Елена Йончева в ЕП: Какво ще изпратим утре на Украйна – ядрено оръжие?

Елена Йончева в ЕП: Какво ще изпратим утре на Украйна – ядрено оръжие?

„Днес войната в Украйна заплашва да се превърне в огромна европейска катастрофа. Милиони се страхуват от разширяването на конфликта. Убеждението, че предоставянето на все повече тежко оръжие, танкове ще доведе до края на военните действия се разминава с реалността. Ние не само не се приближихме до мира, но ескалацията изглежда неизбежна.“ Това заяви евродепутатът Елена Йончева в пленарната зала на Европейския парламент (ЕП) по време на дискусия преди срещата на върха ЕС-Украйна, в присъствието на еврокомисаря Йоханес Хан.

„И коя е следващата стъпка? Какво ще изпратим утре? Изтребители, военни, може би ядрено оръжие? Украйна е изправена срещу сила, която разполага и с огромен ядрен потенциал. Нима очакваме подобна битка да завърши с победа на Украйна на бойното поле? Да, превръщането на конфликта в перманентен може да дестабилизира Русия, но това ще обрече украинския народ на една дълга, самоунищожителна война. И ще изгори Европа.“

„Европейският съюз има нужда от печеливша стратегия за спиране на войната. Думата, която не чуваме от Брюксел е преговори. Преговори! За да може Украйна да постигне мирно споразумение, което в максимална степен да защити живота на нейните граждани“, каза тя.

Повечето оратори говориха за увеличаване на оръжието за Украйна, за изземване на имуществото на руски олигарси, за предоставяне на грантово финансиране, а не кредити на Киев и др. Имаше и различни изказвания. Някои сравниха призивите за продължаването на войната като тези от 1914 г. ЕС участва във войната, но не пролива кръв. Там загиват нещастни хора от Украйна и Русия, казаха други. Представител на Румъния поиска Украйна да спазва правата на малцинствата и по-специално правото на румънското малцинство да се обучава на румънски език. Позор, че бе погребана дипломацията, се чу в залата в Брюксел.

Бих искал да водя мирни преговори, но кой е руският Талейран, каза в края на дебатите еврокомисарят Йоханес Хан. Според него дискусията е показала, че има неограничена подкрепа за Украйна и гражданите й с цел войната да бъде спечелена. На призивите за повече помощ Йоханес Хан каза, че Европа е направила повече от САЩ. „Ги Верхофстад малко популистки поиска от Европейската комисия да доставим оръжие. Това по договор не е възможно, но ще създадем такива възможности заедно с държавите членки“, заяви еврокомисарят.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Прост отговор- BULEXIT!!!

    02 Фев 2023 14:14ч.

    Поне ще спасим енергетиката си, а защо не- и повторно пускане на 3 и 4 реактор- още един гигават мощност за продан!!! А който иска от Европата да мре - негова си работа! Така и така скоро по план трябва да се унищожат към 800 милиона човека - няма само в САЩ да ги пекат на ядрен огън я, трабва и Европата да е "солидарна" :-(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    02 Фев 2023 14:33ч.

    нищо няма да спасим, служебният министър е подписал 10-годишен договор за получаване ядрено гориво от уестингхаус, а отработеното ще се съхранява в България, руснаците си го прибираха обратно, 10 години! България ще се превърне в ядреното сметище на европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    02 Фев 2023 14:59ч.

    От 2008 г отработено ядрено гориво не е връщано в Русия!!! Трупаме си го на площадката на АЕЦ-а. А това злобно Ленче Милийончева е отровен червен бацил с путинолъчка на челото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мамут

    02 Фев 2023 16:13ч.

    Отработеното ядрено гориво не е отпадък, а стратегическа суровина. Обикновено от ОЯГ се извиличат доста елементи създадени благодарение на ядреното деление, например плутоний. част пелетите на ОЯГ се влагат в новото свежо гориво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    02 Фев 2023 18:47ч.

    Като е толкова ценно ОЯГ, защо Уестигхаус не го искат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    02 Фев 2023 19:52ч.

    Защото нямат необходимите технологии! Просто са "пощенска кутия" в ядрения бизнес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • морал и ценности

    02 Фев 2023 14:40ч.

    Пък според някакъв рептил от САЩ, да се посочва, че Зеленски е с еврейски произход било антисемитизъм. Аз бих добавил - и не само той. Г-жа Йончева е от удобната опозиция, тия дето ОЩЕ не са разбрали, че ТОВА ЕВРЕЙТЕ ГО ПРАВЯТ, и които питат - какво ще пратим утре? Ами или ще съучастваш, или ще станеш и ще напуснеш, ма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така е

    02 Фев 2023 16:40ч.

    То да посочиш Сьорош за борсов спекулант също било антисемитизъм!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SATAN.EU

    02 Фев 2023 19:28ч.

    Новата посланичка на Украйна в България Олеся Илащук направи вуду кукла на руския президент Владимир Путин... За евроукрите всичко е позволено- химически, бактериологически, ядрени оръжия- и ще им се дадът, а после ще си измият ръцете с позоваване на болните укромозъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илач

    02 Фев 2023 21:47ч.

    Абе, тая Олеся Илащук защо не пусне порното и в нета, та да види българинът, какво е съвременна украинска дипломация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • повикало исе обадило

    03 Фев 2023 7:42ч.

    А. по злобните ти постове тук ясно личи, че си от българските им събратя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    02 Фев 2023 15:41ч.

    укрофашистите удариха в нощта срещу 1 февруари с американски HIMARS по манастира "Успение Богородично" в с. Николское (Донбас) и убиха монах и монахиня, както и възрастна жена (родена през 1938 г.). някой очаква ли, че „българските“ безродници от КОХОРТАТА (ШАЙКАТА) на р. радев ще осъдят тероризма на фашистите и на техните господари? дано Господ или Провидението да удари по децата и внуците на тези нечестивци, самонарекли се "политици"!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    02 Фев 2023 16:02ч.

    Нарочно Ви цитирам отново: " укрофашистите удариха в нощта срещу 1 февруари с американски HIMARS по манастира "Успение Богородично" в с. Николское (Донбас) и убиха монах и монахиня, както и възрастна жена (родена през 1938 г.). някой очаква ли, че „българските“ безродници от КОХОРТАТА (ШАЙКАТА) на р. радев ще осъдят тероризма на фашистите и на техните господари?" Ние, българите, НЕ ПОДКРЕПЯМЕ терористите от двуличния ЗАПАД и нейната подопечна Окраина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    02 Фев 2023 18:41ч.

    Логиката на ескалацията е такава, че неминуемо ще се стигне и до ядрените оръжия. Въпроса е кога, за да може да си разпределим финансите дотогава. После няма да ни трябват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Булава

    02 Фев 2023 19:46ч.

    Вова , удри !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    02 Фев 2023 21:22ч.

    Йончева смята, че щом една държава притежава ядрено оръжие получава служебна победа? Т.е. насърчавам притежателите да правят каквото си искат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Фев 2023 21:59ч.

    По-скоро останалите да внимават, какво правят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    03 Фев 2023 7:40ч.

    По скоро да, но коментара на госпожата е, че война срещу Русия не може да бъде спечелна точно поради това, че Русия разполага с ядрено оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • който има глава, да я пази

    03 Фев 2023 7:47ч.

    А, бе, ти само сдъвкано ли ядеш? порзмърдай малко бозата в главата си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    03 Фев 2023 9:32ч.

    А ти с какво се различаваш от Йончева?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    03 Фев 2023 6:19ч.

    Тези статии, които завършват със „за контакт с Групата на Прогресивния...“, предполагам, се предлагат от представители на самата група. В случая критиките ми към Йончева, ако тя е представила текста, са следните: Първо, така написано - че Украйна е изправена срещу сила, която разполага и с огромен ядрен потенциал, звучи като „горката Украйна и гадната сила“, а всъщност не Украйна, а целият Запад плюс колониалните му лакеи се репчат срещу силата, поради което става актуален въпросът с ядрените оръжия. И защо Йончева се аргументира само с евентуалните щети върху Украйна и Европа, а не изрече самата истина: че Западът подготви и провокира тази война, а сега подстрекава нейната ескалация? Второ, изказалите се против даването на оръжие и крадене на руско имущество, в това число и румънският представител, може би си имат имена? Защо да не научим имената на доблестни хора, които имат смелостта да се противопоставят на озъбената глутница?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    03 Фев 2023 7:44ч.

    И с какво точно провокира, че не уйдисва на акъла на Русия да прави каквото си иска? Дали сте чули речта на Жириновски в Думата преди около две години? Ако това, което говори Жириновски иска Русия и аз не съм съгласен да й се позволява. Например това обяснява какво имам предвид: https://www.youtube.com/watch?v=X03rltzzEGM

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    03 Фев 2023 9:29ч.

    И таз добра, давате за пример изказване на Жириновски /споминал се впрочем миналата година/ - плеснат в устата, което е общоизвестен и всепризнат факт, лидер на малка за мащабите на Русия опозиционна партия с все по-намаляващ през годините брой депутати в Думата. „Опорката много нефелна“, би казал един колега от форума тук /в никакъв случай не искам да ви обидя с тази шега/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    03 Фев 2023 9:35ч.

    Не знам да е опорка, при условие, че се случва точно каквото говори. Дали резултатът ще е такъв, какъвто иска Жироновски е функция и на действията на тези, които наричате "Запад". Т.е.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи