Елена Йончева: Меркел ще ни върне 60 000 мигранти, които пуснахме към Европа

Елена Йончева: Меркел ще ни върне 60 000 мигранти, които пуснахме към Европа
„Г-жа Меркел представи на премиера Борисов сметката за бежанците, а тя е 60 000 мигранти, които са пропуснати през българската граница и трябва да бъдат върнати тук”. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева пред бТВ. Тя добави, че в тази бройка влизат и хората, преминали на територията на България и през последната една година, когато, по думите на премиера, имаме нула мигранти по границата и всеки, когото хванем, го връщаме в Турция.

 

Йончева заяви, че истината в един момент ще излезе наяве и ще разберем какво става по границата.

„Няма вариант да спрем връщането на тези мигранти, защото по време на европредседателството не се чу да настояваме за промяна на Дъблинското споразумение”, каза още Елена Йончева. По думите й Австрия, като страна председател, ще работи за това Дъблинското споразумение да не бъде променяно.

Йончева бе категорична, че по време на европредседателството не са поставени теми, които засягат националния ни интерес. „Виждахме само прегръдки, целувки  и ПР акции, а на практика това, което беше в интерес на България, го нямаше”, коментира тя.

Йончева добави, че сме се справили с логистиката на европредседателството, но националният интерес не е бил защитен.

„Нито една кола с еврочиновник не угасна, както каза премиера, сложихме нови плочки пред НДК и го ремонтирахме- няма държава, която не се е справила  с това”, каза още народният представител. "Но какво ни донесе това? Имаме ли по-голям шанс за Шенген и Еврозоната ?”, попита  тя.

По думите на Йончева ние ставаме до голяма степен зависими от Турция в мигрантската политика, в енергийната сфера, а сега ако дадем концесията на Летище София на турска фирма, това вече ще е заплаха и за сигурността ни.

Турция е наш много добър наш съсед, но брани своите национални интереси. Турция държи един огромен коз с мигрантите и затова не е сигурно как ще приключи сагата ЕС – Турция. По думите й сега отношението на Ердоган към ЕС е много по-смекчено, тъй като Турция се нуждае от европейските пазари, защото там изнася своите стоки.

„Това, че стартирането на концесията за летище „София” се гледа на закрито заседание на МС и не се дава никаква информация, показва, че се крие нещо. През март, миналата година служебното правителство спира концесията на летище „София” с аргументите, че то представлява част от националната сигурност и концесията не отговаря на интересите на България”, припомни Йончева. Тя добави, че левицата не  казва, че е лошо турска фирма да вземе на концесия летище „София”.

„Едната от турските фирми, която иска да е концесионер, строи най-голямото летище в света и то не къде да е, а в Истанбул. Нормално е да се опитва да подчини конкуренцията.  Световната практика е да подчиняваш своя конкурент и да създаваш такива условия, че да нямаш конкуренция в региона”, обясни Йончева.

Тя добави, че  живеем в период, в който има проблеми с бежанците и тероризма, и това не е политическата ситуация от преди 12 години, когато на концесия са дадени летищата във Варна и Бургас. „Софийското летище е печелившо, за миналата година има печалба над 11 млн. лв, а приходите са над 148 млн. лв. Всяка година потокът на пътници и печалбата се увеличават. Летището има изградена инфраструктура”, обясни Йончева. Тя попита, защо ни е да даваме на концесия нещо печелившо.

 „ГЕРБ продължават да приемат лобистки закони, като този за бездимните цигари”, коментира още Елена Йончева. Тя добави, че да увеличаваш акциза на една стока в средата на годината е необяснимо и неприемливо. „Дава се много лош знак на чуждестранните инвеститори. Чуждестранните инвестиции по време на управлението на Борисов са намалели с 1000%. Последният доклад на Светованата банка също казва, че бизнес средата се влошава”, обясни още тя.  

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Jey

  06 Юли 2018 10:44ч.

  Кво ти пука,Йончева.Нали Европредседателството ни е най-успешното за всички времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йончева

  06 Юли 2018 10:58ч.

  е заявила,че на европредседателството не са поставяни теми,които засягат националния ни интерес.Че кой ще позволи! Вчера по "Алфа" един водещ е един техен депутат с ехидни усмивки и някакава глупашка гордост критикуваха президента за същите констатации,защото "дневния ред по сигурността се задавал от Брюксел" и те нямали думата.Каква дума имате тогава и какви измисленяци станахте - български патриоти или брюкселски чиновници.Затова е права - отказа от суверенитет ще ни докара още негативи,освен всички последни места в класациите за стандарт на живот.Гарантирано от мишоците на Герб и подкрепящите ги въжеиграчи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1978

  06 Юли 2018 11:03ч.

  "Тя попита, защо ни е да даваме на концесия нещо печелившо." Точно това попита и Александър Цветков (първият гербав транспортен министър) 2011 г. и беше последното нещо, което направи, преди да го наритат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Флуудър

  06 Юли 2018 11:14ч.

  Само искам да добавя / припомня, че в началото на май 2018 България ТИХОМЪЛКОМ е подписала в Маракеш, Мароко, декларация по емиграцията - за УВЕЛИЧАВАНЕ броя на емигрантите от Африка за Европа, (https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/20180503_declaration-and-action-plan-marrakesh_en.pdf)..... 27 европейски и 28 африкански страни... Роби (= евтина работна ръка) са нужни на някои велики икономики... Кой представлява България на тези глобалистки мероприятия, външният министър ли? И това е БЕЗ обсъждане в Парламента и без да е опълномощен от него... Явно не са искали да се разчуе и да се 'провали' нашата безрезервна подкрепа, както се случи това за Истамбулската конференция, че не дай Боже, някой от началниците на Председателя да ни обвини в непослушание в разгара на Председателството...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Песимист

  06 Юли 2018 11:48ч.

  Дръжките на микрофони в големите медии продължават зловредната политика на неглижиране на всичко, очернящо "бляскавия" образ на СИК-аджията и разбойническата му дружина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елена Йончева

  06 Юли 2018 12:16ч.

  Ще имаме хъб, но ще е за пришълци, май?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1878 - 2018

  06 Юли 2018 12:27ч.

  По думите на Йончева ние ставаме до голяма степен зависими от Турция в мигрантската политика, в енергийната сфера, а сега ако дадем концесията на Летище София на турска фирма ... ставаме Източна Румелия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:6321cef8-59db-11e8-ab41-01aa75ed71a1.0010.02/DOC_1&format=PDF

  06 Юли 2018 12:27ч.

  "Усилията за насърчаване на интеграцията на граждани на трети страни са още по-уместни в светлината на резултатите от специално проучване Евробарометър относно интеграцията55 (проведено в края на октомври 2017 г.). Резултатите от него показват, че по-голямата част от европейците (69 %) смятат интеграцията като „необходима инвестиция в дългосрочен план за тяхната страна“. Четирима от всеки пет анкетирани (и при мнозинство във всички държави членки) са на мнение, че ЕС има важна роля за интеграцията на имигрантите и особена добавена стойност за споделянето на най-добри практики между държавите членки, за насърчаването на сътрудничеството между всички участващи заинтересовани страни и за предоставянето на финансова подкрепа за тях. Успешното интегриране на големия брой признати бежанци и кандидати за убежище, чакащи отговор на молбата си, ще изисква подходящи инвестиции през идните години."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  06 Юли 2018 12:50ч.

  Нека гледаме на положителното, както казваше нашият Цар, когато всички го бяха заобичали. Тия 60000 може така да се отчаят, като ни ги върне Меркел от Германия, че тутакси да поемат обратно към родните си места. Досега поне това ни спасяваше от тълпите, не и политиката на правителството и лабавата ограда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  06 Юли 2018 13:07ч.

  Вярвам на Елена Йончева, храбро момиче с достойнство. Нинова също се бори, доколкото мога да преценя. Жалка картинка обаче са българските същества от мъжки пол. После защо имало джендъри! Къде си ти, юнак балкански... в кръчмата, най-вероятно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това за Истамбулската конвенция - вярно ли е, че

  06 Юли 2018 13:26ч.

  и нея са приели? Кога е станало това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери на 06.07.2018 в 13:07

  06 Юли 2018 13:52ч.

  Както казваше баба ми: На простите майки и синовете им прости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери до предишния пост с наименование Мери на 06.07.2018 в 13:07

  06 Юли 2018 14:35ч.

  Къде са бащите, глупако, това питам. А майките са до децата си - здрави и болни. Само жени.... Няма проста майка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  06 Юли 2018 17:20ч.

  Не ми се връзват новините, нали гласуваха един документ, в който пишеше „без оглед на Дъблин“, споменаваше се за доброволна вътрешна миграция, не, че някой разбра какво се има предвид. Същевременно вървят новини от Германия, че Меркел е обещала да задвижи точно процедурата по Дъблин. Изобщо не е почтено да се измъква така, след като покани тези хора, елате ВСИЧКИ, ще се справим. Сега иска общо решение, а защо не потърси общо решение, жено, преди да действаш на своя глава? Една женица ли ще върти на пръста си толкова стари и древни народи, каквито има в Европа и ще мачка достойнството на обществата? Къде е съветването с останалите, съветването вътре с интелигенцията на всяко общество? Това е типична позиция на насилника, на мутрата. Политиката на Германия към света е ще правите всички, каквото ние кажем. И не само тя, Орбан, на когото всички се възхищават, също говори в този стил, за връщане не към страните на произход, а към страните на регистрация. Добре за Унгария, но зле за България. Тия хора нямат изобщо в представата си чувството за загриженост и зачитане на Европа като общност от древни цивилизации с богата култура и традиции, които сами имат разума да вземат решения за живота си. Дори когато търсят общо решение, те имат предвид не общо, а частно и лобистко решение, но наложено над всички. Обединена Европа се използва като канал за безпрепятствено протичане на нечия нечестива воля за този континент. И всеки, който може да внесе малко искрена човещина в тази политика, спрямо обикновения европеец, трябва да говори, без да гледа дали е малък или голям. Защото ако не се чуе нито един разумен глас, това си е позор за всички нас. Не можем да кажем дори, опитахме, мили деца, но извинете, че ще ви стоварим цялото бреме на вас. Предците ни бяха твърде велики, възлагаме всички надежди на бъдещите си наследници, които дори ни мързи да възпитаваме, обаче ние тука искаме да си подремнем и много ни вълнуват сексуалните теми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тина

  06 Юли 2018 22:30ч.

  Тази есен ,към края на октомври ще има предсрочни избори.100%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логистик

  06 Юли 2018 23:29ч.

  1/ ЕЙ, как си представяте технически 60000 да ни ги натресат обратно? 2/ (даже да неглижираме белград и атина), софийското айропорт да е конкурент на 3-те истанбулски летища??? 3/ С локумите за националната сигурност хептен стана лафо гросо, та и досадно. или джурналюгата пак се е пообъркал с преразказа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логистик на 06.07.2018 в 23:29

  07 Юли 2018 0:16ч.

  Варна и Бургас / летища на концесия/ , сега Пловдив и София / летища/ пак на концесия.А иначе "приятелю гербав", има Безмер и те си идват тези 60000 там, май още при официалнатасреща на т.н. лидери на ЕС. Е после будни граждани уведомяват, че ги видяли на Ихтиман, пристигналите и настанени в Харманли. От там пак обратно. Докато не ги зеселят за наша сметка, хранят за наша сметка, лекари , училища и градини пак така. Та всичко това от нашите доходи. Умнико не знам от кой род ? "Безродник до безродника, мила моя майньо ле !" А Мери е права, жените ни ще ни отсрамят за сетен път, така наречения силен пол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • брат Франческо

  07 Юли 2018 2:01ч.

  Уважаеми българи, западна европа ви гледа сеира. Как се гърчите като глисти. Демохрацията не ви се отразява добре, защото е още млада, а вие сте стара нация в упадък. За социализма от скандинавски тип не бяхте узрели все още. Нека да минат поне 100-200-300 години и тогава ще узреете за демокрацията. Ако ви има де. И не е нужно да сте толкова много - 3-4 млн стигат според Ричард Ран и Роналд Ът. Докторатът по висша психология ми дава право да определя българите като тежки мазохисти със лек садистичен комплекс . Повече инфо - срещу заплащане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • брат Бенедикт

  07 Юли 2018 9:20ч.

  Брате Франческо , позволявам се да ви коригирам леко. "Тежки мазохисти" ... с изразен Стокхолмски синдром.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи