Експерти обсъдиха сигурността на българската граница на кръгла маса в София

Експерти обсъдиха сигурността на българската граница на кръгла маса в София

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Станимир Илчев зададе четири приоритетни въпроса към експертите относно сигурността на границата на България: нужна ли е национална гвардия, обособяване на граничната полиция като отделна структура към МВР, промяна на съоръжението-ограда в съоръжение-стена, чрез двустранна съвместна инвестиция на РБ и република Турция?

Кръгла маса, посветена на темата „За сигурността на българските граждани, българската граница и българските граничари“ се проведе вчера, 5 декември, в Гранд хотел-София по покана на ПП НДСВ.

Събитието, бе открито и водено от Станимир Илчев, съпредседател на ПП НДСВ, народен представител в XXXIX и XL Народно събрание, евродепутат в периода 2005 – 2007 г. и 2009 – 2014 г. Встъпителни думи произнесе и Христо Смоленов, общественик, учен и експерт по анти-тероризъм.

Станимир Илчев посочи основните направления на трансграничната престъпност и акцентира върху необходимостта от промяна, която да засегне програмите за обучение, тактиката и екипировката на българските граничари. Христо Смоленов постави въпроса за изграждането на интегрирана система за противодействие на трансграничните предизвикателства.

Присъстваха депутати от три парламентарно представени партии: Петър Петров от „Продължаваме промяната“, Станислав Анастасов и Ахмед Ахмедов от ДПС и Ивайло Чорбов от „Възраждане“.

Сред другите участници, които се включиха активно в дискусиите бяха ген. Румен Миланов, бивш началник на НСО при Президента на Република България и БОРКОР към Министерски съвет, Бойко Александров, бивш зам.-директор на дирекция „Граничен контрол“ в МВР, както и Бойко Найденов, бивш зам. главен прокурор и началник на Националната следствена служба.

 

Коментари

  • мижидаталажим

    06 Дек 2022 10:52ч.

    20-километрова зона на военно положение покрай границата и разполагане на съоръжения и мобилизиран личен състав на Българската армия. На страната ще й трябват обиграни военни мъже в следващите години, защото идват вълни от военни стълкновения във всички вектори на сигурността. Всякакви смешни досегашни военни договори, разполагащи с едно бюро с чертежи, компютър и зала за пресконференции, са организационен анахронизъм, натрупали са лоша история, а освен това политически и военно са доказано вредни и излишни. Всяка държава трябва да се оправя сама и в перспектива да търси нови разумни и жизнеспособни формули на колективна сигурност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи