Елена Йончева: Бързо връщане на мигранти, които не отговарят на условията да получат убежище

Елена Йончева: Бързо връщане на мигранти, които не отговарят на условията да получат убежище

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейският съюз трябва да има възможност да връща бързо мигранти, които не отговарят на условията да получат убежище. По инициатива на Европейската комисия България вече осъществява такъв проект съвместно с европейските служби и решението да бъде продължен е правилно. Това коментира евродепутатът Елена Йончева, която координира преговорите между Европейският парламент (ЕП), Европейската комисия и Съвета по новия Пакт за миграция. Законодателният пакет би трябвало да бъде приет от ЕП през април. Една от промените в него е свързана именно с по-кратките срокове за разглеждане на молбите за закрила и за преценка дали кандидатстващите за убежище отговарят на условията. Той обаче ще влезе в сила след две години. 

Дни преди гласуването на Пакта в ЕП, на 8 април Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) организира дискусия за продължаването на пилотния проект на Европейската комисия и България за управление на миграцията. „Очаквам тежък дебат. За България е ключово това сътрудничество да бъде продължено и дори разширено с оглед на прилагането на новата европейска политика за миграцията. Надявам се представителите на правителството, които ще бъдат поканени, също да присъстват и да защитят интересите на страната ни, както и необходимостта от подкрепа от Европейската комисия, включително от страна на европейската гранична и брегова охрана – Фронтекс и Европейската агенция за убежището.“, коментира Елена Йончева предстоящите обсъждания.  

Пилотният проект започна през март 2023 г. Целта му е да се извършва по-ефективно управление на границите, да се съкратят процедурите относно молбите за закрила, както и относно връщането на тези от чужденците, които не отговарят на условията да получат убежище. Работи се съвместно с европейските служби Фронтекс, Европол и Европейската агенция за убежището. Междинната оценка за инициативата, която Европейската комисия представи през лятото на м.г. показва добро сътрудничество, като се отбелязва, че някои от практиките могат да бъдат въведени и в други държави членки.  
Новият европейски Пакт за миграцията предвижда редица промени в полза на държавите на първа линия. Сред тях са по-бързи и ефективни процедури на скрининг на пристигащите чужденци, както и по-бързо разглеждане на молбите им за закрила – най-много шест месеца за решение, и още по-кратки срокове за неоснователни и недопустими молби. Новите правила регламентират също задължително разпределение на мигрантите от държавите на първа линия към тези във вътрешността на ЕС.

България е особено чувствителна към темата за миграцията и заради това, че Австрия я поставя като допълнително условие пред членството на страната ни в Шенген. В съвместното изявление на София и Виена от края на м.г. се предвиждат именно по-кратки срокове, в които България да приема обратно мигранти, за които е отговорна, разполагане на допълнителни служители на Фронтекс у нас, както и стабилизиране на пилотния проект по българо-турската граница. Евентуалното поставяне на резултатите от него под въпрос е по същество влизане в тона на Австрия спрямо България. 

„В дискусията в LIBE ще защитя ползите за България от този проект, а именно – създаване на условия за бързо връщане на мигранти, които не отговарят на критериите да получат убежище“, заяви Елена Йончева. 

По данни на МВР от началото на годината до средата на февруари от България са върнати към трети държави, извън ЕС, 114 чужденци. За същия период на миналата година са били 31, а за цялата 2023 г. - 566 души. За контакт с Групата на

Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 


 

Коментари

 • Няколко въпроса

  22 Март 2024 14:52ч.

  Връщане къде? Връщане как? Съгласуване с кого (нали никой не си представя, че качват нещастния мигрант, неотговарящ на "условията" и го стоварват някъде насред полето в ничия земя)? Какви са критериите за получаване на "убежище" и какви са условията за връщане? Какво значи някоя държава да е "отговорна" за мигранти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  22 Март 2024 17:05ч.

  Като се прибереш от Брюксел ще оглавиш агенцията за бежанците и ще ги връщаш с мерак !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ленче

  22 Март 2024 15:05ч.

  Ще се прибираш ли в БГ? Това ли измисли за актив преди изборите? Не си много умна, ПП ще излезеш комай?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  22 Март 2024 15:27ч.

  Всичко, което не е от Украйна или Русия - вън! Други войни в Европа няма, тоест никой друг няма право на нищо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  22 Март 2024 19:58ч.

  Условията са лесно приложими... Като в Канада преди двайсетина години ... Имам приятел Българин , работи в Емигрантската им служба.. Пристигнали хърватски цигани, пускали ги, че имало пропуск в Имирационната Политика, па ония краднале, брали мед акумулатори, земали лесни заеми.. Поправили се Кнадците, ама циганите пак прииждат: - Ний сме педерасти, свинско ядеме, ракия пийм, закрила искаме от католиците и муслуманите.. Ама Канадците итри, рекли им имаме тука един манафин, куркерестелия , поемате духате, снимаме видео.. Па апнете свинско, чекайте в лагер 6 месеца решение.. И О,Чудо! Немало мераклйй ни за побежище, ни за убежище

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи