Елена Йончева: Нито Европейският парламент, нито българската прокуратура твърдят, че снимките с кюлчетата са манипулирани и фалшиви

Елена Йончева: Нито Европейският парламент, нито българската прокуратура твърдят, че снимките с кюлчетата са манипулирани и фалшиви

ГЕРБ и ЕНП забъркват в скандал и използват освен Европейския парламент, и българската прокуратура. Не е вярно, че Брюксел е установил, че снимките и видеото от дома на Бойко Борисов с кюлчетата злато са манипулирани, както твърдят от ГЕРБ. В нито един документ на Европейския парламент няма подобно заключение. Нещо повече – такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите.

В сряда, 13 юли, Томаш Здеховски, европейски депутат от ЕНП, част от която е и ГЕРБ съобщи, че в писмо на главния прокурор Иван Гешев се посочва, че са извършени пет експертизи на снимките и видеото на чекмеджето в дома на Бойко Борисов. Те са манипулирани, заяви той.

Като член на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент, която наблюдава ситуацията в България, Елена Йончева разполага с писмото от България. То е получено в края на юни и в мониторинговата група, която беше на посещение в София през есента на 2021 г.

Не сме го коментирали, защото в него няма съществен напредък по поставените въпроси за разследвания от обществен интерес – Барселонагейт, кюлчетата в чекмеджето в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов и др., каза още Елена Йончева. По отношение на изследването на снимките изрично е написано – „Установено е, че доколкото анализираните файлове не са оригиналните, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето“.

Като член на мониторинговата група още в четвъртък тя ще предложи да се насрочи изслушване за ситуацията в България през есента. Съществува голяма вероятност на него да бъде поканен главният прокурор, за да обясни напредъка на работата по случаите със снимките с кюлчетата и Барселонагейт.   

Господин Томаш Здеховски превратно интерпретира информацията, коментира Елена Йончева.

В тази връзка са интересни няколко факти:

- Четири от петте експертизи на файловете със снимките и видеозаписа с кюлчетата приключват със заключение, че категорични изводи не могат да се направят. Установено е, че са променени метаданните на файловете, за да не се вижда датата, на която са направени, нито устройството, което е използвано. Едно единствено вещо лице твърди, че има разлика в резолюциите на някои изображения. Това, както и фактът, че файловете не са оригинални, „поставя под съмнение истиността на заснетите изображения“. В същото време няколко експертизи на екипа на сайта „Бивол“, например, показват, че снимките не са манипулирани.

- Изявлението на Томаш Здеховски е представено от не малко български медии, както и от представителите на ГЕРБ, като „Брюксел установи“. Това е напълно погрешно – писмото, на което той се позовава, е от прокуратурата на България.

- Заявлението на Томаш Здеховски беше направено в началото на заседание на Комисията по бюджет на Европейския парламент без темата да е предмет на обсъждане в дневния ред. Писмото от България е получено в отговор на въпроси, поставени по време на мисия от европейски депутати в София през април. Томаш Здеховски беше начело на мисията. В същото писмо има информация и по случая Барселонагейт, но тя не беше съобщена, нито и прогнозата на главния прокурор, че е възможно работата по делото да спре заради закриването на специализираното правосъдие.

- Особена ирония е, че писмото от прокуратурата стана публично известно в деня, в който Европейската комисия разпространи годишния доклад за върховенството на закона. За пореден път критиките в него са насочени към ефективността на борбата с корупцията в България, липсата на окончателни присъди за представители на властта, както и използването на съдебната система за разправа с журналисти.

- Опитът за предоставяне на индулгенция на бившия премиер Бойко Борисов идва в момент, в който България се намира в политическа криза, коментира Елена Йончева. За анализаторите е очевидно, че е изключително трудно да се сформира мнозинство в Народното събрание като в същото време ГЕРБ и ДПС останат в изолация. „Изпирането“ на образа на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за широката публика би направило малко по-приемливо участието му под някаква форма във властта, каза тя.

Такова развитие ще върне страната години назад, там, откъдето тръгнахме през 2020 г. Не трябва да го допускаме, призова европейският депутат.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

 • Cicero

  13 Юли 2022 21:46ч.

  Какво друго може да се очаква от мафията ГРОБ-ЕНП?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо не

  13 Юли 2022 21:47ч.

  Какво лошо има в това страната да се върне в 2020 година? Бензина беше 1.80, нямаше война, при избори БСП влизаше в парламента...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига с тия снимки

  13 Юли 2022 21:52ч.

  Хващаме се за най-дребното. Кой създаде ГЕРБ? Знае се и има публични признания. Същите тези немски фондации плащат за пренаписване на турското робство, и ВСВ. Кой спря Южен поток и АЕЦ "Белене"? Кой плати много повече пачки за "хвърчила"? Кой спря газта и гони руски дипломати? Същият Бойко удари едно рамо на Петков за РСМ и сега иска забрана на руският газ със закон. Това дребни неща ли са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цецо

  13 Юли 2022 22:15ч.

  Никой не нахалства с твърдения, Вие на чия издръжка сте се развивали, професионално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Патица

  13 Юли 2022 23:17ч.

  И как по снимките установиха, дали това са кюлчета, или бронзирани ппластелинови блокчета? Кой идиот склаира кюлчета злато в чекмедженце без ключалка на нощно шкафче в държавна вила, дето всеки ден чистачките я лъскат с ключ от всяка стая?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е как кой?

  13 Юли 2022 23:56ч.

  Нали знаеш за кого е материала...!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наистина ли

  13 Юли 2022 23:56ч.

  има нужда от въпроса "кой идиот складира кюлчета злато в чекмедже на нощното шкафче в държавна вила"? Очевидно е кой го прави...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой

  14 Юли 2022 14:49ч.

  много правилно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Острието на Божков

  14 Юли 2022 0:22ч.

  Йончев явно го е закъсала. Барселона, която тя организира, удари на камък и Прокуратурата на Испания прекрати случая, чекмеджетата и кюлчетата се оказаха фалшименто, арестите на Боко беше пълен провал, и сега трябва да се връщат едни пари... Кво стана с Bird, че се умълча? Май Киро П. се оказа пълен провал, язък за парите на руснаците и Иво П.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що за хабене на време и ресурс!?

  14 Юли 2022 0:58ч.

  С "2 думи": евро-джендър чиновниците са вредни и продажни. Това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  14 Юли 2022 7:45ч.

  Снимките само показват плачевното състояние на българската разследваща журналистика и зависимостите ѝ. Така и никой не разкри схемите, с които Бойко овладя цялата държава. Всичко се ограничи до една къща в Барселона и едно чекмедже. Все едно става въпрос за кмет на някое градче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  14 Юли 2022 7:58ч.

  И с Царя така. Обърна външния дълг от долари в евро, точно в този момент това донесе огромни загуби на страната, а операцията мина през банка, в която работеше синът му. Продаде БТК за без пари. Страната загуби още милиарди. Само два примера са това. А народът се втренчи в някакви върнати гори в Рила, дето щял да ги сече и продава дърва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подкрепям, колега.

  14 Юли 2022 14:55ч.

  И не е rocket science, дето викат големите бели братя, човек да проумее. Но тая инсценировка си беше примитивна, за примитивни. Не може да се откаже на кукловодите познаване на психиката на българския хуманитарий.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus Йончева иска да осъди Борисов при несъществуващи доказателства и потъпквайки принципа за невинност до доказване на вина!

  14 Юли 2022 9:43ч.

  Това в правото го няма, само в политиката! Изявлението идвало в момент на криза, за да реабилитира Борисов; и компроматите дойдоха в момент на криза, когато искаха да го свалят - на политическата игра се отговаря с политическа игра! Не било съвсем сигурно, че не са истински снимките, но не е сигерно и че са! И дори да са, че не са аранжирани изцяло. Барселонагейт няма доказана връзка с Борисов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  14 Юли 2022 11:18ч.

  За тая се самоцензурирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи