Експерти: Марихуаната вече не е "мека" дрога и води до шизофрения

Експерти: Марихуаната вече не е "мека" дрога и води до шизофрения
Съвременната марихуана вече не е "мека" дрога, тя е генномодифицирана, активното й вещество е между 10 и 50 процента и употребата й води до шизофрения, каза днес началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна проф.Снежана Златева. Тя е сред участниците в кампанията "Православните семейни ценности срещу новите дроги", която започна в крайморския град. Организатор на инициативата е сдружение "Отвори очи" с финансовата подкрепа на общината. Средствата са отпуснати по линия на споразумението между кметството и Варненската и Великопреславска митрополия. Златева допълни, че най-много интоксикации се получават при употребилите амфетамини, метаамфетамини и екстази. Това е най-популярната сред младежите дрога, а често води да свръхагресия и развиване на психози, обясни експертът. По думите й се стига и до свръхвъзбуда на целия организъм, което причинява инсулти и инфаркти, съобщава БТА.

 

 

През последните 2 години Варна е залята от евтини наркотици, а много от потърпевшите родители споделят, че те се произвеждат в нелегални домашни лаборатории, допълни Златева. Тя отчете още, че около 40 процента от зависимите правят опити за самоубийство.


Проблем са и т.нар. дизайнерски дроги, които се синтезират по химичен път и не е ясно съдържанието им, допълни д-р Божидар Чукурланов. Според него много от тези наркотици се разпростравяват чрез интернет, а когато употребилите ги стигнат в болница, лекарите не са наясно как да ги лекуват, макар че се сблъскват с такива случаи ежедневно.


Борбата с дрогата е най-жестока и всъщност е с греха, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. По думите му наркотиците са изтънчен сатанизъм, който погубва много животи. Разрешаването на този проблем не е по възможностите на отделния човек и Светата църква трябва да даде своето в тази борба, посочи владиката.


Тази зависимост е много сложна и натрапчива, имаме случаи, когато човекът минава през изповед неведнъж, а после отива и взема своя наркотик, каза още митрополит Йоан. Според него проблемът е, че ако предишните наркотици са били до някаква степен поносими, макар и те да са рушили човешката личност, то съвременните са дълбоко убийствени. Те не дават време за реакция, а просто унищожават човека, посочи владиката. И уточни, че подкрепя кампанията, защото тя дава шанс да се чуе гласът на тези, които се сблъскват ежедневно с проблема. Може би за зависимите е нужен "по-манастирски" начин на живот, с контрол от много страни и много органи, посочи още владиката.

 

Източник: БТА

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Спиноза

  06 Окт 2019 9:08ч.

  Сорос и Блумберг за това пропагандираха марихуаната и похарчиха един милиард да я легализират, за да ни откажат от тютюна и да преминем на марихуана. Знаят те какво правят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • след пшеницата и соята

  06 Окт 2019 9:11ч.

  Щом е ГМО, американците грижливо са се погрижили да печелят пак на гърба на будалите. Техен патент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И пак Сорос е в дъното на всичко

  06 Окт 2019 9:44ч.

  Този коварен евреин, този вездесъщ съвременен Троцки... Трябва наистина да имаш ума на евреин философ, за да разкриеш Истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това с “меката” дрога

  06 Окт 2019 9:46ч.

  си беше от самото начало целева злоупотреба с истината. Дрогата си е дрога. Да ли по-“меко” (бавно), или по-“твърдо” (бързо), резултатът при системна употреба си е все същият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А, между другото,

  06 Окт 2019 9:48ч.

  и най-обикновената кръстоска, позната на хората от хилядолетия, води до генна модификация. Но не звучи така зловещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “да ни откажат от тютюна”

  06 Окт 2019 9:49ч.

  Естествено - пушенето на тютюн не променя личността и не води до а- и анти-социално поведение, трудно се зомбира тютюнопушач. За разлика от наркозависим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А, между другото, на 06.10.2019 в 09:48

  06 Окт 2019 10:28ч.

  Може и да сте прав, обаче ние си предпочитаме да не ядем домати с ципи и плавници, подсилващи даже визуално вкуса на жабешка плът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой не иска домати с ципи и плавници

  06 Окт 2019 10:39ч.

  Дори продавачите на пазара. Само да си обърнеш главата и те избягали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RumenS

  06 Окт 2019 13:31ч.

  Какъв е па този коноп с 10-50% активно в-во? Да не би наместо листа да му растат хапчета? Па и в хапчетата няма толкоз, обикновено активното в-во в хапчето (ако не е аспирин) е милиграми, останалото е пълнител. Добре че не съм експерт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леле, леле,

  06 Окт 2019 20:35ч.

  Трепери Византийо, че идем. А па ракията е лимонада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денев

  07 Окт 2019 0:50ч.

  Наркоманът е самоубиец, който съсипва живота и на семейстгвото си, и на други от околните. Наркоманизирането на населенията на страните е особено важна цел на сатанистите като сорос и компания, то би било невъзможно без разрушаването на националните държави чрез извес9тните неолиберални техники като ЛГБТ-йската, мулти-култи-то, феминизацията и още няколко. При работеща правосъдна система, полиция и тайни служби вкарването в страната и разпространението на наркотици би могло да се сведе до краен минимум, но затова те саразгромени и не им се дава да работят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавите с най-висок доход на глава от населението,

  07 Окт 2019 17:33ч.

  държавите на Запад, където затворите са полупразни, а помощите за безработни са неколкократно по-големи от нашите заплати - там при гнилия капитализъм пушенето на трева е разрешено. Което не намалява продукцията от много по-развитата им промишленост. А вие ревете на чужди гробове колкото си искате. Зомбираха ви още през соца и продължавате да си живеете зомбирани. Защо ли децата ви се отвращават от системата и поголовно бягат на Запад?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  07 Окт 2019 18:19ч.

  Предполагам, че злоупотребата с тези растения е тръгнала от първо медицинската им употреба. Човечеството е използвало предимно растения и техни извлеци за всичко, включително за упойки и медицински цели, както се ползва морфин в болниците и днес, за най-тежко ранените. Зависимостта, от друга страна, може да се развие към абсолютно всичко, към гледане на телевизия, компютърни игри, прекомерно хранене, вещомания... Голяма част от западното общество е пристрастено към успокоителни и обезболяващи. Така че от една страна е важно да се осмислят зависимостите и причините за тях и да си отговорим защо старите общества, познаващи тези медицински растения, не са имали деца наркомани или пушачи на тютюн, независимо, че дядовците им са изпушвали сегиз тогиз по една лула. Не е защото са живеели „по манастирски“, а защото са се скъсвали от работа, включително и децата, които не са имали свободно време да се шляят по улиците или да блуждаят със слушалки на главата. Дай на човека празно време и той ще го напълни с празни неща. Нали все искаме на децата да им е интересно и приятно, е... животът не винаги е такъв, ние ги разглезихме и те опряха до наркотиците, защото действителността им идва малко сложна за възприемане. От друга страна растенията си остават медицински растения, които с нищо не заслужават да им се лепва етикет дрога или опасни, защото те са полезни, ако се ползват за каквото трябва. Така че хората да не прехвърлят своите слабости и липса на самоконтрол, върху предмети и растения, защото както върви, техните зависимости ще се засилват и с наркотици и без тях, зависимости към порнография, към леност, към захар и към всичко, което им доставя удоволствие. Така или иначе най-опасни си остават синтетичните вещества и подозрителното е, че не се разкриват от полицията техните производители и каналите за разпространение, ако бяха фалшиви пари, щяха бързичко да ги открият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  07 Окт 2019 21:29ч.

  Пак журнализъм. "употребата й води до шизофрения" проф.Снежана Златева не може да каже такава глупост. Чух по новините друго - че ОТКЛЮЧВА шизофрения, т.е. която вече съществува в човека.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денев

  08 Окт 2019 10:19ч.

  Ако "отключва", значи и "води". Ако някоя дрога се използва в медицината, следва да се предписва като лекарство под специален режим, ако води/отключва вредни последствия, има психически ефекти или има опасни странични действия при предозиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи