Елена Йончева: Нима вече имаме европейски комисар на войната?!

Елена Йончева: Нима вече имаме европейски комисар на войната?!

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Накъде ни водите, дами и господа, накъде тласкате Европа? Тази Европа, за която се бориха поколения, за да живеем всички ние в мир. Защо чуваме всеки ден призиви за въоръжаване, а не за дипломатически преговори? Защо говорите за възможна ядрена катастрофа, а не за европейска стратегия за спиране на братоубийствения конфликт? Нима вече имаме европейски комисар на войната?! Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изказването си в пленарната зала в Страсбург.

Да, недопустимо е да падат бомби на европейския континент, но какво направи Брюксел, за да не допусне кошмара в Украйна? Минските споразумения бяха ваша отговорност. Сега мирът е наша отговорност. Кажете ни - кой е вече европейският комисар на войната? И защо не чуваме неговата загриженост за това кой и защо взриви Северен поток? Кой се опитва да взриви Южен поток? Кой обстрелва най-голямата ядрена централа в Европа? 

България е само на няколкостотин километра от войната. Утре пожарът може да се пренесе при нас. Защото сме мълчали, когато е трябвало да говорим.

Ние сме длъжни да спрем саморазрушаването на Европа. И днес са необходими не танкове, а мъдрост и смели решения.

След изказването в пленарната зала, в студиото на Euronews Bulgaria в Страсбург Елена Йончева заяви, че Европа, за съжаление, няма стратегия как да приключи войната, а само планове за военно подпомагане.

Европа трябва да реши какво иска да постигне – искаме ли военните действия да се прекратят и да се намери дипломатически изход, да започнат преговори с всички заинтересовани страни, за да се постигне споразумение? Или искаме тази война да продължи максимално дълго до изтощението на Русия? Даваме ли си сметка, че с втория сценарий рискуваме живота на милиони хора, защото битка до пълна победа срещу ядрена сила може да доведе до опасна ескалация, коментира още тя.

Върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел преди няколко дни посъветва журналисти да не говорят за ядрена заплаха. Но ескалация на военните действия лесно може да излезе извън контрола на политиците, според Елена Йончева. Тя припомни филма на Стенли Кубрик от 1964 г. „Д-р Стрейнджлав“, който илюстрира как една ядрена заплаха от немислима поема собствен път на реализация.

Елена Йончева очаква България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство през декември след изказването на Жозеп Борел, че досега Европа е разчитала на САЩ за сигурността си, и след като все повече се говори за необходимостта от изграждане на европейски стратегически суверенитет. Създаването на обща европейска система за сигурност и отбрана означава и силен Шенген.

България е изпълнила критериите за членство още през 2011 г., но решението се бави, тъй като изисква единодушие на държавите членки в Съвета. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте все още се въздържа да подкрепи открито България и Румъния за Шенген, като продължава да обвързва разширяването на зоната с мониторинга върху двете държави за върховенството на закона. Двете процедури нямат нищо общо, категорична е Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

  • това е грозното, но истинско лице на вашата европа

    19 Окт 2022 8:18ч.

    сащисаната европа, повеликобританчената европа. Грозно и противно агресивно лице. Никога не е било друго, дори когато сащ го замазваха със захаросаните си приказки докато прпавеха атентат след атентат. Говорим за тероризъм- това е европа-терористична органицация, заедно с противните англосакси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е суровата истина...

    19 Окт 2022 9:33ч.

    но кой се интерисува днес от истината?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bg-to

    19 Окт 2022 11:16ч.

    И в България се кланят на бога на войната- факт са военните заводи и износът на оръжие, факт са и военните паради на 6 май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Be_google the Expert

    19 Окт 2022 12:52ч.

    +1 укровандалите си оказаха по-тъпи и агресивни от нас българите, но мисля, че и нашите управляващи са също толкова нагли, прости, грозни и алчни като техните......не ни остана нищо освен да ни изтирят от лицето на земята! Господ да ви пази!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние, втората ръка

    19 Окт 2022 8:29ч.

    Лицемерни, високомерни, презиращи ни колониалисти. Обличат демоничните си действия в празни приказки за някакви си ценности. Това е западният свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Право куме в очи !

    19 Окт 2022 8:33ч.

    Ленчеееееее , Ленче... Каква Европа , какви решения и какви 5 лева бе , джанъм ? На ВАСАЛИТЕ никога не им е било позволявано да взимат решения ! Щото решенията се взимат във Вашингтон ... И те са вече ВЗЕТИ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    19 Окт 2022 9:18ч.

    Най-добре ЕС да се самопризнае за терористична организация, да се самозакрие и да освободи страните от оковите си, щото няма кой да се занимава с тая буренясала градина !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой въвлича България във война

    19 Окт 2022 9:51ч.

    Ама, кога еврорайха ще покани Зеленски ,да им говори за евроценностите и за ядрения армагедон !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа, явно страда

    19 Окт 2022 10:20ч.

    от тежък суициден синдром..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нима вече имаме европейски комисар на войната?!

    19 Окт 2022 10:50ч.

    Ми да. Умните отдавна са го разбрали, но няма какво да направят, а „мисирките“ и евроатлантическата сган му помагат да си върши военната работа. Ти къде си и какво правиш там?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каза го Йончева

    19 Окт 2022 11:42ч.

    ".....защото сме мълчали". Поздравявам я , че каза нещата каквито всички чувстваме - в Европарламента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    19 Окт 2022 14:34ч.

    Имате европейски комисар на войната и не само един, това е както Европейската комисия като цяло, така и фон дер Лайен, Борел и т.н. каомисари, а също и парламентът на ЕС. Имате и фонд за водене на войната, нарича се Европейски механизъм за подкрепа на мира. Направо по Оруел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    19 Окт 2022 15:28ч.

    След м. февруари ЕК и ЕП станаха НАТО- 2. Главният военен комисар за мен е фон дер..., а Борел е неин първи заместник. Ирония и цинизъм е да се използва "Европ. механизъм за подкрепа на мира" за закупуване на оръжие и муниции.Европ.съюз трябва да е съюз на държавите, а не на съюз на брюкселските чиновници. Не трябва да им се позволява това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    19 Окт 2022 15:58ч.

    Запонаха да се досещат. Това ЕС - извратен, двуличен, приведен на Чичо Сам. Булекзит!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    19 Окт 2022 16:12ч.

    Интересно ми е какво са били реакциите на това изказване в ЕП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    19 Окт 2022 16:25ч.

    Със сигурност не е имало бурни ръкопляскания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • USD/JPY

    19 Окт 2022 16:47ч.

    Много е просто: като е толкова любознателна и има толкова въпроси-да ги зададе на Зеленски. Да го накара да отиде с цветя на преговори със Суровикин. А бе луда ли е тая (или пък колко и плащат)?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • я виж ти

    19 Окт 2022 18:59ч.

    Троллики в восторге от смелого заявления товарища Йончева! Нелегко ей в Брюсселе, вместо вольной Москвы, но служба требует!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    20 Окт 2022 0:19ч.

    Ами нещата си вървят така от 2014 г., ама г-жата се занимаваше да топи Борисов и не е забелязала !Нищо!Заплатите ви си вървят,а въпросите си ги задавайте по медиите, вместо в ЕП!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    20 Окт 2022 10:02ч.

    Ленчето е соросоид, Ленчето е русофил, кога ще съберете 1+1?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи