Елена Йончева: Чухме много обезпокоителна информация по редица разследвания

Елена Йончева: Чухме много обезпокоителна информация по редица разследвания

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Поисках да науча от г-н Иван Гешев какво досега пречеше на работата по знакови дела, свързани с корупцията по високите етажи на властта. Изминаха четири години от подаването на сигнала в прокуратурата за „Барселонагейт“. Имаше ли натиск, от кого, в какво се изразяваше? Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, която е и единствен българин, член на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права, след края на закритото заседание в Страсбург. Евродепутатите изслушаха главния прокурор Иван Гешев, зам.-министъра на правосъдието Емил Дечев, представители на Групата на държавите срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа и на Европейската комисия. Онлайн се включи и министърът на правосъдието Атанас Славов. 

Опитът на Европейската народна партия (ЕНП), в която членува ГЕРБ, да отмени изслушването на Иван Гешев панически, минути преди началото на заседанието във вторник, беше отхвърлен от мнозинството в мониторинговата група. Към позицията им се присъединиха само представителите на консерваторите от ЕКР. В групата членуват общо 14 евродепутати – по двама от всяко политическо семейство в Европейския парламент (ЕП).

Колегите на Бойко Борисов се позоваха на решението от понеделник на Висшия съдебен съвет за освобождаването на главния прокурор. Иван Гешев обаче е на тази длъжност, докато президентът не издаде указ. Това е абсолютно безпрецедентно – опит да се запуши устата на главен прокурор. ЕНП се опита да окаже натиск върху европейски депутати. Странно поведение, след като ГЕРБ и ЕНП години наред подкрепяха главния прокурор, коментира Елена Йончева след заседанието. 

Тя сподели, че членовете на мониторинговата група са били критични както към липсата на напредък по знакови дела през последните години, така и към създаденото усещане за силен политически натиск за отстраняването на главния прокурор в момент, в който той прави заявка за нови разкрития за корупция по високите етажи на властта. Към участниците в изслушването е имало въпроси от всички евродепутати. 

Чухме много обезпокоителна информация по редица разследвания за корупция по високите етажи на властта, каза Елена Йончева. Евродепутатите очакват Иван Гешев да даде повече подробности пред българската общественост, както каза след заседанието. Надяваме се прокуратурата да не спре отново да работи, заяви тя. 

През последната седмица прокуратурата повдигна редица обвинения към политически лица, включително към двама бивши министър-председатели. Главният прокурор трябва да отговори и на упреците, че действията му не са в резултат на разследване въз основа на факти, а в отговор на поисканата му оставка от страна на политици, каза още Елена Йончева.

Към представителите на министерството на правосъдието са отправени въпроси как се отстоява принципът на независимостта на съдебната власт от политическите интереси, от политическа намеса. Кандидат-премиер на спечелилата избори партия обявява, че ще иска оставката на главния прокурор. На следващия ден група членове на Висшия съдебен съвет  стартират процедура с искане на оставка. Какво виждат хората в страната - виждат пряка връзка между новосъздадената политическа коалиция и съдебната власт. Виждат пряко влияние на политическите сили върху съдебната власт, коментира още тя. Как можем да бъдем убедени, че се търси справедливост, че се действа от принципни мотиви, а не се търси обслужване на управленска политическа коалиция, заяви Елена Йончева. 

Ние искаме такава съдебна реформа, такъв главен прокурор, който да не се използва от политическата власт, категорична беше тя. Не трябва ли, например, да има съдебен контрол върху актовете на прокуратурата за образуване на предварителни производства?

Според Елена Йончева през последните години имаше далеч по-сериозни мотиви за отстраняването на главния прокурор. Тя напомни, че през 2020 г. десетки хиляди българи протестираха срещу влизането на прокуратурата в президентската институция и тогава същият този Висш съдебен съвет не счете, че това е накърняване на авторитета на съдебната власт. Сега в продължение само на една седмица - същият Висш съдебен съвет се събира ежедневно заради изказване  на главния прокурор, което всъщност се споделя от немалка част от българите. 

Мониторинговата група, която наблюдава ситуацията в България от 2020 г. и вече веднъж беше на мисия в страната през септември 2021 г., се събра извънредно заради последните развития. Решението беше взето единодушно от нейните членове. Първата реакция на евродепутатите дойде няколко дни след взрива до колата на главния прокурор. В позицията си от месец май мониторинговата група призова българските власти да си сътрудничат с международни партньори, включително Европол, за максимално бързо установяване на всички факти. 

Евродепутатите нямаше как да отминат без коментар заявката на прокуратурата за напредък по знакови дела, които групата следи от години. Комуникацията с българските власти за случаи като „Барселонагейт“, снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето в спалнята на премиера Бойко Борисов, както и за записа, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент е от есента на 2020 г. В последните дни от прокуратурата в България постъпват сигнали, че по някои от тези разследвания има развитие. Главният прокурор поиска имунитетите на двама бивши премиери. 

От понеделник е и решението на Висшия съдебен съвет, с който Иван Гешев е освободен като главен прокурор. Процедурата не е приключила докато президентът Румен Радев не издаде указ. В последната година имаше няколко опита Иван Гешев да бъде освободен от длъжност, но те претърпяха неуспех. Сегашното искане получи подкрепа във ВСС, след като партията, спечелила парламентарните избори, направи публична заявка за неговото отстраняване. 

Мониторинговата група планира посещение в София за есента на тази година. Информацията, предоставена на заседанието в Страсбург, както и заключенията на мисията в България през октомври, ще залегнат в годишния доклад за върховенството на закона на Европейската комисия и ще бъдат отразени в направените към България препоръки. Възможно е да бъдат изпратени допълнителни въпроси до българските власти. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


 

 

 

 

Коментари

 • ЕС да се саморазпусне

  13 Юни 2023 17:22ч.

  Или поне да изключи България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала-бала

  13 Юни 2023 17:26ч.

  Бла-бла. Нищо и половина! Напразно Гешев си разходи гъза до Страсбург. Какво стана с обещанието, че там ще хвърли бомбата? С Бойко Рашков са братя близнаци от две майки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха

  13 Юни 2023 18:54ч.

  Излиза, енп (малките букви не са случайни) са агенти на президент Путин? Малееее... да се побърка човек от тия. Абе хора и от лево, и от десно къде, и как спите спокойно, бе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванова

  13 Юни 2023 19:38ч.

  Тъй като гласува за Истанбулската конвенция, нямам никакво доверие на тази жена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  13 Юни 2023 23:11ч.

  Злобната руска еврейка Милийончева пак лъжше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи