Елена Йончева: Цензурата възкръсва под формата на „борба с фалшивите новини“

Елена Йончева: Цензурата възкръсва под формата на „борба с фалшивите новини“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Борбата с т.нар. „фалшиви новини“ не може да се води като се забраняват медии, сайтове и акаунти. Единственият път да ограничим дезинформацията е чрез инвестиция в качествена журналистика. Забраната е признак на зараждащ се авторитаризъм и подценяване на аудиторията, сякаш тя не е способна на критично мислене. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите в интервю за БНР.

Тя отбеляза, че не би следвало всяко критично мнение да се определя като фалшиви новини. Цензурата вече се ребрандира, възкръснала е под формата на „борба с фалшивите новини“, твърди Елена Йончева.

Според стандартите за обективна журналистика медиите трябва да имат репортери на мястото на събитието, които да покриват целия периметър, всички негови аспекти, припомни тя. Ако се отклоним от това, а напоследък сме се отклонили, и ако това се превърне в трайна тенденция, никакъв регламент не може да ни помогне да имаме свободни медии, каза евродепутатът.

Тя участва в широко обсъждане на предложения от Европейската комисия (ЕК) законодателен акт за свободата на медиите заедно с експерти по медийно право, юристи, преподаватели, рекламисти и специалисти по връзки с обществеността, организирано от представителството на Европейския парламент в България.

Целта не е да се създаде министерство на истината. Не трябва и да го допускаме.  Има тънка разлика между това да се прекрати влиянието на политиците и корпорациите върху медиите, и това те да се обезличат заради прекалено много ограничения, каза Елена Йончева.

Целта е да помогнем на държавите в ЕС да имат обективни и независими медии като се придържат към стандарти. Особено тези в периферията на журналистиката като в България. Според индекса на „Репортери без граници“ по медийна свобода страната ни се нарежда по-близо до Афганистан, отколкото до която и да е друга държава в ЕС.

Предложението на Европейската комисия предвижда създаване на Европейски съвет за медийни услуги, в който, наред с ЕК, всяка държава членка ще излъчи по един представител от националните регулатори. Част от правомощията му ще е възможността да предоставя становище за медийна концентрация в отделните държави. ЕК ще извършва и ежегоден мониторинг на медийния пазар. Това означава, че всяка година ще има обективна информация доколко медиите отговарят на стандартите за журналистика, обясни Елена Йончева.

Сред положителните предложения в законодателния акт, на които тя обърна специално внимание, са: дефиницията за държавна реклама, както и правилата за нейното насочване, които ще прекратят практиката управляващите да си купуват медии и да ги превръщат в свои пресцентрове; изискването информацията в обществените медии да е качествена и безпристрастна; защитата на източниците на журналистите; прозрачността на собствеността и др.

Някои от гаранциите за независимост на медиите в проекта са твърде общи, но ние сме в началото на неговото обсъждане, каза Елена Йончева. Според нея посоката, в която е поел ЕС е важна, а тя е към постепенно намаляване на тенденцията медиите да се превръщат в бухалки, върху тях да се оказва политически и корпоративен натиск, да им се поръчват теми, да се спускат списъци с гости в тв студията, да са напълно зависими от собствениците си.

Регламентът ще е задължителен за всички държави членки в ЕС. В наднационалното законодателство няма нищо лошо, стига да се гарантира свободата на медиите, а не да се ограничава, е позицията на Елена Йончева. Тя настоява за подобен цялостен механизъм от повече от две години, включително и при няколкото си срещи с вицепрезидента на ЕК Вера Йоурова.

До края на 2023 г. Елена Йончева се надява регламентът на ЕС за медийната свобода да бъде приет и много скоро да влезе в сила.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

  • Иначе казано, най-долна европейщина

    10 Ное 2022 10:30ч.

    "Европа" и всякакви производни от това име пред очите ни се превръщат в ругателни и обидни думи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    10 Ное 2022 11:09ч.

    апцалутно! дори хора, първоначално добронамерени към тоя, да го наречем любезно "проект", напоследък трудно сдържат негативното си мнение. а за тези, които поначало са имали различни резерви - да не говорим. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    10 Ное 2022 11:57ч.

    Злобното Ленче Милийончева е пореднат ачервена дрисня на сайта на Дачков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е. Йончева трябва да подкрепя тази позиция

    10 Ное 2022 12:55ч.

    и в европейския парламент и да се бори да отменят въведената еднолично от Урсула фон дер Лайен цензура върху целия ЕС. Кой е гласувал за тази цензура и как Урсула си позволява да ни лиши от правото ни на информация, гарантирано в Декларацията за правата на човека и в Българската конституция? Цензурата е диктатура, а не демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    10 Ное 2022 13:10ч.

    д.реме ѝ на урсулинката... както и на всички от нея котерия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • встрани от Йончева

    10 Ное 2022 13:37ч.

    преди малко изгледах едно уникално интервю с Дейвид Айк по повод книгата му Капанът. Ако някой го е гледал, моля за малко разяснения. Айк има една култова фраза :" Това, с което се бориш, ставаш." Т.е. той прокламира пълна липса на съпротива, само не знам дали изобщо , а единствено във връзка с налагането на контрол, мерки и т.н. Защо питам. Защото наскоро почина сестричката ми, убиха я с лекарства в Неврохирургията, едни некадърни и самонадеяни доктори, и реших да ги съдя. Дори писах до две институции и т.н. Не знам, интервюто на Дейвид Айк ме накара да се замисля дали съм на прав път. Чакам от Вас съвети някакви. Моля Ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    10 Ное 2022 13:53ч.

    Най-добре се посъветвай с лекари (различни от тези, които са я лекували) какви са ти шансовете да спечелиш делото, като им дадеш пълни подробности за това какво се е случило. Не се съветвай с адвокати, те печелят пари ако има дело, независимо дали ще спечелиш, затова ще те съветват да ги съдиш. За да спечелиш дело срещу лекари, трябва да са допуснали някоя изключително груба грешка, а не просто да са взели грешно решение в трудна ситуация, защото всички сме хора и всички можем да сбъркаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • встрани от Йончева

    10 Ное 2022 14:26ч.

    Първо да ти благодаря. Не зная колко груба е грешката, но знам че е толкова груба, щото причини смърт на сестричката ми. Тя влезе в добро състояние с диагноза Тумор в мозъка. Но докторите са я писали по клинична пътека Средно тежки черепно-мозъчни травми , с диагноза Мозъчно сътресение. А такова нещо нямаше. Първият ден беше добре, но след това се влошаваше докато стигна до полукома и се превърна в жив труп. Тогава се заинтересувах какво точно й вливат, защото свършваше едната система, включваха й друга. Просто непрекъснато нещо й вливаха. прочетох на едната банка - Манитол, после поразпитах и се оказа , че й слагат инжекц. разтвор на Дексаметазон. Изчетох всичко за това лекарство - ужасяващо е. Аз с просто око видях почти всички описани странични действия, които можех да видя, при сестричката ми. Най-същественото при Дексаметазона е, че Понижава имунитета, а сестричката ми е с шизофрения и е приемала много лекарства - вкл. антибиотик и противодиабетично заради висока кръвна захар, както и лекарствата за шизофрения, приемани цял живот. Т.е. тя беше с компрометирана вече имунна система и малко преди да бъде приета в УМБАЛ са й давани лекарства, противопоказни на Дексаметазона. какво ще кажеш ? А първия ден като я приеха шефът на отделението ми обясни, че не могат да я оперират и ще я държат най-много 3 дни след което ще я изпишат. Не е споменавал за никакви лечения, терапии и т.н. по-късно обаче с другия доктор - млад и наскоро взел специалност са решили друго, без дори да ме информират и да поискат съгласието ми !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    10 Ное 2022 16:48ч.

    За съжаление, не съм лекар, и нищо не разбирам от медицина, съответно не мога да коментирам диагнозата и лечението. :( Това, което знам е, че тумор в мозъка е една от най-страшните и коварни заболявания, и често прогнозата е лоша, независимо от действията на лекарите. :( Но те съветвам да се посъветваш с независими лекари в реалния живот (по форумите не е хубаво да се търсят медицински съвети, тъй като има много мошеници и самозванци), тъй като, ако се стигне до съд, съдията ще свика екип от експерти - лекари, които да преценят има ли някакво грубо нарушение в действията на лекуващите лекари, и реално според мнението на експертите ще се реши и делото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    10 Ное 2022 16:56ч.

    За да съдиш лекари, трябва да изкараш експертиза по случая от други лекари..... няма да намериш такива. Съда ще иска тройна експертиза, а в БГ няма да намериш трима лекари, които да покажат грешните убийствени действия на други лекари. Преди години познат тръгна да съди болницата за грешка при лечение на УНГ..... три години не се намериха трима лекари да подпишат експертизата за съда. Остана си с пропилените пари и нерви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прав си

    11 Ное 2022 8:36ч.

    Опитвах да потърся мнението не точно на други лекари, тъй като нямам сред тях наистина близки, но се опитах чрез хора, които имат близки доктори. Ами никой от тях не искаше да се ангажира дори да разкаже за случая и да поиска мнението на своя близък или познат доктор. Тези мои познати даже се опитаха да ме иронизират и предпочетоха да не разговарят с мен повече, но да не направят дори крачка, за да разберат трагедията, която се случи със сетричката ми. Имаше тук мнение на един друг форумец, който коментираше думите на Дейвид Айк, но сега не го виждам. Той ме насочи към идеята, че може би докторите не владеят живота на пациентите и затова правят грешки, понеже били човеци и правели по човешки това което смятат че е нужно. Мислейки, не съм много съгласен с него. Защото в случая щеше да е по-добре докторите да не бяха правили нищо. Но не. Те са решили, че могат да вземат все пак някакви пари по измислена клинична пътека и напълно измислена диагноза, с каквато е бил записана сестричката ми, а именно Мозъчно сътресение. И разбира се, следва изпълнение на някакъв протокол за лечение или дори да е извън какъвто и да е протокол, те са били длъжни да наложат някаква терапия, за да оправдаят клиничната пътека и съответно диагнозата. Затова според мен, тук дори не става въпрос за лекарска грешка, а за фрапираща алчност, наглост и безпардонност. Които костваха живота на сестричката ми. Моля форумците, запознайте се с лекарството Дексаметазон и страничните му действия, защото това което споделям с Вас тук е опит. Горчив опит. При всички случаи е добре човек да бъде предупреден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХайМарс

    10 Ное 2022 16:05ч.

    Цоциалистката е специалист по инвестиции на журналята

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ленчето

    10 Ное 2022 16:15ч.

    да емигрира в родината на майка си, където ще има възможност да се радва на безграничната свобода на словото и печата, гарантирана от убедения демократ и символ на свободата Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    10 Ное 2022 16:58ч.

    Ренчето ако емигрира, то ще е в Израел, защото е еврейка и сегурно като Лорер е и с израелско гражданство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малии

    10 Ное 2022 20:46ч.

    ДобрЮтро, Ленче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи