Елена Йончева участва в откровена дискусия за войната във формат ЕС-Израел

Елена Йончева участва в откровена дискусия за войната във формат ЕС-Израел

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Представителството на ЕС в Израел и Форумът за стратегически диалог на Европейската лидерска мрежа ELNET организираха среща на 30 опитни дипломати, служители и експерти по сигурност от Европа и Израел в Тел Авив. Целта на разговорите беше да се обсъдят важните отношения между ЕС и Израел, световните и регионалните предизвикателства, споразуменията на Авраам и руската агресия срещу Украйна.  

ELNET е най-важната организация, която е посветена на укрепването на връзките между Европа и Израел, основани на споделени демократични ценности и стратегически интереси. 

Днес въпросът е как войната в Украйна да не прерасне в глобална. Израел се опитва да поддържа добри отношения както с Киев, така и с Москва. Откритите канали за комуникация могат да помогнат Израел да играе важна роля като посредник. Затова ЕС не трябва да оказва натиск върху държавата да вземе страна, заяви Елена Йончева. Тя присъства на форума като вицепрезидент на Делегацията на ЕС за връзки с Израел.  

Но какво прави ЕС да прекрати войната? ЕС няма стратегия, която да накара Украйна и Русия да седнат на масата на преговорите, коментира още Елена Йончева. Като журналист съм отразявала редица събития – в Ирак през 2003 г., в Сирия през 2013 г., в Украйна през 2014 г., и знам как понякога политици и журналисти се опитват да представят ситуацията по опростен начин. Какво се случи с тези страни, което не поискахме да видим навреме? Войната в Ирак доведе до дестабилизация на Близкия Изток и до бежанска вълна в Европа, в Сирия – до създаването на Ислямска държава и терористични заплахи. В Украйна неизпълнението на Минските споразумения, по които Франция и Германия бяха гаранти, доведе до война, която може да прерасне в ядрена. 

Днес нямаме достатъчно информация какво точно се случва в Украйна. Няма дебати какво доведе до тази война. С този подход трудно ще спрем войната в Украйна, каза тя. 

Срещата премина по правилата на Чатъм Хаус. Те позволяват откровен поверителен разговор, в който участниците са освободени от необходимостта да се съобразяват с това, че позициите им ще бъдат детайлно оповестени. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 


 

Коментари

 • bodar4uk

  31 Окт 2022 11:37ч.

  Ес каквото направи за Ирак, Сирия, Афганистан, Либия и др., това ще направи и за Украйна, т.е. нищо, освен да дудне по оруелски. По-добре да помисли за себе си и собстветото си икономическо оцелаване засега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  31 Окт 2022 11:54ч.

  "Днес нямаме достатъчно информация какво точно се случва в Украйна. ". Въпросът, г-жо Йончева, е "защо?". Защо г-жо Йончева няма информация? Или по-точно, защо информацията, с която оперира "межд. общност" е едностранчива, неверна и манипулативно поднасяна на потребителите ѝ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чудно ми е

  31 Окт 2022 13:03ч.

  С какво помага на ЕС този троянски кон ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ЕС няма стратегия"

  31 Окт 2022 13:40ч.

  Стратегия няма, но има ценности, безценни, в смисъл, че нищо не струват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  31 Окт 2022 14:22ч.

  С агресивният си тон и поведение ,ЕС в лицето на еврочиновниците са виновни за избухването на войната в Украйна .Никой няма право да елеминира никой народ и държава ...а ЕС това искат ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи