Елена Йончева: Позицията на министър Янев е в интерес на Европа и на нашата страна

Елена Йончева: Позицията на министър Янев е в интерес на Европа и на нашата страна

Войната е страшна, тя не е изход.

Военните действия в #Украйна трябва да спрат незабавно. Ние всички сме отговорни да не допускаме те да се разгорят.

Като журналист, преживял много военни конфликти по целия свят, и като европейски депутат и политик, не мога да приема, че въоръжаването на която и да е страна, в която и да е война, ще доведе до прекратяването й. Това няма как да случи! Напротив – това ще увеличи невинните жертви. Надпреварата може да придобие невиждани мащаби и да се разпространи на целия европейски континент, включително в България.

В този момент българските институции следва да имат национално отговорно поведение. Позицията на министъра на отбраната Стефан Янев #България да не бъде пряко въвлечена във военната операция в Украйна, е в интерес на #Европа, в интерес на нашата страна.

За да се прекрати конфликтът трябва да се даде възможност и на най-малките шансове за преговори. Необходимо е да се преустановят военните действия. Трябва ЕС заедно с двете страни да седнат на масата на преговорите.

Намаляването на напрежението може да се постигне чрез спазване на Устава на ООН и реалното прилагане на Минските споразумения, които гарантираха и суверенитета на Украйна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Браво Йончева!

  28 Фев 2022 19:03ч.

  Веднъж за последните пет години и ти да кажеш нещо на място! Разкарайте онази антиевропейска кифла и слуга на Байдън - Урсула фон дер Лайен - преди физически да е престанала да съществува Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  28 Фев 2022 19:42ч.

  Съгласен съм! Веднъж и Йончева да каже нещо смислено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  28 Фев 2022 19:45ч.

  Йончева, чест ти прави това изказване. Тази смяна на министър Янев, особено в момента е престъпление, независимо, че е назначен от ПП. Но БСП така и няма да го защитят!? Той е най-способния в това неадекватно правителство. Сега слагат американска марионетка! Нито един български войник не бива да воюва с Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  28 Фев 2022 20:57ч.

  Изненадан съм , браво на Йончева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванова

  01 Март 2022 17:28ч.

  Това е истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени

  03 Март 2022 1:33ч.

  Браво, подкрепям казаното, особено това, че е абсолютно безумие да се въоръжава Украйна. Така просто се обричат повече хора на смърт: и от двете страни. Лицемерна т. нар. "единна" Европа. Вместо за оръжия трябваше да се вложат пари и огромни усилия за преговори, всеки ден покани, всеки час натиск и предложения от политици и държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи