"Екзакта”: ГЕРБ води с 8% на ПП. БСП, "Възраждане" и ДПС в битка за третото място

"Екзакта”: ГЕРБ води с 8% на ПП. БСП, "Възраждане" и ДПС в битка за третото място

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

7+1 партии влизат в следващото Народно събрание

На 8% възлиза преднината на коалиция ГЕРБ-СДС пред ПП към 17 септември, показва национално проучване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч груп", проведено в периода  10-17 септември 2022 г. сред 1050 пълнолетни българи, две седмици преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври т.г. 

Коалицията ГЕРБ – СДС е първа политическа сила с дял от 26,2% от гласуващите българи, показват данните. Втора политическа сила са „Продължаваме промяната” с резултат сред гласуващите от 18,1%. Трети са БСП с резултат от 12,5%, четвърти – ДПС с резултат от 10,3%, пети са Възраждане с резултат от 9,5% от гласуващите. Следва ДБ с резултат от 7,5%. ИТН засега запазват шансовете си за участие в следващия парламент с резултат от 5,4% от гласуващите.

Резултатът на "Български възход" от 4% далеч не гарантира тяхното участие в следващия парламент. За тази партия всичко ще се решава в последните седмици на кампанията въпреки високия рейтинг на одобрение на лидера й Стефан Янев, коментират социолозите от "Екзакта". 

Високият личен рейтинг на Мая Манолова засега също не осигурява попадането на нейната формация в парламента, въпреки позитивния тренд на "Изправи се БГ" от началото на кампанията.

Много вероятно е 7 партии да попаднат в следващия парламент, доколкото „Български възход” не може да се нарече сигурен участник в следващото Народно събрание със своите 4%, допускат социолозите. 

Третото място продължава да бъде политическа цел на три партии – БСП, ДПС и "Възраждане", но според изследователите, които се опират и на данните от настоящото изследване БСП има известна преднина пред останалите две формации.

В оставащите дни до вота може да се очаква силна конкуренция за спечелване на третото място, както и усилия от страна на ПП да тегли електорат от всички възможни посоки. За "Български възход" периодът е решаващ за попадане в следващия парламент.

Обострянето на кампанията чрез ползване на черен ПР и компромати в крайната фаза по-скоро може да отблъсне, отколкото да привлече избиратели.

Нагласи към лидерите на основни партии у нас

Няма лидер на политическа партия у нас, чието одобрение да е по-висок дял от неодобрението му в навечерието на парламентарните избори.

Бойко Борисов е най-одобряваният лидер на политическа партия с одобрение от 29%. Следва го Стефан Янев, който е одобряван от 28%. Мая Манолова е одобрявана от 25%, Кирил Петков също е одобряван от 25%, а Асен Василев - от 24%. Корнелия Нинова е одобрявана от 20% от българите, а Христо Иванов – от 19%. Слави Трифонов печели одобрението на 18% от избирателите, Костадин Костадинов - на 16%, Мустафа Карадайъ и Атанас Атанасов - на по 14%.

Най-високо неодобрение към лидери на партии регистрираме спрямо Слави Трифонов и Костадин Костадинов - съответно 72% и 70% неодобрение.

Към 17 септември неодобрението към Бойко Борисов е съизмерим дял с това към Кирил Петков – и при двамата то възлиза на по 63%.

Извън тази класация на лидери на партии, президентът Румен Радев е одобряван от 55% от пълнолетните българи, а премиерът на служебното правителство Гълъб Донев е одобряван от 31%. И президентът, и премиерът на служебния кабинет, имат положителни рейтинги, което означава, че одобрението за работата им е по-висок дял от неодобрението. Макар за последната година да наблюдаваме тенденция към постепенно свиване на одобрението за президента, той остава засега най-одобрявания политик у нас. Този рейтинг на президента го натоварва със сериозна отговорност за цялостните политически процеси в страната.

От изследването става ясно, че всички лидери на основни партии с шанс да попаднат в парламента, се ползват с одобрението на по около 90% от избирателите си. Над тези стойности е одобрението сред собствените електорати за Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев. Конфронтацията между лидерите логично при тези данни работи за перманентно разделение сред хората. Реалностите в глобален план предполагат и у нас да се положат усилия за смяна на модела на яростно противостоене и да се мисли за партньорство, при което партиите не се обезличават.

Готовност за гласуване

От началото на кампанията до момента, делът на желаещите да гласуват леко се свива. Към 17 септември данните на Екзакта показват, че е възможно да гласуват около 47% от интервюираните, около или малко под 2,5 млн. избиратели живеещи в България. 30% от българите към момента заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а около една четвърт се колебаят как да постъпят и кого да изберат. От тези данни е видно, че улягането на електоралните пластове ще продължи буквално да самия изборен ден.

Какво правителство искат българите

Две трети от българите са на мнение, че след втори октомври страната трябва да има редовно правителство дори ако това означава известни компромиси на партиите при коалиране. Една трета от участвалите в изследването на "Екзакта" са твърдо против това да се прави редовно правителство на цената на компромиси.

За съставяне на редовно правителство дори на цената на компромиси се обявяват по-често жени, възрастни и бедни хора, както и жители на малките населени места. Най-изявени противници на компромисите при съставяне на следващ кабинет са младите българи и избирателите на "Възраждане".

ПАСПОРТ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО

В периода от 10 до 17 септември 2022 г., две седмици преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври т.г., "Екзакта Рисърч груп" проведе национално проучване като интервюира „лице в лице” 1050 пълнолетни българи в 100 гнезда в 71 населени места на страната.

Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е реализирано със средства на Екзакта.


Източник: traficnews.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Схемата

    20 Sep 2022 14:37ч.

    Грандиозно и Експедитивно Разграбване на България натрупа огромен ресурс и то от вида - чекмеджеена наличност. Много удобна за харчене в предизборна обстановка. Няма документи - куче влачи рейс! Масово се пазарува! Агенция Екзакта винаги е била отзивчива и сговорчива. Помня, точно преди година даваха точно 8 % преднина геппс. Пък що стана? https://www.24sofia.bg/Article/10287889

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митрофан

    20 Sep 2022 16:33ч.

    За знаещия е лесно да убеди машините как да гласуват. С хората е по-сложно, затова контролните разписки още не са преброени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    20 Sep 2022 14:38ч.

    Да, колко прав беше проф. Христов за дебилите. Или в агенцията са дебили или доста български граждани са такива. Дори по-лошо, излиза че са мазохисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По две

    20 Sep 2022 14:42ч.

    Процентите на Възраждане умножете по 2.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    20 Sep 2022 14:43ч.

    Бг социология и тя е като другите неща - бг политика, бг журналистика, политология, дори социална антропология. И докато безсрамието на оПИКаните не ми прави никакво впечатление, оставя ме равнодушен, назидателният начин, по който се продаде Харалан, ме кара да се чувствам предаден от приятели по съдба! Няма хипотеза да си образован, ерудиран и възпитан, а да си заедно с БХ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митрофан

    20 Sep 2022 16:23ч.

    Ха-ха, големият Харалан е умен, проницателен, интересен, какъв 'приятел по съдба' може да бъде на някого от сектата на културните сноби, страдащи от групово HPD разстройство. Ех, тази жалка нужда от 'significance' у неудачника, как поразява характера и моралния кураж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    20 Sep 2022 14:52ч.

    Трябва да запомним резултатите в тоза изследване. Принципно Йорданова е признат експерт и Екзакта е стояла на добри позиции по достоверност. Има и такова класиране. Обаче, кака ви Лидия е известна със симпатии към геппс. Имам чувство, че ПП затъва, геппсът щедро е отворил чувалите и раздава мощно пари. Загуба - лошо им се пише!Победа - на нас ни се пише лошо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trop4o

    20 Sep 2022 15:30ч.

    Виж има за ноемрви 2021 какви са им прогнозите и ги наложи на реалните резултати. Дотук с достоверността на Екзакта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    20 Sep 2022 15:01ч.

    По аналогия с теорията на маркетинга (не само) отношението към герб и БХ е тотално нееластично. Буквално няма значение каква схема, кражба или идиотщина ще бъде разкрита, подкрепата към тази глутница остава сравнително стабилна. Знайно е, че имат широка твърда база. Обяснението е просто - бръдърс ин крайм, корист, общ интерес, закон на омертата, морално общ. падение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    20 Sep 2022 15:05ч.

    От резултатите, които екзакта "смее" да представи, може би само тези на дпс са близки до действителността. Тези на геп, пп дб и бсп силно преувеличени. За сметка на това тези на Възраждане и итн са много силно намалени. Каква е сметката на агенцията сама да плаща за "изследванията" си? Явно Сорос и Америка с/у България са развързали кесийките!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    20 Sep 2022 15:10ч.

    Сред моят кръг има всякакви хора. И не се крият. И обявяват за кой ще гласуват. НО НИТО ЕДИН не е заявил на глас, че ще гласува за ПП. Нито един ! Сигурно някъде има. Но чак толкова масово колкото ни убеждават от социолозите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    20 Sep 2022 15:11ч.

    Когато беше уплашен и объркан, той (БХ) фактически си призна. Първо Радев с дрон му пълнел шкафчетата, после пък Прекрасната госпожа го била предала. Фактът не се оспорваше, търсеше се кой му бил виновен. А е пределно ясно, че милиони евро в шкафчето говорят за потенциални милиард(и) по трезорите. И всички се правеха и продължават да са луди. А той вече отрича! Знаем, обича да спори със себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Спиридон, гадател

    20 Sep 2022 15:24ч.

    С точните резултати от изборите разполага само бай Спиридон - гадател от сл Торос, Плевенско. Безплатно той съобщава самопроблизителното класиране. А то е: 1. ГЕРБ; 2. Възраждане; 3. ПП или ДПС - още не е уточнил селсъвета; 5. БСП. Останалите мелаклии са тука има, тука няма. За без пари - толкоз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    20 Sep 2022 15:31ч.

    Приятели, социологическите агенции може да си пишат всичко, за това им се плаща. Но, всеки който милее за България, за бъдещето на децата и внуците си, трябва да направи едно малко усилие и да гласува. ГЕРБ и ДПС трябва да се държат далеч от властта, защото иначе жална ни майка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Кирцата и леля Асена - далеч не от властта

    20 Sep 2022 21:01ч.

    ами на 20 000 км от България - някъде из Австралия... Там между другото хората са наивни до безбожност, край непуганних идиотов, дето викат руснаците. Там ще реализират ударите на живота си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчу

    20 Sep 2022 15:36ч.

    Абсолютна стъкмистика. Смърди на поръчкова работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, суцЮлозити са исказаа

    20 Sep 2022 15:53ч.

    ма ко ша каат машин’ти? А?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Половината от гласовете за Възраждане автоматично се насочват към ПП

    20 Sep 2022 15:58ч.

    Така е настроен софтуера.. Затова и според машините ПП винаги ще имат повече гласове от Възраждане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демек

    20 Sep 2022 16:04ч.

    реалният резултат на ПП не надвишава 9%

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

    20 Sep 2022 16:19ч.

    Много са 9. Само идиот ще настъпи два пъти мотиката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз това си мисля

    20 Sep 2022 22:59ч.

    Трябва да се въведе доброволен брояч на гласовете на страницата на Възраждане. Така ще знаят колко хора наистина са гласували за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    20 Sep 2022 16:25ч.

    хахаха..поредните шменди и капели....а как ББ е с 29% а герб с 26%...бас държа че всички които харесват ББ са харесаи и ГЕРБ...Извод..поредната шльокавица. Герб и Възраждане-силно подценени. Бсп и ПП -силно надценени....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    20 Sep 2022 16:38ч.

    Бесепето, и на тия ли са платили да ги изкарат над 10 те % ? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проучването е правено в София, което обяснява

    20 Sep 2022 16:47ч.

    високите проценти на ПП. В София са най-промитите млади мозъци, които живеят в Софийския балон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проучванията имат постоянни клиенти, които анкетират

    20 Sep 2022 16:49ч.

    които живеят в Софийския балон -- ххаха! -- добре казано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    20 Sep 2022 17:00ч.

    Браво! ИТ наглсиха евроатлантическата коалиция ПП+ДБ+БСП+БВ+ИТН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като

    20 Sep 2022 17:21ч.

    Обесят Путкин до края на септември и варненския мангал ще се спихне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито!

    20 Sep 2022 17:30ч.

    изберете си пак барабойко и цинковата кофа...да ви довършат окончателно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    20 Sep 2022 19:52ч.

    биси мамата ве...некъпан

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    20 Sep 2022 20:53ч.

    Тези "екзактни" соцолози най-много лъжат. Не е възможно Мамаята да е с толкова висок рейтинг, няма на какво отгоре да е така. Нито е обяснимо издънената отвсякъде БСП да е по-високо от Възраждане. Необясним е и големият процент на "Възхода" на Янев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    20 Sep 2022 22:41ч.

    Държавата е на ДпС. Борбата е кой да се вреди за да им слугува. Очаквано боеку пичели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Социологическите агенции

    20 Sep 2022 22:56ч.

    Имат далтонизъм при избора на цвят за Възраждане, ту сив, ту оранжев, лилав, кафяв, но не и зелен. Какъвто им е цвета, защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи