Еманюел Макрон попадна под прицела на френските финансови прокурори

Еманюел Макрон попадна под прицела на френските финансови прокурори

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Френското правосъдие започва разследване на предизборните кампании на президента Еманюел Макрон от 2017 г. и 2022 г., предаде ДПА.

Финансови прокурори от Париж обявиха вчера, че ще проучват въпроса дали Макрон е използвал незаконно услугите на американската консултантска фирма "Маккинзи", която се разследва за данъчни нарушения във Франция от края на март.

Според доклад до френския Сенат от средата на същия месец, "Маккинзи" не са плащали данъци в страната за последните десет години. Базираната в САЩ компания настоява, че е действала в рамките на закона.

Случаят привлече вниманието преди тазгодишните президентски избори, довели до преизбирането на Макрон на 5 май, след като стана ясно, че държавните разходи за външни консултанти са се увеличили значително през първия мандат на президента.

Разследването на кампаниите на Макрон е основано на съмнения за неправилно управление на сметките за тяхното организиране, както и на твърдения за подбуждане и подпомагане на преимуществено положение.

Прокурорите ще проверят дали Макрон е описал всички консултантски услуги, извършени от "Маккинзи" във финансовите документи от кампанията.

Разходите за предизборни кампании във Франция имат допустим лимит с цел равнопоставеност между кандидатите. Въпреки това, често се появяват обвинения срещу политици за скрити разходи или манипулиране на сметките, за да се прикрие надвишаване на позволения бюджет.

Освен това обект на разследването ще бъде дали "Маккинзи" са получавали преимущество от правителството при възлагане на консултантски договори и има ли случаи, когато това да е водило до насрещно облагодетелстване от Макрон и неговия екип.

В края на септември м.г. бившият президент на Франция Никола Саркози бе признат за виновен от Наказателния съд в Париж за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 г. Процесът срещу Саркози и още 13 подсъдими започна на 20 май. Делото стана известно като "Бигмалион" по името на агенцията за връзки с обществеността, свързана с партията на Саркози Съюз за народно движение. Бившият френски президент бе обвинен, че е допуснал да бъдат направени прекалено големи разходи въпреки няколко ясни предупреждения, че има риск от надхвърляне на лимита на средства. 


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи