Елена Йончева към Жозеп Борел: Има ли въобще ЕС стратегия за спиране на войната в Украйна

Елена Йончева към Жозеп Борел: Има ли въобще ЕС стратегия за спиране на войната в Украйна

Днес вече говорим за немислими неща – ядрена война, трета световна война. Ако обсъждаме немислимото, ако позволяваме да присъства в дискусиите, това означава, че може да стане реалност. Немислимото се превръща във възможно. Какво Европа ще направи в тази ситуация? Дали наистина разбираме защо и как Европа стигна дотук? Какво направи и какво не направи – в последните години, за да предотврати днешната катастрофа? Без откровен анализ – няма да намерим правилното решение.

Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на междупарламентарна конференция в Прага, посветена на общата външна политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС в присъствието на депутати от държавите членки и представители на Европейския парламент. 
 
Опасността не е от замразен конфликт в Украйна, а от обща катастрофа. Европа може да се превърне в бойно поле. И спусъкът за това може да бъде натиснат неочаквано. Спомнете си за убийството в Сараево през 1914 г. и последствията, каза още тя. 

Според Елена Йончева Европа трябва да помогне на Украйна, хуманитарната помощ е наш дълг. Трябва да им помогнем и икономически. В същото време не трябва да губим нашия критичен поглед към събитията в Украйна. Картината е достатъчно сложна и всяко опростяване ни води към още по-голяма трагедия. Днес даже оставяме без реакция забраната, наложена от Киев на Толстой и Достоевски. И това не е в полза на Украйна. Защото не става дума само за забрана на писатели, това е симптом за нещо по-опасно, коментира тя. 

Има ли въобще ЕС стратегия за спиране на войната в Украйна, господин Борел, обърна се Елена Йончева към върховния представител на ЕС във външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел. Използвахме всички политически и икономически средства, с огромен риск за нашите икономики. Изпращането на оръжие на Украйна не доведе до прекратяване на войната, а до по-голяма ескалация. 

Жозеп Борел посочи, че от февруари насам загрижеността за отбраната и сигурността е поставена на най-важно място в дневния ред. Той съобщи, че европейските държави започват да изчерпват запасите си от въоръжение и призова попълването им да става координирано. Ако държавите членки продължат да разширяват способностите си по същия начин, резултатът ще е голяма загуба на пари. Борел съжали, че Европа е пропуснала възможността още миналата година да организира операция по обучение на въоръжените сили на Украйна, каквато са предлагали част от държавите в ЕС. Сега щяхме да сме в по-добра ситуация, каза той.  
 
Според Елена Йончева Европа трябва да намери и да приложи правилните инструменти, както и да убеди всички страни в тази ужасна война да седнат на масата на преговорите. Киев, Вашингтон и Москва трябва да говорят по между си. Дипломацията е най-силното оръжие, ако наистина искаме да спасим човешките животи, каза тя. 

Нито една война в Европа не може да бъде приемлива. Войната е безмилостна машина. Като бивш военен журналист съм отразила много войни – Косово, Ирак, Чечня, Афганистан, Сирия и знам, че винаги обикновените хора, населението страда най-много. Големите в политиката един ден отново сядат на масата, но разрушените човешки съдби не могат да бъдат поправени, заяви Елена Йончева по време на конференцията. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

  • Sin

    05 Sep 2022 14:52ч.

    Йончева е като БГ главен прокурор - целият народ знае кой е престъпникът, само той не ! А на Йончева сякаш някой е забранил да произнася думите Русия, Путин, Мордло, Орки и пр. Агресия, убийства, изнасилвания - също. Кой ли е той ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    05 Sep 2022 16:36ч.

    Има и тя е Сергей Станишев да поведе коминтерна за освобождението на родния му Херсон ................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изнасилванията,

    05 Sep 2022 22:04ч.

    дето уволенаната омбудсманка Денисова, дърта откачалка, си измисляла, за да омилостиви Запада. Ти тях ли имаш предвид? Елена Йончева направи високопрофесионални репортажи за много конфликтни места по света. Тя знае какво да каже. А фентъзи понятията са наистина унизителен когнитивен модел за оябснение на случващото се в света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rattrack

    05 Sep 2022 14:55ч.

    ЕК и в частност Германия и Франция, чиито подписи стояха под Минските споразумения, спокойно можеха да предотвратят войната в Украйна, ако поискаха от режима на Зеленски спазването на споразуменията. Но цяла Европа в продължение на 8 години си затваряше очите пред безчинствата на айдаровци и азовци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имат си дрег план. ЕС трябва да бъде храносмлян от англосаксите

    05 Sep 2022 15:01ч.

    Не се предвижда продължаване на съществуването. ЕС цеше нужен за храносмилане и усвояване на Източна Европа. Тук хранителните вещества привършиха, сега е ред на кансервата ЕС да бъде отворена и изпапкана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    05 Sep 2022 19:17ч.

    Планът за "раносмилане" на ЕС БЕШЕ! След като сложиха такъв клиничен глупак начело на Великобритания - това едва ли ще стане, още повече че в САЩ се готвят за нова гражданска война... Просто ще си умрем от студ и глад -РАЗЛОЖЕНИ , а не храносмелени...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само ако останем да се разлагаме в умрелия ЕС

    05 Sep 2022 19:41ч.

    Не е задължително

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    05 Sep 2022 14:57ч.

    Намерила кого да пита... Да питаш борел и фондер лайняна за каквото и да е, си е жива наивност! Те не знаят нито къде се намират, нито за какво са там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС да не се разсейва, ами да се съсредоточи върху разпадането си

    05 Sep 2022 15:02ч.

    Време му е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    05 Sep 2022 15:21ч.

    Ето я, ето я червената зараза, пак изскочи и забълва..... Да предадем Украйна на Путин, утре да предадем и Полша, а накрая да върнем на Путин и ГДР със Източен Берлин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от кривина

    05 Sep 2022 15:31ч.

    абе фашаго, ти не разбираш ли ,че ако не спрете войната живот няма да има ,Путин ви го каза няма, ако я няма Русия няма и света да го има

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • for Forsvaret

    05 Sep 2022 19:20ч.

    бегай в Украинското посолство - доброволец. Търсят такива като теб идиоти, даже и хранят по малко Досега сачо четирима от БГ биле отишли само...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    05 Sep 2022 15:24ч.

    Борел , Вурста и Макарона да погледнат първите секунди от репортажа на френска журналистка за украйна. Искала жената да покаже дечицата ма какво излезло... https://twitter.com/MaryseBurgot/status/1565579882389700608 и да кажат защо европа подкрепя фашистка идеология.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Sep 2022 15:26ч.

    И това го казва първият дипломат на ЕС - "Борел съжали, че Европа е пропуснала възможността още миналата година да организира операция по обучение на въоръжените сили на Украйна, каквато са предлагали част от държавите в ЕС. Сега щяхме да сме в по-добра ситуация, каза той"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    05 Sep 2022 15:28ч.

    Who care пък за некфи иракчани, сирийци и прочее украинци? Те са смазочното масло на геополитиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    05 Sep 2022 16:50ч.

    от нито един евр риководител не сме чули да говори за преговори и мир стратегията я определя сащ вие в ес искаите финансов одит на украина да се види къде са скрити парите и оръжието ек на какво основание изпраща траншове за украина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    05 Sep 2022 17:09ч.

    Войната в Украйна ще приключи, когато западът няма вече какво да извлича от нея. Факт беше воят със зърното, сега е на ход тока, добре поне, че урките нямат петрол и газ, значи войната ще приключи по-скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, вапросат можи дъй првилниа

    05 Sep 2022 18:40ч.

    ма гу задава на неправилниа чувак. Шфаб Шорош Ритнишилд ни са биле в Праха наокулу. Зъся сме бес одговор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Елена,

    05 Sep 2022 19:04ч.

    и тя захлеби и стана патка и 1/2! И колко прав е бил Хр. Смирненски! Социалистка, казваш! Не, не сме чували! Де гиди дърта уруспия ниедна! Ама парите не миришат! А че в усрайна фашистка хунта управлява, нищо, наши момчета, хубавци! Къш оттука, моме ...! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според мен

    05 Sep 2022 21:19ч.

    Питането й е адекватно и посочва единственият начин за разрешаване на проблема преговорите. Неадекватен е Борил с абсурдния си отговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    05 Sep 2022 21:53ч.

    “Не виждам как в момента може да се преподава за красотата на руската поезия на учениците. В класните стаи седят деца, чиито домове са били разрушени, които е трябвало да бягат, били са под обстрел или са загубили роднини”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт, ще ме разплачеш

    06 Sep 2022 2:45ч.

    Надявам се украинците да вземат пример от българите, които макар и 5 в., владени от турците, на талази се изнасят в техните курорти и на пазар. На мен лично Ататюрк ми е любимият политик, направил за малко време най-много за народа си. Чета Хикмет, Несин, Памук и т.н. Слушам изпълненията на Фазъл Сой, великолепен пианист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    05 Sep 2022 21:55ч.

    " Днес даже оставяме без реакция забраната, наложена от Киев на Толстой и Достоевски. " --- Еленке, няма такава забрана. Все още. Но идеи в тази посока има доста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до др. Нинова, "Позитано" 20

    06 Sep 2022 0:37ч.

    Той съобщи, че европейските държави започват да изчерпват запасите си от въоръжение и призова попълването им да става координирано. --- Къде се изчерпва това въоръжение и запасите от него? Изчерпването координирано ли става и процесът секретен ли е? България европейска държава ли е? Има ли загинали български военнослужещи, вкл. офицери? Руснаците единия път казаха "десятки".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дома на офицера

    06 Sep 2022 0:39ч.

    Сушките, къде са сушките дето ужким са в хангарите? Може ли Нинова да ги демонстрира? Няма данни да може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кики

    06 Sep 2022 3:02ч.

    Мисля, че изказването на Йончева е показно за българските политици - многопосочно, задълбочено, с конкретни предложения и безспорно проявени загриженост и безпокойство. Ако Борел й е отговорил така, съм смаяна, че Европа се управлява от хора с фелдфебелски нагласи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • друг

    06 Sep 2022 9:11ч.

    Ще ставаме още по смаяни от политиката на европейските некадърни политици.Но отговорът го знаят и децата.Подчинени на Америка управлявани неизбирани от никого началници,както каза Боко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • очевидец

    06 Sep 2022 16:51ч.

    Подчинение на сегашната изтрещяла администрация на САЩ. Нанси Пелози смуче жизнените сили на политиката още от времето на Джон Кенеди. Ето, на това му се вика Кабал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прозорецът на Овертон

    06 Sep 2022 19:14ч.

    "Немислимото се превръща във възможно." "Опасността не е от замразен конфликт в Украйна, а от обща катастрофа. Европа може да се превърне в бойно поле. И спусъкът за това може да бъде натиснат неочаквано. Спомнете си за убийството в Сараево през 1914 г. и последствията,"... А Курни съди Дачков... Какво тук значи някаква си ядрена катастрофа!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи