Еленко Божков: Руски газ не тече в България

Еленко Божков: Руски газ не тече в България

"Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от втечнен газ и една трета от това, което получаваме от азерския газ по връзката с Гърция. Руски газ не тече", каза зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков пред БНТ.

Газът за 2023 г. е осигурен, очакванията са за стабилизиране на цените през зимните месеци, които предстоят, заяви в предаването "Денят започва" Еленко Божков.

По думите му, по-топлата зима означава по-малко използвано количество газ от газохранилището в Чирен. 

"Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от втечнен газ и една трета от това, което получаваме от азерския газ по връзката с Гърция. Руски газ не тече", допълни Божков. 

В Министерския съвет днес ще бъде подписано споразумение между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ". Според Еленко Божков това споразумение ще даде достъп на България до основната част от терминалите в Турция. То се сключва за срок от 13 години. 

Заместник-министърът на енергетиката добави, че по последни дни "Булгаргаз" регистрира значителен приход последните месеци, печалба над 7 милиона. 

Еленко Божков коментира, че не би трябвало да има притеснения и въпросителни относно сделката за АЕЦ "Козлодуй" и ядреното гориво. Според Божков нещата са ясни и прозрачни. "Сделката означава диверсификация и смяна на горивото за Пети блок, която отдавна се изисква", каза още Еленко Божков и подчерта, че този преход не означава промяна нагоре в цената на тока, който ще произвежда АЕЦ. 

По думите му, предстои да бъде одобрена и приета стратегия за отработеното ядрено гориво в България, като държавата ни е в преговори за изработване на контейнери за съхранение за период от 50 до 100 години. 

"Има решение на Народното събрание от ноември, според което до 2027 година цените на електрическата енергия за бита трябва да останат на регулиран пазар, тоест трябва да бъдат регулирани така че да можем да се справим с тях, небитовите потребители и сега са на свободен пазар с компенсации", каза още Еленко Божков. 

Той поясни, че според дефиницията за енергийно беден 35% процента от населението трябва да бъде обявено за такова и да получава помощи, като се очаква този ресурс да се търси от средствата във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Нужно е предоговаряне на сроковете относно въглищните централи, уточни Еленко Божков. 

Вижте още във видеото.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

 • Отвратен

  03 Яну 2023 9:35ч.

  С тезид уми българските продажници не могат да впечатлят никого! Дори външните им благодетели знаят, че един път предател е предател завинаги! А мнозинството българи ви ненавиждат заради некадърността, затова че ги доведохте до просешка тояга под благовидния лозунг "преход към демокрация", унижощижте всички работещи системи и единственото, което ви вълнува са парите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спрете се с тези глупости за предателство.

  03 Яну 2023 21:36ч.

  Не сме се клели във вярност на Русия и поради това не можем да я предадем. Путин реши да ни наказва, като ни спре газа, но се прецака. Заменихме с лекота руските доставки. А дано да ни спре и нефта и ядреното гориво, че да се свършва един път завинаги с това руско робство. Казал го е Левски: “Който ни освободи, той ще ни пороби”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Руски газ не тече", каза Божков, Еленко Божков

  03 Яну 2023 9:43ч.

  Тъй ами. Всеки руски газ влязъл в Гърция и Турция излиза от там вече не руски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тц тц

  03 Яну 2023 9:43ч.

  Тоя втечнения газ от Луната ли пада, бе бай Еленко?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  03 Яну 2023 10:20ч.

  как се разбира, молекулата СН4 руска ли е или американска?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лъжльо мамин

  03 Яну 2023 10:39ч.

  Това не са политици на народа си, това са лиZa4i на англосаксонски zадници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  03 Яну 2023 10:53ч.

  Руският газ/недемократичен/ преминава през Турция и се случва чудо-става демократичен. Кой се съмнява, че не се случват чудеса днес и ние сме свидетели на много такива? ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еленкооо и на тебе чавка изпи мозъка (почти по Хр.Смирненски-Стълбата)

  03 Яну 2023 10:57ч.

  Газта за 2023та НЕ Е ОСИГУРЕНА - осигурен е КОЛАПС на Българската икономика, така , че поне два пъти по-скъпата втечнена газ да не трябва да се доставя. А дaли е руска, катарска или американска - като се газифицира в Турция - иди сортирай молекулите по числото на Авогадро...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  03 Яну 2023 11:11ч.

  И този обърна палачинката. Доколкото помня, беше пламенен борец срещу прекъсване на доставките от Газпром.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  03 Яну 2023 12:52ч.

  Беше...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо

  03 Яну 2023 11:42ч.

  Ще дойде ден когато всички видове правителства, редовни, служебни, козяшки и т.н. ще трябва да си понесат вината за отчайващо мизерното съществуване на българския народ! За 30-те години "демокрация" всевъзможни подлоги и блюдолизци ни вкараха до гуша в блатото на мизерията! Вместо да застигаме европейските страни и да ставаме все по-богати, ние стремително потъваме... Все си мислех, че сме стигнали дъното, но се оказва, че може още по-надолу да се потъне... Ей го и тоя! Предполагам, че е много горд, че не купува руски газ, а плаща скъпо и прескъпо за някакъв втечнен, който най-вероятно ще е пак руски, за което и народът ще е много "доволен"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vld

  03 Яну 2023 12:10ч.

  Родителите на този чвор трябва да са били много отчаяни като са видели какво се е пръкнало на бял свят за да го кръстят ЕЛЕНКО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАГА

  03 Яну 2023 12:15ч.

  Ето така изглеждат и така действат местните гьотферени. Гадост съща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от втечнен газ

  03 Яну 2023 15:22ч.

  Демек две трети от газа, който се доставя за България, ще бъде на двойно по-високи цени от предишните...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • идиоти на квадрат

  03 Яну 2023 17:33ч.

  Че какво му пука на него, че газта е на двойна, тройна или петорна цена. Нали заплатката му върви и далаверката с нея. Я, му вижте квадратната глава с 2 см. чело, такава глава може ли да ражда народна грижа? Не, разбира се. Тя е дефектна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  03 Яну 2023 20:11ч.

  Бъзикате се с тоя нехранимайко, така ни минава живота в духовити закачки. Не в газа е толкова проблемът, с него ще ни фалират разбира се, може и малко на студено да постоим. Най-важното е отработеното ядрено гориво. Стигнем ли до там да си го складираме сами, България може окончателно да я отпишете. Не само като държава, български народ, но и като земя, територия, природа. Надявам се поне тия, които ще дойдат на наше място, да не го допуснат това, тази красота, която ни заобикаля, не го заслужава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моля?

  03 Яну 2023 20:22ч.

  А защо? Какво му е на руският газ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ИЗМЕКЯРЪТ ЕЛЕНКО НА ДРУГИЯ ИЗМЕКЯР РАДЕВ”

  03 Яну 2023 20:23ч.

  https://afera.bg/%d0%98%d0%97%d0%9c%d0%95%d0%9a%d0%af%d0%a0%d0%aa%d0%a2-%d0%95%d0%9b%d0%95%d0%9d%d0%9a%d0%9e-%d0%9d%d0%90-%d0%94%d0%a0%d0%a3%d0%93%d0%98%d0%af-%d0%98%d0%97%d0%9c%d0%95%d0%9a%d0%af%d0%a0-%d0%a0%d0%90/#comment-972360

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еленко Божков коментира, че не би трябвало да има притеснения и въпросителни относно сделката за АЕЦ "Козлодуй" и ядреното гориво. Според Божков нещата са ясни и прозрачни. "

  03 Яну 2023 20:24ч.

  Линк: https://duma.bg/elenko-bozhkov-sasht-prodalzhavat-da-natrapvat-yadrenoto-si-gorivo-n204299?fbclid=IwAR1D76vx_bI53dA5N61HR95vxFx8kMcuQ4RHuIQpZNyI27TgehELzaV3ar0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаааа

  03 Яну 2023 22:21ч.

  Бавно и полека си вървим по пътя на турски вилает...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи