Елена Йончева: Международни експерти да разследват взрива до колата на Иван Гешев. Другото са спекулации

Елена Йончева: Международни експерти да разследват взрива до колата на Иван Гешев. Другото са спекулации

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В политическия живот на България в момента се имитира диалог. В същото време на страната са необходими леви решения, които не се изразяват само в промени на пенсии и заплати. Трябват мерки за преодоляване на неравенството, за укрепване на демокрацията, за защита на свободата на словото, за липсата на справедливост, срещу обърната пирамида на демографията. Затова в петък в София Делегацията на българските европейски депутати социалисти организира форум за прогресивни леви решения. Това обяви евродепутатът Елена Йончева в интервю за БНР. 

Сред участниците в събитието са представители на европейската левица, министри в правителството на Гълъб Донев, кметове и общински съветници от БСП, синдикалисти, политолози и социолози, защитници на правата на жените, бивши народни представители от социалистическата партия, коалиционни партньори и др.  

Като докладчик от страна на групата на социалистите и демократите по проекта за европейски Акт за свободата на медиите, Елена Йончева ще говори за законодателството в защита на журналистите, което се подготвя в ЕС. То беше представено в края на миналата година от Европейската комисия (ЕК) и вече се обсъжда активно в Европейския парламент. Еврокомисар Вера Йоурова обяви, че за проекта е била окуражена и вдъхновена от срещите си с Елена Йончева през 2019 г. 

Евродепутатът предлага в европейския акт, който ще е под формата на регламент т.е. задължителен за всички държави членки без интерпретация, да се предвидят мерки не само за прозрачност на собствеността на медиите, но и за техните спонсори и рекламодатели. Европейските средства, които се разпределят от правителствата, да стигат до медиите по конкретни правила, за да не се насочват към приближени до властта, журналистите да не се преследват и подслушват и др. Битката ще е голяма, няма да е лесно. Това е началото, коментира Елена Йончева. 

Дълго време журналистите в България считаха, че е по-добре да се саморегулират, но всички виждаме каква е ситуацията в момента. Всички ни боли за това, което се случва – има реална политическа намеса в работата на медиите, пазарът е разпределен между силните на деня, които диктуват това, което стига до читателите и зрителите, заради натиска журналистите се автоцензурират, посочи тя. Очевидно трябват правила, за да може българската журналистика да се доближи до европейските примери, каза още Елена Йончева. 

Тя беше категорична, че социалните мрежи не могат да заместят медиите, които търсят различни източници на информация, имат критичен поглед и разследващи функции. Ако няма информирано гражданско общество, няма как държавата да се развива, коментира Елена Йончева. 
Попитана за взрива, избухнал до колата на главния прокурор Иван Гешев и заявката на Мария Габриел, посочена от ГЕРБ за кандидат за премиер, правителството й да поиска оставката му, тя каза, че първо експертизата трябва да покаже какво точно се е случило на 1 май 2023 г. Това е и общата позиция на евродепутатите от мониторинговата група за демокрация на ЕП, която обсъди случая. Елена Йончева е единственият член на групата от България. 

Евродепутатите настояват Европол да има активна роля, както и да се поканят европейски експерти, които да помогнат на разследването. Когато има база, върху която да стъпим, тогава може да се правят политически декларации. Сега сме в полето на спекулациите, каза Елена Йончева. 

Отстраняването на главния прокурор не трябва да е насочено срещу личността на Иван Гешев. Смяната на една фигура с друга, без реформа в съдебната система, не е пътят, по който България ще върви напред, категорична беше тя. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

 • Уилт

  12 Май 2023 14:22ч.

  Елена Йончева разочарова нормалните хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ама, моля ни се

  12 Май 2023 14:25ч.

  То ние вместо да се взираме единствено и само във "взрива", почнахме да му броим километрите на околосветското пътешествие на бай Каскет...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕЛЕНА, СЛЕД КАТО ГЛАСУВА С "ДА" ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ НА НИТО ЕДНА ТВОЯ ДУМА ВЕЧЕ НЕ ВЯРВАМ!

  12 Май 2023 14:29ч.

  Стой си в ъгъла и си спомняй за славните времена, когато обикаляше по света като журналист. Това бяха постижения. Сега си просто една лъжкиня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости....... международни.......... направо междугалактически Иксперти да разследват взрива на всички взривове!

  12 Май 2023 16:13ч.

  Та това е Големият взрив! Той е дал началото... Еленчето става все по-смешна след "евродепутатстването"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Гласове", виждам, че имате договор за реклама с "прогресивните джендъри". Така само ви пада нивото!

  12 Май 2023 16:15ч.

  Продължавайте Сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой не ги пита

  12 Май 2023 16:21ч.

  Рекламите сами се натрясват, как да си изчистя компютъра вече незнам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отдавна не и вярвам на тая кариеристка

  12 Май 2023 16:20ч.

  Трамплин и трябваше, стълбицата е важна, заплатката, перспективата. И с какво някакви международни експерти са по-важен фактор от българските? Българските екперти навън международни ли са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  12 Май 2023 22:26ч.

  с турската конвенция се надява може би на добро евроатлантическо бъдеще като кунева, че краят на мандата идва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи