Елена Йончева: От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява Украйна да закрие сайта „Миротворец“

Елена Йончева: От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява Украйна да закрие сайта „Миротворец“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява сайтът „Миротворец“, в който има списъци с хора нарочени за „врагове“ на Украйна с подтекст да бъдат ликвидирани, да бъде закрит. Това беше записано в резолюция по повод споразумението за асоцииране между Киев и Брюксел, приета на 11 февруари 2021 г. В т. 73 от нея се казва, че Европейският парламент „изразява съжаление във връзка с факта, че политическият климат в страната се е влошил, като сплашването, изказванията, проповядващи вражда и омраза, и политическият натиск се използват често за политически цели; настоятелно призовава властите да осъдят категорично и да забранят операциите на екстремистки и стимулиращи омраза групи и уебсайтове, например „Миротворец“, които подклаждат напрежението в обществото и злоупотребяват с личните данни на стотици хора, включително журналисти, политици и членове на малцинствени групи“. Това напомни евродепутатът Елена Йончева, която също е част от списъка на сайта от 2018 г. 

Под представянето й в рубриката „Чистилище“ авторите, които твърдят, че са част от неправителствена организация център „Миротворец“ молят „правоприлагащите органи да считат тази публикация за изявление за извършване от този гражданин на умишлени действия срещу националната сигурност на Украйна, мира, сигурността на човечеството и международния ред и право, както и други престъпления“. 

В сайта има имена на известни журналисти, активисти, политици. Част от тях вече са убити - журналистът Олес Бузина и бившият украински депутат Олег Калашников, например. Върху снимката на журналистката Даря Дугина е поставен по диагонал червен надпис „Ликвидирана“. През 2019 г. само за един ден в списъка на враговете е и името на Олена Зеленска, съпруга на Володимир Зеленски, по това време кандидат за президент на Украйна. То е изтрито веднага след обясненията на Зеленска, че през 2014 г. по погрешка е споделила във фейсбук позиция на проруски пропагандисти, защото тогава не знаела как да го направи така, че да изрази възмущение. 

Това не е първото включване на Елена Йончева в черен списък от страна на Украйна. През 2015 г. заради документалните филми, които тя засне както в Киев - за Майдана, така и за ситуацията в Източна Украйна – в Одеса и в Славянск, с указ на президента Петро Порошенко й беше забранено да посещава страната, защото представлява заплаха за националната сигурност и суверенитета на страната. Списъкът, в който имаше и повече от 40 журналисти от над 20 държави, сред които репортери от ВВС, El Pais, Die Zeist, които отразяваха събитията не само в Киев, но и в  Източна Украйна, предизвика възмущение в международната общност и сред западните партньори на Украйна. Свои протести изпратиха освен BBC, така и международни медийни организации като Комитета за защита на журналистите, базиран в Ню Йорк. Организацията за сигурност и сътрудничество също реагира. С остра позиция излезе и Йоханес Хан, тогава еврокомисар за политиката за съседство и преговорите за разширяването на ЕС. Това принуди Киев да премахне санкциите за някои от представителите на големите медии. Елена Йончева беше заличена от списъка през 2016 г. заедно с още 29 журналисти.  

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 


 

Коментари

  • читател

    19 Юли 2023 21:25ч.

    От ЕС лесно могат да накарат Украйна да затвори сайта, като и спрат парите. Но явно ЕК не го иска достатъчно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие по-добре затворете Европарламента

    19 Юли 2023 21:32ч.

    Бадева данъците ни ядете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    19 Юли 2023 21:53ч.

    Настоявал той! Прикзка за балами. И що така нежно настоява? :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    19 Юли 2023 22:37ч.

    Този сайт се намира на сървър в САЩ. Европарламента трябва да не праща "настояванията" си до арменския поп, а до властите в САЩ. Съдържанието на сайта нарушава както федералното, така и щатското законодателство. Може да бъде закрит моментално. Изнасяне на лични данни, заплахи за убийство, език на омразата и какво ли не! Йончева да не си пази тлъстата заплата, а да предприеме реални действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • алабализми

    19 Юли 2023 22:42ч.

    Т.е. акушерката дарява десетки милиарди на ЕС данъкоплатците на обикновени престъпници и убийци?! Явно дребната лелка пищи за разследване плюс милиардите за ваксини и направената лично за нея печалба от престъпната далавера

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Юли 2023 23:21ч.

    Кой европейски парламант ма, тия ако искаха, досега да беше закрит, стигаше да кажат на зеления, че спират парите и готово. Оправдания, оправдания за глухи и слепи, продавай ги на западняците, не на назе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    20 Юли 2023 1:19ч.

    Голямо настояване е паднало. Иначе руските канали и сайтове ги спряха моментално. Отделно че сайта Миротворец е от 2014 г. и има доста убити хора от списъка му още до 2021 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • напразни усилия

    20 Юли 2023 15:52ч.

    Горката Еленка, подкрепи Истанбулската конвенция против волята на българите, преобрази се на видна евроатлантичка и усърдно работи за глобалистите и въпреки това пак е сложена на прицел

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи