Елена Йончева: Мониторинговата група на ЕП идва в България

Елена Йончева: Мониторинговата група на ЕП идва в България

Кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател трябва да разглеждаме не само като предложение на ГЕРБ, в нейно лице трябва да виждаме Бойко Борисов. Тя е Бойко Борисов. Възможно е да се еманципира в бъдеще от него, но това не знаем дали ще се случи. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, в интервю за БНТ.

Бойко Борисов предлага Мария Габриел поради три основни причини, добави тя. Първо – това е мост към партиите, с които преговаря – най-вече Продължаваме промяната и Демократична България, но също и към другите. Второ – това е знак към Европейската комисия, че нейната политика ще бъде продължена. И трето – Бойко Борисов опитва да изчисти имиджа си в Европа, да изгради свое европейско лице, каза тя.

От 2020 г. България, която тогава се управляваше от ГЕРБ, е под наблюдение на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент (ЕП). Тя се състои от 14 евродепутати, сред които единственият представител от България е Елена Йончева. Групата внимателно следи процесите в държавите членки и се намесва с проучвания, изслушвания, доклади и мисии в тези от тях, в които открива проблеми с демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Нейни представители, начело с председателя Софи ин’т Велд бяха в София през септември 2021 г. В края на тази година е планирана нова мисия в България.

Попитана за евентуално участие на БСП в правителство на Мария Габриел, Елена Йончева коментира, че очевидно Корнелия Нинова е готова партията да бъде включена в подобно управление. Това ще обезличи БСП, категорична беше тя. БСП на Корнелия Нинова дълги години се бореше с ГЕРБ, но на думи. Още преди три години казах, че това е имитационна политика и един ден, ако й се предостави възможност, тя ще влезе в коалиция с ГЕРБ, коментира евродепутатът.

Елена Йончева прогнозира, че в такъв случай сегашните девет процента подкрепа за БСП ще бъдат изгубени и ще се бори да влезе в парламента на следващите избори. Ще се отрази и на местните избори наесен, когато левите кандидати за кметове ще трябва да се противопоставят на представителите на десницата.

Левите прогресивни решения, включително идеи и практики в местната власт, бяха обсъждани на „Форум за прогресивни леви решения“ в петък в София, организиран от Делегацията на българските евродепутати социалисти. На него присъстваха близо 600 души.

В България няма политическа култура, не се говори за решения, за ляво и дясно в политиката, а само за интриги, коментира още пред БНТ Елена Йончева и посочи, че на форума са присъствали много хора, които са си тръгнали с надежда.

БСП се превръща в нещо, което ръководството й нарича „консервативна левица“. Левицата винаги е била прогресивна, винаги се е стремяла да даде шанс на хората, каза Елена Йончева. Повишаването на пенсии, заплати и майчински плащания е само финансов инструмент, който се използва и от десницата.

За левицата е присъщо да се бори за демокрацията, за свободата на словото и човешките права. Лявото трябва да се стреми да намали неравенството в обществото, каза още тя. Елена Йончева отбеляза, че само преди дни е внесла от името на социалистите и демократите в ЕП предложения за промени и допълнения към проекта на регламент за свободата на медиите. Той беше представен от Европейската комисия в края на 2022 г., като по думите на еврокомисар Вера Йоурова вдъхновението за него е дошло от срещите й с Елена Йончева още през 2019 г. Социалистите искат да има механизъм за изсветляване на собствеността на медиите, достъпна информация за спонсори и рекламодатели. Журналистите да са защитени от натиск в работата си, да не бъдат шантажирани и преследвани, източниците им на информация да не се разкриват. Да се създаде независим европейски орган, който да наблюдава медийната свобода и медийния пазар в ЕС и да реагира, когато има проблем. Амбицията е регламентът, който ще е задължителен за държавите членки да влезе в сила през 2024 г.

Не е задължителна обаче т.нар. Истанбулска конвенция, подчерта Елена Йончева, помолена да коментира как тя трябва да се приема в България. Още повече че има решение на Конституционния съд. Ако българското общество и парламентът решат, в нашето законодателство ще се приемат само тези текстове, които подпомагат борбата с насилието срещу жени. В България законодателството в тази област не е ефективно. Над 20 жени годишно умират заради домашно насилие, няма центрове за закрила във всички областни градове, припомни тя. Няма необходимост от референдум, има проблем с насилието срещу жени. Измисленият казус на Корнелия Нинова за трети пол се използва, за да прикрие, че е готова да влезе в коалиция с партия, срещу която на думи се бори, каза още Елена Йончева.

На въпрос защо не подкрепя решението на ЕС спешно да въоръжи Украйна с боеприпаси, тя каза, че въоръжението води до ескалация на конфликта. Вече една година ЕС предоставя оръжие на Киев, а през това време конфликтът се разширява. Руската страна дори все още не е използвала своя военен капацитет. Разрастването му може да обхване и прифронтови държави, за каквато вече е обявена България. Вече се говори за евентуално преразглеждане на Конвенцията от Монтрьо и милитаризацията на Черно море. Единственото, което може да помогне, е да се стигне до преговори за мир. В Европейския парламент сформирахме групи, в които работим за това да се убеди Европейската комисия да предложи план за преговори. ЕС се е превърнал в доставчик на оръжие, думата мир не се чува, каза Елена Йончева. Съюзът губи лидерството, оставя този процес да се води от Турция, Китай. Това поставя Европа в позицията на аутсайдер, според нея.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Оффф

  13 Май 2023 13:06ч.

  Елена Йончева е силна журналистка, но слаба политичка! Какви групи за наблюдение? Какви 5 лева? Типична партийна секретарка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съветската система беше лявоконсервативна. Подобна ни е нужна отново. Вие си вземете прогресистката европедерастия и умрете

  13 Май 2023 13:07ч.

  По възможност някъде по-далеч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи