Емир Кустурица за Украйна: Второ действие на нападението на НАТО срещу Югославия през 1999 г.

Емир Кустурица за Украйна: Второ действие на нападението на НАТО срещу Югославия през 1999 г.

Светът е свидетел на деконструкцията на властта, казва известния сръбски режисьор пред RT

Сегашният конфликт около Украйна по същество е продължение на бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 г., заяви известният сръбски режисьор Емир Кустурица пред RT, като отбеляза приемствеността на русофобията и пренебрегването на международното право от страна на Запада.

На 24 март 1999 г. НАТО започва въздушна война срещу тогавашната Съюзна република Югославия. Бомбардировките продължават 78 дни и приключват с договорено примирие, което позволява на мироопазващите сили на ООН да влязат в бунтовническата провинция Косово.

Тъй като Русия е слаба и управлявана от "западна олигархия", подкрепяна от президента Борис Елцин, Сърбия е "абсолютно сама" в борбата за своята свобода, граници и оцеляване, казва Кустурица пред RT от дома си в Мекавник.

Тогава "международното право беше променено на това, което аз наричам ""хуманитарно" право", казва режисьорът, визирайки официалния аргумент на НАТО, че се опитва да спре хуманитарна катастрофа в Косово, и последвалата доктрина за "отговорност за защита", създадена, за да оправдае войната.

"Сегашната война не дойде от нищото. Тя е продължение на това, което е посято много по-рано." - каза режисьорът, визирайки настоящия конфликт около Украйна. Кустурица вижда продължение на русофобията на Запада, който отхвърли предложението на Русия за партньорство след края на Студената война.

НАТО твърдеше, че бомбардировките са донесли мир, но единственото, което постигнаха, беше цветна революция през октомври 2000 г., казва Кустурица. Президентът на Югославия Слободан Милошевич беше свален, което се превърна в модел за две подобни въстания в Украйна - първо през 2004 г., а след това и през 2014 г.

Сърбите не са привърженици на войната, те просто помнят 1999 г. и разбират причините за сегашния конфликт в Украйна, каза Кустурица пред RT.

"В един еднополюсен свят никой не плаща цената за движенията си", посочи той. "Сега сме изправени пред деконструкция на властта по целия свят и в крайна сметка мисля, че е важно с какви оръжия разполагате."

Според Кустурица през 1999 г. Сърбия не е разполагала с най-модерните оръжия - Елцин е блокирал доставките на системи за противовъздушна отбрана, които биха имали по-голямо значение. Въпреки това сърбите успяват да свалят американски бомбардировач "стелт". Те си спомнят за "хуманитарните" бомби на НАТО и до днес, добави той.

"Тогава НАТО не слезе на земята да води война, а удряше само от въздуха, защото знаеше как се бие сръбският народ", отбелязва Кустурица.

Югославия се разпада през 2006 г., когато Черна гора обявява независимост. Подкрепяното от НАТО временно правителство на етническите албанци в Косово направи това през 2008 г., но без да бъде признато от Белград. Сега Сърбия е "остров" в море от държави от НАТО от почти всички страни. Въпреки това тя все още е място, където не всички медии са под контрола на Запада и където все още е възможно да се издига глас срещу несправедливостта и цензурата, каза Кустурица.

Той осъди това, което нарече "почти невероятно сатанинска версия на културата на отмяната", която сега забранява руските диригенти, композитори и писатели, само дето не се стига до изгаряне на книги на градските площади, както са правили нацистите.

Руските автори, които обичаме, "Чехов, Пушкин, Достоевски, Толстой са неотделими от това, което наричаме европейска култура". Кустурица заяви, че сега Западът се опитва да ги откъсне, но светът "в крайна сметка ще види как тези парчета се събират отново".

Източник: www.rt.com

 

 

 

Коментари

  • Виктор

    24 Март 2022 9:36ч.

    Голяма работа е Емир- световен майстор и човек! Ъндърграунд е един от най хубавите филми за "войната" а и за това което се случва в момента по света! Политическата кутия на Пандора е разтворена, пред поколение което знае само смартфона, сблъсък на лошо старо, с лошо ново!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нострадамус

    24 Март 2022 15:41ч.

    На късо, Русия с нейният комплекс за историческо величие, комбинирано с нещастието да бъде през повечето време управлявана от малограмотни апаратчици и психопати, най-после показа, че никога не е късно да станеш за резил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба Ванга

    24 Март 2022 19:43ч.

    Казала съм и аз нещо за Русия,прочетете. Но глуми и бесни кучета лаят до небесата, аман от мекерета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Barbr Streisand

    28 Март 2022 3:15ч.

    Абе Нос тра да мус ти от 2000-ната не можеш да си починеш от познати предсказания.Не ти е лесно на теб всичко да знаеш преди да се случи-да не си случайно 40-45 годишна жена, че и те знаят как ще свърши преди да е почнало?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ГЛАСОВЕ"

    24 Март 2022 9:39ч.

    се превърна в част от руската пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крал Лир

    24 Март 2022 9:53ч.

    Ами тка де, нека да се чуе и другата гледна точка, а не само това. което на някои им изнася да представят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И каква е другата гледна точка?

    24 Март 2022 10:35ч.

    Авторитарни режими да имат правото на Силата да заддържат завладяните от тях народи, които се борят за свобода и независимост от диктаторските им режими, чрез насилствен геноцид?! С приемането "другата" гледна точка отричате правото на българите за национално-освободителните борби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те не са се превърнали

    24 Март 2022 13:06ч.

    Т е са си начело със плужека Дачков .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    24 Март 2022 13:20ч.

    Ти се благодари, че има все някои медии, на които им е останал морал . Навсякъде само език на омразата срещу Русия. Защо ли? Защото САЩ, пригласян от марионетките си, иска да ликвидира Русия каквато е сега. Да ама не. Байдън и Зеленски трябва да бъдат съдени за геноцид над Донецк и Луганск. Крайно време е да се чуе за зверствата там. Те това е ужасно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кара

    25 Март 2022 4:11ч.

    Абсолютно. Затова вече не чета, с редки изключения, и не пиша в тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    24 Март 2022 9:52ч.

    За съжаление Костурица е от грешната страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    24 Март 2022 9:59ч.

    Коя е правилната страна? Тази на новият световен ред, който гледаме на запад да се разстила, последните години ли? То е обида за интелекта, на базата на изкуствен интелект и невероятна лъжа и пропаганда, манипулация на най базово човешко ниво, хората да си забравят дори биологията, за такова робство говорим, невидимо и тотално!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилната страна е тази на мира, а не на противоречивата теза на цивилизационния сблъсък и човешка ОМРАЗА в корелацията "ние-те"

    24 Март 2022 11:07ч.

    И стига с това измислено и удобно за коминтерновската пропаганда понятие "Запада", което се опитва да ни върне в двуполюсния модел във времената преди Студената война и кръвопролитни войни. Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Куба, Швейцария... къде се намират в цивилизационен план:) САЩ и Япония, които са от две различни цивилизации, противопоставят ли се или си сътрудничат:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сблъсък или среща на цивилизациите?

    24 Март 2022 11:14ч.

    Цивилизационният сблъсък не е "Изток-Запад", нито "капитализъм-социализъм", "християнство-ислям", "православие-католизцизъм", а "война-мир". Тезата за цивилизационен сблъсък на С. Хънтингтън е противоречива и неактуална. https://members.tripod.com/nie_monthly/nie11_01/clash-1.htm

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    24 Март 2022 13:21ч.

    Поредния глупак

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    24 Март 2022 12:23ч.

    Костурица е сериозно име на доказал се Човек. Сблъсъка е именно ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН. Една изживяла си времето социално-икономическа-политическа паразитна пирамида, в терминална фаза и опита на остатъчна, все още налична Парадигма за Човека, да се разграничи, запази, защити от настъплението на АНТИ-СЪЗИДАНИЕТО, сатанизма и разпада!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Петров

    25 Март 2022 10:47ч.

    Бихте ли обяснили бозата която сте сервирали тук и по-конкретно: каква точно е Парадигмата за Човека и как се вписва в нея тов. Путин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нерде пушкин, нерде путин

    24 Март 2022 12:32ч.

    Кустурица една истина не е казал. Войната в Югославия беше изцяло по вина на Сърбия. Една империйка сглобена от Великите сили след Първата световна война. Никой не искаше да остане под властта на Белград. Но сърбите подходиха различно, по инстинкт. Със Черна гора и Македония, православни братя, не воюваха, с хървати, босненци, словенци обаче я докараха до 300000 трупа. И какво постигнаха? Нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дори русия с двете чеченски войни, с Грузия и украйна

    24 Март 2022 12:36ч.

    не изби толкова хора, колкото любимеца на Кустурица Милошевич. Добре, да те бомбардират си е зло, бомбите не подбират, кой е виновен, кой не. Ами ако не беше се случило? Дали нямаше да се изтребват и до днес?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този Костурица може и да е

    24 Март 2022 13:09ч.

    световно известен режисьор,но той е майцепродавец.Той е босненец,бошняк,мюсюлманин.Продал вярата си и станал християнин през 2005 г. със сръбското име Неманя.А колкото за НАТО в Сърбия,да не се прави на ни чул,ни видял. Продължение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    24 Март 2022 14:37ч.

    А ти що не станеш помак, като си толкова солидарен с гъзещите се на Молох.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • wiking balkanski

    24 Март 2022 22:10ч.

    Няма етнос мюсюлманин, Кустурица е сръбски помак, достоен мъж, върнал се към корените си и Христа.Поклон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължение

    24 Март 2022 13:13ч.

    Този продажник бързо е забравил как Милошевич,Радко Младич,Аркан извършваха геноцид срещу сънародниците му мюсюлмани,бошняци,както и срещу хърватите.Ако не беше НАТО,геноцида в бивша Югославия щеше да е пълен. И сега да защитава военнопрестъпника Путин,не ми го побира в ума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • wiking balkanski

    24 Март 2022 22:15ч.

    Милошевич, Ратко Младич и Аркан са сръбски национални герои и никоя шорошка мутра не може да омаловажи, това , което са направили за своя народ.А какво ще кажеш за военнопрестъпника Клинтън, че и двамата даже, а Обонго, а Джордж Буш, да не продължавам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Петров

    25 Март 2022 10:51ч.

    Господин Wikung???, бихте ли обяснили какво точно са направили за своя народ тези тримата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванова

    24 Март 2022 14:41ч.

    Прав е човека. НАТО са агресори и света го знае

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    24 Март 2022 15:25ч.

    Кустурица не е предал вярата си, а се е върнал към християнската вяра на дедите си. В Косово сърбите са убивали само терористи, в пълно съотвествие със законите на страната. Мирното албанско население беше убивано от своите терористи, ако отказваше да им се подчиняеа и от бомбите на НАТО, които падаха наред и убиха стотици мирни жители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От цяла Европа пак само Сърбия и Русия са непокорни

    24 Март 2022 16:08ч.

    както през ВСВ. Когато след свършването й Сталин давал раболепието на българското правителство пред него за пример на Тито, последният му отвърнал: "Те и пред Хитлер бяха раболепни. Да видим пред теб докога ще са такива". Потомците го видяха, видяха и пред кого пак са раболепни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бежанците от Мариупол

    24 Март 2022 16:57ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=CaPIMCg7AJg&t=3049s първите 25 минути

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рр2

    24 Март 2022 22:02ч.

    Костурица винаги е велик и умен човек! Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    25 Март 2022 10:43ч.

    Клането в Сърбреница????!!! Май усложливо забравяме за етническото прочистване от Милошевич!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи