Елена Йончева: Отговорете – Европа влезе ли вече във войната?

Елена Йончева: Отговорете – Европа влезе ли вече във войната?

ЕС все повече се превръща в съюз на войната. ЕС влиза във войната без да я обявява. България и осем държави от Източна Европа бяха определени от президента на САЩ Джо Байдън за държави на предната отбранителна линия. Трябва ясно да се отговори – Европа във война ли е вече? Ще изпращаме ли жива сила – нашите братя, синове, съпрузи на фронта? Това заяви в интервю за БНР Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите.

Според нея, когато няма ясни отговори на тези страхове, започват спекулациите.

В Европа няма дебат какво точно се случва в Украйна. Няма кореспонденти в Източна и Централна Украйна, няма европейски политици, които да посетят райони извън Киев, няма обсъждане как се стигна до този конфликт. Това е важно, защото иначе не може да се вземе решение как да се спре войната, не може да се предприеме нито една мирна инициатива, коментира тя. За една година няма нито една идея за мирен план, с който да бъде прекратен конфликтът.

Държавите от НАТО и от ЕС вече са предоставили помощи за над сто милиарда долара, но това не може да спаси Украйна и нас от самоунищожение, е позицията на Елена Йончева. Никой не е печелил война срещу огромна ядрена сила. В същото време се чува, че Украйна трябва да воюва до пълна победа, припомни тя. Трябва да се търси компромисно решение, категорична бе Елена Йончева.

Тя посочи, че само преди дни един от световните лидери - папа Франциск каза, че изходът от войната е в конкретни мирни инициативи. Други известни личности като премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, президентът на Турция Реджеп Ердоган и дори бизнесменът Илън Мъск изразиха готовност да посредничат за прекратяването на конфликта.

В това време ЕС създава нещо като разпределителен пул за предоставяне на въоръжение на Украйна.

Попитана за посещението на еврокомисаря Тиери Бретон в България и срещите му с представители на военнопромишления комплекс, Елена Йончева обясни, че Европа очевидно не може да се справи с производството на конкретен тип муниции, необходими на Киев. Затова настоява индустрията да увеличи капацитета си за кратко време. Боеприпасите ще се предоставят на Украйна като се поръчват и финансират общо от ЕС.

Всички казват, че са за мир, а зареждат муниции в оръжията на Украйна. Европа се превърна в снабдител, а не в лидер, който да предлага решения. Единственото, което правим, е да вървим уверено към своето собствено самоунищожение, коментира още тя.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ленче,

    17 Март 2023 9:38ч.

    Не ти плащат по 25 хиляди на месец за задаване на реторични въпроси. Направи нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдателен

    17 Март 2023 10:50ч.

    Тук се пише на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Не ви разбираме писаниците!!! Това някаква версия на псевдоруски ли ? Не ми отговаряйте. Ние много добре знаем, че сега е модерно да се натрапва всичо Окраинско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсулите и Борелите вкараха "Европа" в режим на самозакриване

    17 Март 2023 9:42ч.

    Не было бы счастья, да несчастье помогло ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ти стиска

    17 Март 2023 9:42ч.

    дори да отидеш в Москва. Дори да не те приемат и да не постигнеш нищо, това ще е най-малко знак на добра воля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    17 Март 2023 11:43ч.

    Чий да го дири в Москва, с кой да се среща там, никои не размита там точно за нея, дали ще има изобщо основание да и издадат виза!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    17 Март 2023 9:59ч.

    ПЕС бори ли се за мир или ще ни сменя пола?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напротив

    17 Март 2023 10:00ч.

    Точно за тава се плащат тия огромни заплати за папкат и слушкат, е да правят нещо за хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа влезе ли вече във войната?

    17 Март 2023 10:09ч.

    аз не разбирам защо никой не повдига въпроса - а какво ще стане ако "призованите" откажат да отидат на заколение? тази война въобще не ни засяга и не е наша работа. ако имаме някакво историческо извинение за всички войни, които сме водили след Освобождението, то тук нямаме никаква, абсолютно никаква национална цел, която да иска кръв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българинът няма да се бие в Украйна,

    17 Март 2023 11:22ч.

    защото не иска и защото за разлика от руснаците живее в свободна държава. Поляците, балтите, молдовците и румънците обаче ще се бият. Това е два пъти по-голяма сила от Украйна. Да не говорим за десетократно по-голямата подкрепа в пари и оръжие, която ще дойде от САЩ и НАТО. Не бих залагал на Русийката при ескалация на конфликта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    17 Март 2023 11:52ч.

    При ескалация на конфликта до ниво Русия - НАТО победител няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    17 Март 2023 12:23ч.

    "Не бих залагал на Русийката при ескалация на конфликта." - Тролче козяшко, тази опорка вече се изтърка. Като гледам колко бързо подвиха опашка в САЩ след като си самосвалиха дрона, хич не са готови да се изправят срещу "Русийката ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички, които не давате отпор

    17 Март 2023 10:21ч.

    пряко на ръководителите на ЕС, който е маша на американските ястреби, употрябавана за утилизиране на Украйна и на европейските страни, сте съучастници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • елен йончев

    17 Март 2023 10:34ч.

    А какво ще стане, ако омиротворителите спрат оръжието за Украйна? Русия ще прегази Украйна, Баларус, Молдова! После ще спре ли? Какво говори историческият опит, или на глупаците е съдено да преживяват всичко отново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2023 10:42ч.

    Oooo, Nostradamus... Я дай някоя друга сбъднала се твоя прогноза...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38,

    17 Март 2023 10:55ч.

    Човекът не е Нострадамус. Казва ни нещо, което и аз, и ти знаем. Разликата е, че ти искаш Русия да погълне Украйна и Молдова и да възстанови господството си в Източна Европа. Този път, за щастие, това няма да се случи. Така че спокойно можеш да отидеш нах…..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Със западно оръжие или без

    17 Март 2023 11:07ч.

    Русия пак ще прегази Украйна.. Въпрос единствено на време.. А часовникът неумолимо цъка.. Тик-так, тик-так..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А защо се мота още Русията.

    17 Март 2023 11:13ч.

    Чака разпадането на Запада ли. Той и Съветският съюз чакаше разпадането на капитализма, но така и не го дочака. Ако на руснаците военната им сила беше толкова голяма, колкото им е голяма устата, щяха да са много по-велика сила от САЩ и Китай взети заедно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все идет по плану, дорогой

    17 Март 2023 11:26ч.

    Не торопись...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, "на глупаците е съдено да преживяват всичко отново"

    17 Март 2023 11:38ч.

    А какво преживяха евроглупаците през ПСВ, чието продължение беше ВСВ? - Смърт и разруха. Защо? Защото искаха война, а не мир! Е, получиха си войната, смъртта и разрухата. И сега ще си я получат, ако не спрат да подклаждат огъня на войната. И този път световната война ще реализира копнежите не на евро-глупаците, които наливат бензин в огъня, а на сатанистите (от САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия), които са си построили противоатомни скривалища на няколко етажа под земята. Тяхната надежда е Русия да започне термоядрената война, за да не отговарят за нейното разпалване пред останките на своите народи. Така ще постигнат заветната си сатанинска цел - тази, която е издълбана в гранита на полуразрушения сатанински монумент GEORGIA GUIDESTONES - световно господство над останалите живи не повече от 500 милиона жители на Земята (които да бъдат техните роби), в хармония с тяхната природа (цялата планета, заедно със всички богатства, искат за себе си).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Paul Craig Roberts

    17 Март 2023 11:49ч.

    https://www.paulcraigroberts.org/2023/03/14/questions-for-mr-putin-from-a-russian/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2023 11:51ч.

    А ти откъде си сигурен, че искат да погълнат И Молдова? И аз мога да каже, че ти сестра ти... Макар изобщо да не знам, дали имаш сестра. Затова по-добре си мълчете и не говорете откровени глупости. Защото това е насъскване за война. Нали знаеш за чичо Пейо и кобилата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да ама не

    17 Март 2023 13:33ч.

    Хайде на забравилите да припомним какво искаше Русия на 17 декември 2021: 1. изпълнение на Минските съглашения от Украйна , при които Украйна възстановява суверенитета си над Донбас. 2. Неутрален статут за Украйна. 3. Изтегляне на военната инфраструктура на НАТО в границите на 1997.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврогейският съюз е стара курва,

    17 Март 2023 11:20ч.

    която си вдига краката по всяко искане на деменцията Бай Дън. Затова, докато още не е късно - BULEXIT и АНТИ-НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    17 Март 2023 11:44ч.

    Фалшивия и престъпен ЕС в който България е набутана без хората да го желаят е за война, а не за мир! Този съюз се е поставил в услуга на Сатанистите, поради неговите ръководители, които са за укро фашизма! В ада да горят првържениците на укро фашизма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    17 Март 2023 11:45ч.

    Защо само на мен ми се струва, че наближат ли избори Ленчето се активира по медиите. След ден-два очаквам и Сергей Ст. Изглежда действат по алгоритъм съставен от Моника Ст., нали е спец по ПР. Та Ленчето пита защо политици не ходели в Украйна. А тя каква е? Политик или журналист в Брюксел? Защо не инициатират група от мирнолюбци в ПЕС и да посетят Киев, Донбас? В Испания и ФРГ управляват социалисти и социалдемократи, а се оказват най-големите ястреби относно тази война. Та какво правят нащите евродепутати от левицата в парламента , в групата на ПЕС? Те сюблюдават ли решенията на БСП относно войната? Но Нинова си е виновна, че такива като Ленчето, Иво Христов и другите ги пробута в листите и те сладко си дремят в Брюксел и само по нащите медии се правят за много загрижени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    17 Март 2023 11:47ч.

    Ще влезнат ли Полша, Румъния и България във войната? https://www.youtube.com/watch?v=fHm-pyODMcM&t=1s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2023 11:57ч.

    Няма начин НАТО да не влезе във войната. Украйна вече е на границата на сриването. САЩ не могат да си позволят загуба на Украйна, защото това е загуба за тях. Вижте, нещата са извън контрол. Играта и за двете страни - САЩ и Русия - е на живот и смърт. Така че войната, ядрената фаза, е въпрос на време. Явно руснаците са готови морално за нея. САЩ не са, но нямат избор, след като изгориха всички мостове зад себе си към мира. Имат една ясна цел - Русия трябва да бъде унищожена. Заради нейните ресурси и заради това, че стърчи като пирон насред реда, който САЩ искат да наложат на всички. За да се справят след това с Китай. Затова имат нужда Русия да бъде отслабвана, но без техни усилия. За себе си са заделили победата, ако изобщо остане нещо от тях. Така че и Полша, и Румъния, и България ще бъдат на фронтовата линия. Словакия също, Вероятно Финландия (не е много сигурно, но знае ли човек), за балтите изобщо няма да споменавам. Просто стягайте отсега мешките. Въпрос на време е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    17 Март 2023 11:47ч.

    елено, върви да пазиш на оградата.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ген.Димитър Шивиков: Военните окръжия получиха три указания да актуализират списъците на запасняците

    17 Март 2023 11:53ч.

    /Поглед.инфо/ - Убеден съм, че ще бъдем вкарани във войната, иначе НАТО трябва да развее бял флаг https://www.youtube.com/watch?v=f59HaRjVEhA - По магистралите карат колони от чужда тежка бойна техника на Север пазени от Военна полиция „Ако хронологично проследим взетите решения от 48 НС, правителството на Кирил Петков и служебното правителство – изводът за готвен майдан у нас идва от само себе си. Първа стъпка - в края на миналата година, 48-то НС с мнозинство прие решение да даде безвъзмездно военна и военнотехническа помощ на Украйна. Има се предвид не само оръжие и боеприпаси, но и жива сила. „Втората стъпка – в последния ден на 48-то НС, на 1 февруари на закрито заседание, без публично да бъде оповестено бе приета поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили на България. От седемте парламентарни групи, само тази на БСП са били против. Всички присъствали депутати от Възраждане са подкрепили промените. В поправката има две променени думи от предходния текст – „военни формирования“ и „съюзнически сили“. Досега формата на участие на наши войски в мисии на НАТО беше доброволна, но вече става задължителна с решение на парламента“, поясни ген. Шивиков. „Третата стъпка - служебният военен министър засекрети, какво дарихме на Украйна, като оръжие. Ние сваляме военна техника, снаряди, противотанкови оръжия на българската армия без да сме осигурили заместващи аналози. Няма как да очакваме, че армията ни ще може в тази ситуация да защити националната ни сигурност, суверенитет и цялост.“ „Четвъртата стъпка – когато президентът Румен Радев беше на среща във Варшава, американският президент Джо Байдън му каза в прав текст – Вие сте първата отбранителна линия – страните от Източния фланг на НАТО, като се започне от Балтийските републики, Полша, Румъния и България.“ „Петата стъпка – втора седмица на пристанищата на Гърция и на север в Полша, пристигат огромни кораби, които разтоварват бойна техника и тежко въоръжение. Защо? В България се движат по магистралите колони от чужда тежка бойна техника на Север, ескортирани от Военна полиция. Това са стъпки на бъдещи военни действия в сборни изчаквателни райони на бойна техника. Убеден съм, че ще бъдем вкарани във войната. Иначе, НАТО трябва да вдигне белия флаг. Америка губи по всички флангове“, каза ген. Шивиков. „Последната стъпка е свързана с това, че Военно-отчетните бюра /военни окръжия/ по общините са получили вече трета заповед да актуализират в спешен порядък списъците на лицата имащи запасно предназначение. Въпреки, че това е тяхна рутинна дейност са получили три пъти изрични указания“, каза още ген. Шивиков. Цялото интервю с ген. Шивиков, вижте във видеото:

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    17 Март 2023 14:44ч.

    Разпускайте го тоз съюз и бегайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи