Елена Йончева: За бежанците от Украйна България избра най-лесния път, но най-рисковия

Елена Йончева: За бежанците от Украйна България избра най-лесния път, но най-рисковия

Скептична съм за посредничеството на Еманюел Макрон в отношенията ни със Северна Македония. Франция беше гарант и за Украйна през 2014 г., каза тя в интервю за Дарик радио.

България избра най-лесния път за настаняване на бежанците от Украйна. На пръв поглед той изглеждаше печеливш и за хотелиерите, но се оказа и най-рисковият. Приемането на бягащите от войната в 4 и 5-звездни хотели за 90 дни, не е устойчиво решение в дългосрочен план. Никъде в Европа не постъпиха така. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „Кой говори“ на Дарик радио.

ЕС отпуска средства както за настаняване, така и за интеграция на бежанците от Украйна. България трябваше да избере кое е приоритет – намиране на устойчиви решения, подпомагане на хотелиерите или на украинците, каза още тя. Елена Йончева призова за по-системни усилия от страна на управляващите, по-добра, макар и по-сложна организация, както и да се използват успешните европейски практики.

Тя даде примери с действията в Белгия, Гърция, Латвия, Естония и други страни. Общото при тях е, че избират многопосочен подход към проблема, а не залагат само на един вариант, коментира Елена Йончева. В повечето европейски държави местните власти са включени в процеса, като за настаняването се използват както общински жилища, така и частни домове. Европейското финансиране може да се насочи към подновяване на част от общинските сгради, но също и за интеграция на бежанците – езикови курсове, достъп до пазара на труда, осигуряване на детски градини и училища, закрила на децата, медицинска помощ и др.

Агенцията за убежището на ЕС, чийто регламент беше приет по доклада на Елена Йончева, вече изготви подробни указания за начина, по който частни лица могат да настаняват украински граждани, включително и възможността за контрол, така че и двете страни да са спокойни. Не е задължително за това да се получава директно заплащане, посочи тя. Възможно е да има средства, които да „вървят“ заедно с бежанците и те да определят как да ги изразходват. Всяка държава трябва да има своя програма, заяви Елена Йончева.

Попитана за натиска от страна на Европейския съюз към България, за да започне евроинтеграцията на Република Северна Македония, евродепутатът коментира, че българските аргументи трудно стигат до Брюксел. Скептична съм към намерението на френския президент Еманюел Макрон да посредничи в отношенията и да бъде гарант за подписване на двустранно споразумение. България и Северна Македония имат договор, който Скопие не изпълнява, коментира Елена Йончева. Тя припомни, че Франция беше гарант за демократичния преход на властта в Украйна през 2014 г. Беше и страна по Минските споразумения, а сега там има война.

България трябва да вдигне ветото за започването на процедурата по присъединяването на Северна Македония, но само след като Скопие изпълни договора за добросъседство, категорична беше Елена Йончева.   

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  07 Юни 2022 14:25ч.

  вие сте разследващ журналист проверете номерата на автобусите които върнаха 1200 бежанци през дуран кулак колко са на туристически фирми или други 3 месеца на море 3 месеца на планина не се ли усещате че българия попадна в капан и никои не се усеща финансов одит на украина къде е оръжието и траншовете

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Елена Милиончева

  07 Юни 2022 19:55ч.

  Тия "бежанци" идват в бг за месец-два и после се махат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи