Експерти: Ако руският газ спре, за България и Европа ще настанат много тежки времена

Експерти: Ако руският газ спре, за България и Европа ще настанат много тежки времена

„Ако утре спре руският газ - за България, и за Европа, ще настанат много тежки времена. По простата причина, че прехвърлянето към други производители теоретично е възможно, но е функция на два основни проблема – цена и технически възможности. Цената при всички случаи ще бъде по-висока, защото заместването на източниците няма как да стане утре – няма достатъчно терминали, няма достатъчно кораби, няма достатъчно свободно производство в целия свят”. Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

„Това, че ще трябва да плащаме в рубли за газа – няма да се случи нищо особено. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И нефт, защото президентът Путин каза всички енергийни ресурси от неприятелските страни”, допълни той.

По думите на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, въвеждането на рублата като терминология  в целия контекст на закупуването на руски газ е техническо. „Защото страните, които купуват газ и нефт и сега в долари, сега ще купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но сега първо ще се плаща в рубли първо на доставчика, а не както беше преди – доставчика да се разплаща след това в Русия в рубли. Това безспорно обаче създава доста голяма техническа бъркотия. Защото голяма част от действащите договори на всички тези страни са в долари. Около 60 на сто от продажбите на Русия са в долари – останалото е в евро”, категоричен е той.

„Това е едно допълнително усложнение в една и без това абсурдно сложна ситуация заради войната. Това е ново ниво на проблемите”, коментира Трайков факта, че България до края на годината има действащ договор за доставки на газ с „Газпром”.

„Ние нямаме много избор, защото на този етап нямаме голям избор откъде другаде да вземем газ”, подчерта и Куюмджиев.

„Има проблем с това, че Централната банка на Русия е сред санкционираните, защото не може да се купуват от нея рубли”, допълни Трайков.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

 

 

Коментари

  • арабската пролет в европейски вариант

    25 Март 2022 9:48ч.

    Ало банда, това е целта - за Европа да настанат тежки времена! Правят ни го съюзниците. Преди няколко години едни от тях направиха Брекзит. Тогава мнозина обикновени англичани се чудиха - защо?! Ние губим от това! Сега почнаха ли да се изясняват нещата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да допълна

    25 Март 2022 9:54ч.

    В случай, че някой не е разбрал, идват тежки катаклизми поради срив на климата и биосферата. Пак Путин е виновен, разбира се! Кадърните са си написали домашното и имат план за действие, при който пак те да са отгоре, а ние тука се чудим какво ще ни се случи днес, и кой ще ни го случи. За утре е много сложно да се мисли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домино

    25 Март 2022 9:57ч.

    Като бъде пожертвана Украйна, ще повлече Европа, ще повлече Русия, ще повлече Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • немия агитпропчик

    25 Март 2022 10:08ч.

    Ето до какво доведе провала на Русия по информационната война в Сирия. Хоть, хоть, хоть! Снощи прогресивната общественост протестира в центъра на София. В своя вреда и в полза на тия, дето ни го правят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май е време

    25 Март 2022 9:51ч.

    да помислим как да се махнем от това гнездо на оси...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, с таз дедоларизация

    25 Март 2022 10:18ч.

    Путин директно си получава рубли, а не $, които поле да се чуди кво до прави. Да ги налива в ам. икономика с купуване на ам. дълг - таз игра свърши. Ако още страни минат на разплащане в др. валути търсенето на $ ще рухне и хлебецът в Щатите ша стигне сто $ за парче. Следва дифолт по трийсетте трилЬОна. Затуй е квиченето срещу плащането на га и нефт в рубли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Газпром

    25 Март 2022 10:29ч.

    А някой замислял ли се е до каква степен Путин контролира Газпром. Тези приказки за рублите не са ли закана към компанията Газпром, която прави всичко възможно да заобиколи изискването да продава за рубли 80% от приходите си в твърда валута. Ако клиентите на Газпром плащат в рубли, твърдата валута ще постъпва в РЦБ, която емитира рублите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Газпром

    25 Март 2022 10:31ч.

    Не е ли твърде странно Русия да губи по 300 човека дневно в Украйна, а Газпром да продължава да плаща на тази държава транзитни такси, с които тя да купува оръжие и да убива руснаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжеш

    25 Март 2022 10:33ч.

    Няма данни за такива загуби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Газпром

    25 Март 2022 10:51ч.

    Как да има данни в руските медии, като за такива новини се лежи в затвора 15 години. Опитай се да разнообразиш източниците си на информация и преценявай критично руската пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Газпром

    25 Март 2022 10:33ч.

    Едно е сигурно - мениджърите на Газпром не гледат предаванията на Соловьов и не са убедени, че Русия граничи с Бога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Март 2022 10:46ч.

    Акционерите на Газпром ли осигуряват сигурността на физическите съоръжения? И има още една клизма - предстои да се приеме закон, според който сички акционери в руски компании, които не са резиденти (руски граждани), няма да имат право на глас и няма да могат да получават дивиденти. А откъде получихте това число - 300. Иначе - хубаво число - има три прости делители -2,3 и 5.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    25 Март 2022 10:36ч.

    еи добре че има учени хора да ни светнат иначе ние от пещерите къде щяхме да разберем световната политика вземете да се гръмнете и не се изказваите повече бълг народ е наясно със световната политика знае кои къде го сърби и какво ще се случи като ни спре газта пада правителството и идват левите движения които го пускат референдум за нато и ес

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Кольо

    25 Март 2022 10:46ч.

    Бабо Марто, Путин си пада по десни, не по леви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Императорът намали газовите доставки още миналата есен. Вече се готвеше за великите си завоевания. Та европа да му падне на колене

    25 Март 2022 10:49ч.

    Що се отнася до нас, питайте Боко, защо за 12 години не направи ансолютно нищо за диверсификацията, което в пазарни условия е просто задължително. Никой в Европа не разчита на един единствен доставчик, нито пък Китай. Но пък Боко прокара транзитната тръба до Сърбия за наша сметка и за нула време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Март 2022 11:17ч.

    Абе вие когато лъготите, не се ли стряскате, че повечето хора са далеч по-информирани от ваште онбашии. Запиши си го някъде, най-добре татуирай си го някъде - Путин УВЕЛИЧИ доставките, спрямо договорените, с 10%. А ако някой не просто ги намали, а се омете от европейския пазар, бяха американците. Ся щели да доставят 15 млрд. м^3 - за кого по-напред?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ!

    25 Март 2022 11:08ч.

    Тези кратуни още не са разбрали каква е пантата. Откъде ще ги купите? Ако Русия продава рубли за долари или евро това нищо не променя, тя и сега получава долари и евро за газа и нефта. Русия ще иска стоки срещу газа и нефта. Стоки, които са в санкционните списъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    25 Март 2022 14:00ч.

    Напълно съгласен,с едно допълнение .Продавайки рубли Русия може да влияе на котировките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен Мустафаов

    25 Март 2022 11:22ч.

    Е нали Лайнен ще ни дава газ от Америка. Какво страшно има. Това са ценности ,трябва да сме единни и да победим Русия ,която има над 7000 бойни ядрени глави.Ние сме българи от територията на източния фронт и ще защитаваме нато и ценностите до последния циганоид от Хасково.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BLADE

    25 Март 2022 11:59ч.

    Трайчо в ролята на енергиен експерт ли се изявява! Нема такъв смех! А аз си мислих, че само Зеленски е клоун.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боко прокара транзитната тръба до Сърбия

    25 Март 2022 12:12ч.

    Анджак де, прекара , май без възможност да си точим по малко газец от нея. Освен ако мургавите и не дотам, братя, не отидат до транзитната тръба с дрелките и поотклонят малко за местни доставки на черно. Инак, с тези козяшки "управници" ще има масови изпълнения и концерти "Симфония за 6 милиона тракащи зъбореди и чейнета в Зима 22/23"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи