Елена Йончева към Жозеп Борел: Дали, ако заложниците на хутите бяха от по-голяма европейска държава, щеше да се стигне дотук

Елена Йончева към Жозеп Борел: Дали, ако заложниците на хутите бяха от по-голяма европейска държава, щеше да се стигне дотук

Следвайте "Гласове" в Телеграм

По инициатива на евродепутата Елена Йончева в резолюцията за ситуацията в Близкия изток, която беше гласувана в четвъртък в Страсбург е включен текст, с който се настоява Европейската комисия да предприеме дипломатически действия за освобождаването на европейските граждани от кораба Galaxy Leader. Резолюцията беше приета с огромно мнозинство - 357 „за“, 20 „против“ и 58 „въздържали се“. 

„Европа трябва да е лидер в инициативата за постигане на мир в Близкия изток. За огромно съжаление конфликтът се разраства и застрашава, както интересите на ЕС, така и сигурността на европейските граждани. Конкретен пример са дръзките атаки на йеменските хути в Червено море и взетите за заложници преди шест месеца трима европейски граждани – двама българи и един румънец. ЕС не може да остави тази битка на държавите членки. Ако говорим за лидерство, то трябва да проличи точно на терена на дипломацията със силна и с много проактивна позиция.“ Това каза евродепутатът Елена Йончева по време на дебатите в пленарната зала, обръщайки се към върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел. 

„Господин Борел, тук опираме и до двойните стандарти. Дали, ако това бяха граждани на по-големи европейски държави, щеше да се стигне до тук? Това подкопава доверието в ЕС и неговите възможности да защити всички европейски граждани без разлика от тяхната националност.“, каза тя. 

Елена Йончева настоя пред Жозеп Борел, като премина на френски език – „Обръщам се към Вас, г-н Борел: Надявам се, че Вие ще подкрепите дипломатическа инициатива, водена от ЕС, за да бъдат освободени заложниците. И приканвам Европейската комисия да направи така, че дипломатическите усилия да станат приоритет.“

Тя беше подкрепена от представителя на Румъния, бившия министър-председател, а преди това и еврокомисар Дачиан Чолош („Обнови Европа“), който заяви, че двамата българи и румънският гражданин са невинни жертви и Европейската служба за външна дейност трябва да предприеме мерки, за да бъдат освободени. 

За случая с отвлечения кораб Galaxy Leader говори и евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП). 

От ноември 2023 г. плавателният съд е в плен на йеменските хути в Червено море. Капитанът и помощник-капитанът са български граждани. Сред задържаните като част от екипажа е и румънски гражданин. Хутите атакуват кораби в региона, като твърдят, че действията им са в знак на солидарност с палестинците в Газа.  

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

Коментари

 • Викт

  25 Апр 2024 16:29ч.

  Тия с конкурс ли са ги избирали, как да ги пуснат и какво да го правят хутите този кораб без екипаж. Руснак имаше в екипажа на пленен кораб от тях, обясниха, че като член на екипажа няма как да го пуснат, но може да го заменят с друг моряк, дето може да го замени. Остава да се намерят желаещи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  25 Апр 2024 19:30ч.

  Хутите са достойни бойци. Никой друг в съвремието не е обявявал война на САЩ, Британия и Израел едновременно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Апр 2024 18:28ч.

  Тъз кво прай в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП? Да не се е върнала?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ххахахах

  25 Апр 2024 20:09ч.

  "На рокерското яке на Доган пишело: – Ако не виждате този надпис, значи Елена се е качила отзад."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-н Дачков,

  26 Апр 2024 9:11ч.

  моля Ви да престанете да публикувате материали на тази особа предвид факта на нейното жалко аи гадничко падение в скута на Пеевски и оня национален предател Доган!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи