Елена Йончева към МААЕ: Какъв е рискът от спиране на доставките на руско ядрено гориво за Европа?

Елена Йончева към МААЕ: Какъв е рискът от спиране на доставките на руско ядрено гориво за Европа?

Каква би била опасността за ЕС, в случай че доставките на руско ядрено гориво бъдат включени в санкциите срещу Москва? Засега това не е така, но някои европейски депутати повдигат темата. Това би могло да създаде проблеми на държавите, които са напълно зависими от руското ядрено гориво. Какъв е рискът за сигурността от спирането на доставките? Тези въпроси отправи евродепутатът Елена Йончева към директора на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. Той беше изслушан на съвместно заседание на подкомисията по отбрана (SEDE) и на комисията по външна политика (AFET) в Европейския парламент.

Има и алтернативни начини за доставка на ядрено гориво, заяви в отговор Рафаел Гроси. Той се съгласи, че в ЕС има държави, които зависят от руските технологии, не непременно от „Росатом“. Според него е въпрос на суверенно национално решение на съответните страни дали да продължат търговските отношения с „Росатом“ или не. В ЕС има примери за държави, които преценяват, че е по-добре да не прекъсват договорите си. Мисля, че е преди всичко въпрос на търговски отношения, както и въпрос на сигурност, каза той.

Рафаел Гроси посочи, че към момента са поети множество инициативи, чиято цел е осигуряването на гаранции за ядрената сигурност в Украйна и Европа. Спазването на принципите, заложени в чл. 56 от протокол 1, както и чл. 15 от протокол 2 на Женевската конвенция от 1949 г. е от изключителна важност. Там се посочва, че всички инсталации, в които биват включени и ядрените централи, не следва да бъдат обект на атаки при въоръжени конфликти.

В отговор на въпрос на Елена Йончева, той посочи, че поддържа редовни контакти с представителите на „Росатом“. Миналата седмица генералният директор на МААЕ имаше среща с руските си колеги в Истанбул. Попитан от други евродепутати защо Русия продължава да е част от международната организация, той заяви, че решението не е в неговите правомощия, а на държавите членки. Рафаел Гроси уточни, че получава информация както от руснаците, така и от украинците.

Той обясни, че се разговоря при какви условия би могъл, заедно с инспекторите на агенцията, да посети територията на атомната централа в Чернобил. Генералният директор на МААЕ каза, че тя се контролира от руски военни части, но принадлежи на Украйна. В допълнение той посочи, че на място в Чернобил ситуацията е стабилизирана. Рафаел Гроси е в контакт и с двете страни, които поставят условия за инспекцията, и засега съгласие не може да бъде постигнато.

Що се касае за евентуална ядрена заплаха, произлизаща от факта, че в близост до най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа - АЕЦ "Запорожие" се водят бойни действия, Рафаел Гроси поясни, че действително ситуацията не е достатъчно стабилна. По думите му заедно с украинските експерти към момента в атомната електроцентрала са разположени и руски учени, чиято функция, според него, не е изцяло ясна.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

Коментари

 • кой не разбира

  11 Май 2022 11:53ч.

  С помоща на зависими европейски лидери като Макрон, Шолц и други, както и с неизбраната от никого фондрънлайнен Европа се самоубива. И то не бавно, от което има полза само чичо Сам. Санкцйте срещу Русия са санкции срещу Европя и нейното население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  11 Май 2022 11:53ч.

  Тази пък какво се е загрижила! Нали ЕС и без това го чака остъкляване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха!

  11 Май 2022 12:10ч.

  Няма нужда от остъкляване. Достатъчно е да спре доставката на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", заедно със спрения газ и напъна за спиране на руския нефт, и да се оцъклиш от студ и глад през някоя от идващите зими...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  11 Май 2022 11:55ч.

  Русия може само да смени средствата за доставка на уран към Европа, ако продължава да се повдига градуса на напрежението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такава нетрадиционна доставка

  11 Май 2022 12:14ч.

  е редно да бъде доставена първо на Лондон и на Вашингтон, но никога не се знае къде ще изникне първата ядрена гъба... Във всеки случай при ядрена зима и 6-етажният противоатомен бункер под американското посолство (така казваха строители), няма да помогне на нашата кукловодка да се измъкне от България...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първите алтернативни доставки ще са в някой от Триморските тигри

  11 Май 2022 12:22ч.

  Които сме пряко ангажирани с доставки на джепане за укровермахта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  11 Май 2022 13:28ч.

  „България винаги е била „Троянският кон“ на Русия в Европа. Нямаме полза от България, трябва първо там да пуснем атомна бомба, и то в столицата София. Като унищожим България, ще дадем пример на всички за силата на САЩ“ Сара Пейлин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  11 Май 2022 11:57ч.

  И МААЕ се обърнал към Делфийския Оракул за съвет, а той й дал компетентния отговор: A бе, я за по-сигурно си питайте директно Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ленче, нека гледаме в перспектива !

  11 Май 2022 13:06ч.

  Газът вече е спрян. Следва петролът ! Мариците се закриват. АЕЦ остава без гориво ( щото е лошо, руско) ! ПАВЕЦ "Чаира" вече я повредиха необратимо... Това са проблеми на вчерашния ден. Днес питанката трябва да е "Какъв е рискът от спиране на въздуха, който дишаме на водата ?" ... Убиват ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никога не се знае къде ще изникне първата ядрена гъба..

  11 Май 2022 13:28ч.

  на красная площадь - ще е феерично; обаче капището с мумията ще оцелее

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи