Елена Йончева към военен № 1 на ЕС: Заплашена ли е България от въвличане във войната в Украйна

Елена Йончева към военен № 1 на ЕС: Заплашена ли е България от въвличане във войната в Украйна

Не мога да изключа категорично възможността и други държави да бъдат въвлечени във военни действия заради войната в Украйна, включително партньори на ЕС. Това заяви генерал Робърт Брийгър, председател на Военния комитет на ЕС, в отговор на въпрос на евродепутата Елена Йончева. Генералът беше изслушан в подкомисията по отбрана на Европейския парламент. Според Елена Йончева заради оказаната помощ на Украйна, съществува опасност Европа да стане участник в конфликта. Тя поиска да знае дали са застрашени държавите членки, които се намират в близост – България, Полша, Балтийските държави, Румъния. 

Въпросът за евентуалното въвличане и на други държави е есенциален. Мисля, че мерките, които се вземат на политическо ниво са насочени така, че да се осигури максимална подкрепа за Украйна, но да не се позволява директното включване на ЕС в конфликта, каза ген. Брийгър. Той подчерта, че способността на Украйна да се защитава е тясно свързана с помощта, която получава от Запад. Дали е достатъчно - не се нае да каже конкретно. Украинските войски са по-добре тренирани и мотивирани от руските, но Русия разполага с огромен ресурс, а сегашният етап на войната изисква точно това, коментира той.  

С продължаващото въоръжаване на Украйна е въпрос на време конфликтът да излезе извън нейната територия. Източна Европа, България може да се превърне в прифронтова държава при евентуален сблъсък, обобщи дискусията след заседанието Елена Йончева. 

В комисията тя попита още дали анализите на ген. Брийгър показват, че конфликтът може да се реши на терен. Очакваше се с помощта, която Западът предоставя на Украйна войната да приключи, но виждаме, че Русия напредва – малко по малко, но напредва. В отговор ген. Брийгър заяви, че това е политически въпрос. Едни от най-високопоставените политици от ЕС и САЩ работят за намиране на решение, но позициите на двете страни са далече една от друга, каза той. 
Според Елена Йончева още в началото на конфликта ЕС трябваше да търси пътища за дипоматическо решение, за преговори между Брюксел, Вашингтон и Москва. И имаше такава възможност – в края на март президентът на Украйна Володимир Зеленски направи предложение и Москва се съгласи да го разгледа, припомни след заседанието тя. Тази война се превръща постепенно в конфликт между НАТО и Русия.

Събитията показват, че предоставянето на все повече оръжие и логистика не променя развитието на бойните действия в полза на Украйна. Тя отстъпва бавно и системно все повече територия. Продължаващата военна помощ, стремежът конфликтът да бъде решен на терен, вместо да се търси дипломатическо решение и постигане на взаимен компромис, може да изправи Украйна пред по-големи загуби, каза още Елена Йончева. 

В изложението си пред европейските депутати ген. Брийгър спомена на няколко пъти помощта, която 27-те държави членки на ЕС оказват на Украйна. Според него се изгражда координиращ механизъм, който да подпомогне финансово онези от тях, които са предоставили материали за Киев. 

Той поиска Европейският съюз да отделя не само повече средства за отбрана, но и те да се изразходват по-ефективно, а държавите членки да увеличат сътрудничеството и координацията по между си. Генералът посочи и няколко числа – за последните 21 години разходите на ЕС за отбрана са се увеличили с 20%, на САЩ – с 66%, на Русия – с над 290%, а на Китай – с повече от 590%. През 2020 г. държавите от ЕС са похарчили общо и координирано едва 2,5 млрд. евро за инвестиции и технологични изследвания в отбраната. Председателят на Военния комитет поиска съществуващите механизми в ЕС за сътрудничество, особено за иновации и изследвания, да станат по-фокусирани и ефективни. Според него трябва да се инвестира в областта на киберсигурността и киберзащитата, както и в космическата отбрана. Ген. Брийгър беше категоричен, че държавите членки трябва да работят по-тясно и координирано по между си, защото нито една от тях не би могла да се справи сама със съществуващите в момента предизвикателства. 

Най-спешно, според него, е да се увеличи бойната способност на силите в ЕС като в следващите пет години се навакса разликата между отделните държави. 

Според Елена Йончева Европа трябва да се стреми към стратегическа автономия, към самостоятелна външна политика, но тази перспектива намалява чрез въвличането й във войната в Украйна. 

Робърт Брийгър призова военният аспект на конфликта в Украйна да не измества напълно вниманието на ЕС и от другите неблагоприятни ефекти, които войната има – икономически, енергийни, хуманитарни, особено в региони като Сахел в Африка. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/ 

 

 

 

Коментари

  • Не бе, тая Елена пак се е объркала

    13 Юли 2022 14:46ч.

    Как ще е заплашена държава, която “и един патрон не е изпратила в Украйна”, дума да не става, няма такова нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    13 Юли 2022 14:55ч.

    Украйна я използват като стръв в голямата игра за европейския енергиен пазар. САЩ и Британия не искат битката да свършва, защото са най-големите печеливши от продажбите на оръжия, а Европа плаща 2 пъти повече от преди за енергията. За съжаление, Украйна вече е унищожена и едно поколение е изгубено заради „президента“ - наркоман и неговите алчни англо-американски господари...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    13 Юли 2022 14:56ч.

    елена питаи ги всеки ден кого докараха с малкото самолетче което кацна на селското летище в добруджа и къде го скриха или изнесоха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересното е,

    13 Юли 2022 15:26ч.

    че след като близо седмица коментираха случаят активно, изведнъж темата беше отрязана като с нож по всички сайтове, телевизии и вестници. Все едно не е било и настъпи всеобща амнезия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 155 мм атомен снаряд за Украйна

    13 Юли 2022 17:31ч.

    Около 1 kT м тротилов еквивалент. Идеален за провокация. Може да се носи в куфар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Юли 2022 15:25ч.

    Европа е участник в конфликта. Да се задават подобни въпроси е повече от глупаво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази конфликт и ще сложи край на т.нар. "Европа"

    13 Юли 2022 17:37ч.

    За щастие на нормалните хора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Юли 2022 18:25ч.

    Този конфликт ще сложи край на Путлер и Рашистан. За щастие на нормалните хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самото повдигане на такава дискусия - "Заплашена ли е България от въвличане във Войната ?" - е престъпно !

    13 Юли 2022 15:26ч.

    Но какво да очакваме от либераст-глобалистката Йончева ? Освен да подава леки топки за забиване на американски военни ( уж "опоненти" ) ? Йончева , вие леваците сте бедствие за човечеството ! Жалко, че вече няма полтици като Франко или Пиночет да ви поставят на място...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    13 Юли 2022 16:51ч.

    Баце???? Какво искаш да кажеш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И що трябва да го е писал Баце ти ?

    13 Юли 2022 20:29ч.

    Напълно точен коментар. Троцкисто-комунистите като Йончева са еднакво вредни в условията на НСР както и тъпирите като банкянския. Двете страни на една монета, а не алтернативи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    13 Юли 2022 15:48ч.

    Не е заплашена, а отдавна е планирано да бъде пушечно месо на сащ! И нашите марионетки го знаят много добре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чупакабра

    13 Юли 2022 16:26ч.

    Наглосаксонците са просто оръжие, моллохисти и почитащи златният телец дърпат конците им. Голямата маса "некачествени" и "вторстепенни" хора служат само за едно - да бъдат енергийна храна за техния демиург.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те пък шти кажът дали си заплашена... малко, ама на време!

    13 Юли 2022 16:33ч.

    Я другата да каже за какви цифрови политики за избягване на война организира "дискусия" срещу тлъста заплата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aurum

    13 Юли 2022 16:35ч.

    Българите нямат интерес да ги набутат във война. От комшиите кой има интерес да ликвидира България - османската империя ? румъните ? македонците ? сърбите ? гърците ? Май всичките комшии имат интерес България да я няма на картата ? М ? Очертават се балкански трагедии. Отново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    13 Юли 2022 17:10ч.

    Въх, голям страх! Заплашени сме от освобождение... ти да видиш! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Юли 2022 18:26ч.

    Рукола нацистите сте заплашени от освобождение на цялото ви имущество след като си получите присъдите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брей,

    13 Юли 2022 23:23ч.

    Пуста лакомия. Не ти ли стига твоето, та мечтаеш за чуждото? Или така си свикнал да живееш от имуществото на другите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама Европедерастията и военна версия на Борел ли имала :D

    13 Юли 2022 17:29ч.

    Голям смях :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    13 Юли 2022 17:50ч.

    Нещо пак почнаха да ни плашат, то летен ковид, то война... та това инфлацията, скъпите газ, бензин и ток да ни се видят бял кахър ли? Но Путин каза, че първо ще думне центровете за взимане на решения, така че и Брийгър, където си му е свърталището, и Ленчето в Брюксел са преди нас, му-ха-ха-ха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Юли 2022 18:27ч.

    Това Путин ти го е казал след като си изпила първата бутилка самагон, нали ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    13 Юли 2022 18:51ч.

    Интересно име на т.нар. военен номер 1 на ЕС. Робърт Бригър е англо-саксонско име, т.е. или британец, или янки. САЩ не са в ЕС, а британците излязоха от съюза и в момента и двете държави се упражняват на негов гръб. Излиза, че в момента ЕС се командва военно от чуждо на съюза лице.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cvetelin4o

    13 Юли 2022 19:07ч.

    Най заплашени от изтърбушване са центровете за вземане на решения , а София не е от тях. Какво затреперихте като овчи опашки. Гузен негонен бяга , май !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    13 Юли 2022 19:13ч.

    Русия не е обявявала война на Украйна!Украйна не е обявявала война на Русия.Русия степенува мерките.Засега отряза газ.петрол,суровини.Нахлу в Украйна!Но както казва Путин до тук нищо сериозно.Бие самара ама магарето не се усеща.И ще пострада.Полша?Литва?Латвия?Румъния?България?Ловя бас че на някой Путин ще изтегли добре ушите.Когато приключи с Украйна.Ако дебилите не се усетят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cvetelin4o

    13 Юли 2022 20:02ч.

    Да де, но България защо да е сред дебилите след като никой нормален българин не иска да бъде въвлечен във конфронтация срещу Руската империя ? Дебилитета , управляващ ВРЕМЕННО България не се ли усеща , че времето му изтече ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Огромният Риск

    13 Юли 2022 21:09ч.

    Независимо от всички приказки как НАТО няма да се меси СЕ ГОТВИ ТАКАВА!Тя ще се случи ако НАТО т.е. САЩ усетят слабост в Русия.За целта в Европа бяха прехвърлени 200 тактически ядрени заряда!Официално!Неофициялно колко?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-къде са ядрените тактически заряди

    13 Юли 2022 21:15ч.

    Никоя европейска държава не иска да бъде въвлечена в ядрен конфликт.Къде ще дислоцират ядрените заряди САЩ?Да точно така!Максимално близо до Русия в слаби държави и там където Русия не иска да удари! БЪЛГАРИЯ!ОСОБЕННО ПОДХОДЯЩА!Така погледнато безумията Радев,Янев,Кокорчовци ,Нинчета се подреждат в ЯСНА КАРТИНКА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия не иска да удари, но...

    13 Юли 2022 23:09ч.

    Прочетете военната доктрина на РФ. Там ясно е казано при какви условия се прилага ЯО - когато са заплашени жизнените основи на РФ, дори и от НЕЯДРЕНА атака, която обаче не може да се отрази с конвенционалните сили ! /Примерно цялото НАТО нахлуе през Украйна/ И тогава... ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тогава ...

    13 Юли 2022 23:12ч.

    ...на Русия няма да й е до никакви сантименти и спомени за "братушки". Ще бъдем издумкани с няколко нюка, стигат ни ! Дори няма да хабят нещо по-едрогабаритно , ще ни пуснат няколко "Калибър" от Черно Море и "Искандер"-и от Крим. С тактически ядрени заряди. С това ще приключи 1340 г. история...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-ПУТИН

    13 Юли 2022 21:21ч.

    Преди специалната военна операция назова поименно БЪЛГАРИЯ .Като страна с РАКЕТИ които са пряка заплаха за Русия!Да де,ама ние такива официално нямаме!Путин е допуснал грешка?Невъзможно!Та какви ракети има на българска територия?Които са заплаха за Русия???????????Тя и Украйна е братска.70% от територията е руско езична.Имаме много работа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aurum

    13 Юли 2022 22:16ч.

    България не е географски максимално близо до Руската империя. Румъния е. Ако има риск за България той ще е в южна посока . Дунавската равнина не е подходяща за разполагане на тактически нюкове. Жалко и тъпо ще бъде ако пожертват южна България за нищо, все пак там инвестираха милиарди .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    13 Юли 2022 22:52ч.

    Наивно е да се мисли,че 200+ тактически ядрени заряда ще бъдат базирани в една страна!После те са на различни носители.Ето ти пример защо нямаме и няма да имаме скоро ф16? но функциите им ще бъдат и са поети от други държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    13 Юли 2022 23:16ч.

    Цяла България е в радиуса на действие на ОТР "Искандер" , както и на крилатите ракети "Калибр". Руснаците могат да нанесат масиран удар по нашата територия и да поразят всяка цел , която сметнат за необходима. Ако трябва - с двойно и тройно резервирани удари. На всичко отгоре нямаме и ПВО...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северна Корея

    13 Юли 2022 22:49ч.

    Признала Лнр и Днр. Дачков, спиш ли бе, що не публикуваш тая галяма новина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новината наистина е голяма

    13 Юли 2022 23:20ч.

    КНДР е военна суперсила с ядрени ракети със среден обсег. Само преди три години един американски президент напълни гащите и отдръпна американските самолетоносачи и 7-ми флот на повече от 1000 км от бреговете на Кимчето... Да не получи някой ядрен подарък и да стане за смях !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как да го напише?

    13 Юли 2022 23:32ч.

    Нали веднага УмКра (умнокрасивиата) ще започнат в хор да го призовават да си вземе куфара и замине за Северна Корея...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    14 Юли 2022 0:14ч.

    Обяснете ми този хибрид на бъдещия ред, между отявлен соросоид и русофил! Така ли ви харесва, русофили? Това ли ще ни навлечете? Същата работа - Радев! Путин чат пат може да получи подкрепа заради православието, но не и когато ни се пробутват тези нови играчи със соросоидни конституции и Истанбулски конвенции. Защо Путин използва подобни хора, да лобират за него?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 15:54ч.

    лягаше и ставаше с би, роди от един господ знае кой, реши, че е безсмъртна, ама малко да не си плюе на родителите, много-убита "дисидентка", класика в жанра...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи