Елена Йончева: Ще изискаме конкретна информация за „Барселонагейт“ в Мониторинговата група на ЕП

Елена Йончева: Ще изискаме конкретна информация за „Барселонагейт“ в Мониторинговата група на ЕП

Развитието по случая „Барселонагейт“ е една от темите, които членовете на Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент следим много внимателно. Ще изискаме българската прокуратура да предоставя редовно конкретна информация за разследването. Това увери Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, която е член на групата, в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1.

Първите въпроси по „Барселонагейт“ в Европейския парламент (ЕП) бяха поставени още през лятото на 2020 г. През септември същата година българската прокуратура обяви, че чака информация от испанските партньори. Темата е обсъждана многократно при всяка дискусия за България в мониторинговата група, както и по време мисията на европейските депутати в София през есента на 2021 г. Главният прокурор Иван Гешев отговаряше на въпроси за „Барселонагейт“ и през януари т.г., когато се яви на изслушване в Брюксел.

Елена Йончева съобщи още, че вече събира данни дали в предполагаемото пране на пари чрез купуване на имоти в Барселона, в което може би е замесен бившият премиер Бойко Борисов, не са използвани европейски средства. Ако това се окаже така, ще искам среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, каза тя.

Елена Йончева работи по „Барселонагейт“ от юли 2018 г., още когато беше депутат в Народното събрание. През май 2019 г. тя внесе в прокуратурата в България три сигнала, в които се проследяваше пътят на парите и прехвърлянето на собствеността на две от компаниите, чрез които са купени и наети имотите в Барселона.

Само месец, след като през 2018 г. обявих в българския парламент, че започвам да събирам документи за „Барселонагейт“, прокуратурата образува досъдебно производство срещу мен, а малко по-късно тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета ми. Във вторник Европейският парламент окончателно отхвърли това искане, тъй като установи, че става дума за fumus persecutionis - намерение чрез съдебното производство да бъда дискредитирана и отстранена от политиката, посочи Елена Йончева.

„В контакт съм с главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас“, припомни още тя в интервюто за Веселин Дремджиев. Благодарение на бързата комуникация с испанския прокурор през юли м.г. Елена Йончева опроверга разпространената информация от името на един от замесените в „Барселонагейт“, че случаят е прекратен. „Новината“ се появи два дни преди края на предизборната кампания.

От официалното писмо на прокурор Алехандро Кановас (което прилагаме) става категорично ясно, че разследването не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. Той обясни, че  процедурата в Испания не е продължена, за да се даде възможност на българските власти да работят по случая, тъй като са установили, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и едни и същи факти. „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването“, написа прокурор Алехандро Кановас до Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

  • Glas4etru

    16 Фев 2022 12:39ч.

    Дамата скоро не е била на чесана и затова иска инфо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи