание?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи